Медицински университет - Тема 3

• 46 491
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Може ли да споделите като трудност как е бил предварителния в София и имали реален шанс за повишаване на оценка на редовен с една единица, сериозна подготовка има, но явно лош късмет на предварителния. За биологията ми е въпроса

# 106
  • София
Защо никой лекар не смее да назове истинската причина за липсата на лекари? Някои от децата са толкова  вдъхновени, че биха работили почти за без пари, но защо никой не казва че няма специализации?  И не,  нямам предвид от типа вирусология, микробиология, биология, Хигиена  и подобни дето никой не ги ще, а за държавна поръчка истински клинични  специалности.

само преди няколко месеца тук в тази тема един бъдещ или настоящ медик ми спореше, че си имало достатъчно места за специализации и нямало проблеми... Simple Smile

sevid, да разбирам, че правилно решена задача, не се признава, защото детето е решило самостоятелно задачата, а има формалности, които не касаят решението, а оформлението. Това е абсурдно. Критерии за описване 🙄🫣 А това, че все пак мислиш правилно не се ли оценява 🤔

вие като че ли не сте наясно как се кандидатства в МУ... Simple Smile
от какво ще живее гилдията на обучителите, ако всеки почне да си разписва задачите както му е угодно... Simple Smile

разписва се по конкретен начин и за конкретния университет, иначе гориш.
съответно, младежът на sevid трябва да си го изясни добре това нещо, а да не разчита, че е силен по химия.
съветвам ги да си купят сборника на МУ и по него... също така, има онлайн курсове за подготовка, ако преценят.

# 107
По сборника работим, а за курсове търсих мнения тук, но никой не сподели нищо конкретно. Не сме от София, нямам поглед...
Защо никой лекар не смее да назове истинската причина за липсата на лекари? Някои от децата са толкова  вдъхновени, че биха работили почти за без пари, но защо никой не казва че няма специализации?  И не,  нямам предвид от типа вирусология, микробиология, биология, Хигиена  и подобни дето никой не ги ще, а за държавна поръчка истински клинични  специалности.

само преди няколко месеца тук в тази тема един бъдещ или настоящ медик ми спореше, че си имало достатъчно места за специализации и нямало проблеми... Simple Smile

sevid, да разбирам, че правилно решена задача, не се признава, защото детето е решило самостоятелно задачата, а има формалности, които не касаят решението, а оформлението. Това е абсурдно. Критерии за описване 🙄🫣 А това, че все пак мислиш правилно не се ли оценява 🤔

вие като че ли не сте наясно как се кандидатства в МУ... Simple Smile
от какво ще живее гилдията на обучителите, ако всеки почне да си разписва задачите както му е угодно... Simple Smile

разписва се по конкретен начин и за конкретния университет, иначе гориш.
съответно, младежът на sevid трябва да си го изясни добре това нещо, а да не разчита, че е силен по химия.
съветвам ги да си купят сборника на МУ и по него... също така, има онлайн курсове за подготовка, ако преценят.

# 108
  • Пловдив
Наясно съм, затова ритам срещу ръжена. 😀 Поне в темата. То е ясно, че при парите, които се въртят в сивата икономика, играеш по правилата. Защото оставаш под чертата. Затова на входа и на изхода резултатите са различни, много отлични кандидати, малко отлични лекари. В последно време се хващам, че остарявам. Единственото, за което се моля е всички около мен да са здрави. 🙏 Наясно съм, че тук не е представителна извадка. Дъщеря ми общува с много чуждестранни студенти по медицина във фитнеса. И като и сведа нещо от тук, ме гледа странно. Както и на мен ми беше странно да разбера колко застъпен е GhatGPT в подготовката за упражнения, колоквиуми и изпити на студенти.

# 109
Не е за МУ, но моят син също получи разяснения за един предварителен изпит, като беше в XI клас. Дванадесетокласниците не получиха такова.

# 110
Има си места за специализация, да, може да се наложи да изчака човек няколко месеца, но далеч не е толкова зле колкото се изкарва. За някои клинични специалности дори не се намират желаещи. Е гледам пускат 3 пъти подред конкурси за неврохирурзи в най-голямата болница в България, и всеки път няма кандидати...

# 111
Здравейте, майчета. Моля за помощ- дъщеря ми е 11 клас ходи на уроци по биология от тази година, но не е доволна от курса. Моля за добър учител по биология за добра подготовка. За София става въпрос.

# 112
По сборника работим, а за курсове търсих мнения тук, но никой не сподели нищо конкретно. Не сме от София,

С тези самосиндикални подготовки гледайте да не прецакате кандидатстването на детето. Струва ми се, че прекалено много очаквате от форума. Защо не се обадите в университета, в който ще кандидатствате, за да питате кога какви курсове ще има? Питахте за някакви курсове Родина и само защото не получихте отговор, не записахте детето на никакви курсове, така ли? В темата пишем 10-20 човека, нормално е да не се намери родител, чието дете да е карало точно тези курсове. Питаха Ви откъде сте  и Ви предложиха да се проучи за учител във Вашия град - не отговорихте, само повтаряте, че не сте от София. Ние също не сме от София, както и поне 70-80% от студентите в МУ-София, но изобщо не ми е минавало през ум да оставя сина ми сам да се готви, защото му върви химията и е имал шестици по олимпиадите. Ние тука добре си чешем езиците колко е порочна системата с частните уроци и зубренето, но никой не е пуснал точно детето си да я разбива и да се пробва може ли само с интелект и шестици в дипломата да се влезе в МУ.
 И тези "теми, разписани според изискванията на МУ-София", които също очаквате някой от форума да ви ги даде, на повечето от нас са излезли по няколко хиляди лева. Дори да се намери някой, който да ви ги даде, как може да имате доверие какво точно ви дава? Писахте, че не можете да се доверите на учител, защото не знаете дали той бил запознат с изискванията за кандидатстване, а ще се доверите на някой от форума ...

# 113
  • Варненска клюкарка
Има си места за специализация, да, може да се наложи да изчака човек няколко месеца, но далеч не е толкова зле колкото се изкарва. За някои клинични специалности дори не се намират желаещи. Е гледам пускат 3 пъти подред конкурси за неврохирурзи в най-голямата болница в България, и всеки път няма кандидати...
Не че го вярвам, особено за хирургична специаност, но да питам уловката каква е? Десет годишен заробващ договор със заплата 1200 лв. или дори самите те да си плащат, или 6 цифрена тарифа за допускане до конкурса?
За миналата година за цяла България е отпуснато само едно спецализантско място за анестезиология държана поръчка,  с други специалности също е така. А София не е България - за миналата година за Варна, където е университетът бълващ най-много медици всяка година са отпуснати общо 35 специализации от 7 специалности и това беше повод за хвалба, смятайте когато не им е до хвалене. Другите след 35-я какво да правят? По елементарни сметки не месеци, а години ще трябва да почакат, време през което от университета се дипломират нови и нови медици и те на същата опашка.

# 114
  • София
Sevid, много от школите (включително Родина) имат онлайн курсове и на тях може да се запише и дете, което живее извън София.

# 115
Вижте, не бих искала да влизам в тона Ви, но все пак да отговоря. Първо това, че търся мнения не означава, че съм си оставила детето без подготовка. Има си вече учители и по Биология и по Химия. От курсовете не сме се отказали, което всъщност е видно, тъй като продължавам да се интересувам. Готова съм и в София да го пратя, защото определено учителите там са по-запознати с изискванията явно. И в МУ съм проверила за курсове, просто тази година нямаше как да пътува, защото започваха в 9.00 часа сутринта в събота и трябваше да пътува през нощта! Безпочвени са Ви обвиненията и тона, а и от кога човек, който се интересува и търси най-добрите възможности за детето си трябва да бъде нападан....Затова си пишете 20 човека само, другите не смеят да питат, само четат! quote author=GG* link=topic=1776224.msg49751364#msg49751364 date=1747841520]
По сборника работим, а за курсове търсих мнения тук, но никой не сподели нищо конкретно. Не сме от София,

С тези самосиндикални подготовки гледайте да не прецакате кандидатстването на детето. Струва ми се, че прекалено много очаквате от форума. Защо не се обадите в университета, в който ще кандидатствате, за да питате кога какви курсове ще има? Питахте за някакви курсове Родина и само защото не получихте отговор, не записахте детето на никакви курсове, така ли? В темата пишем 10-20 човека, нормално е да не се намери родител, чието дете да е карало точно тези курсове. Питаха Ви откъде сте  и Ви предложиха да се проучи за учител във Вашия град - не отговорихте, само повтаряте, че не сте от София. Ние също не сме от София, както и поне 70-80% от студентите в МУ-София, но изобщо не ми е минавало през ум да оставя сина ми сам да се готви, защото му върви химията и е имал шестици по олимпиадите. Ние тука добре си чешем езиците колко е порочна системата с частните уроци и зубренето, но никой не е пуснал точно детето си да я разбива и да се пробва може ли само с интелект и шестици в дипломата да се влезе в МУ.
 И тези "теми, разписани според изискванията на МУ-София", които също очаквате някой от форума да ви ги даде, на повечето от нас са излезли по няколко хиляди лева. Дори да се намери някой, който да ви ги даде, как може да имате доверие какво точно ви дава? Писахте, че не можете да се доверите на учител, защото не знаете дали той бил запознат с изискванията за кандидатстване, а ще се доверите на някой от форума ...
[/quote]

# 116
Здравейте, майчета. Моля за помощ- дъщеря ми е 11 клас ходи на уроци по биология от тази година, но не е доволна от курса. Моля за добър учител по биология за добра подготовка. За София

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 17:57 от Nora06

# 117
Не че го вярвам, особено за хирургична специаност, но да питам уловката каква е? Десет годишен заробващ договор със заплата 1200 лв. или дори самите те да си плащат, или 6 цифрена тарифа за допускане до конкурса?
За миналата година за цяла България е отпуснато само едно спецализантско място за анестезиология държана поръчка,  с други специалности също е така. А София не е България - за миналата година за Варна, където е университетът бълващ най-много медици всяка година са отпуснати общо 35 специализации от 7 специалности и това беше повод за хвалба, смятайте когато не им е до хвалене. Другите след 35-я какво да правят? По елементарни сметки не месеци, а години ще трябва да почакат, време през което от университета се дипломират нови и нови медици и те на същата опашка.

Не знам каква е уловката, никой не се е явил за да се пробва. Гледам сега са обявили пак 2 места, току виж някой може и да се пробва. За обвързващи договори в държавна болница не съм чувал, поне за Пловдив. Сигурно ще работят доста часове, но то си се очаква от неврохирург.  В тази болница си плащат овъртайма все пак. Основната заплата за специализанти там е 2000 лв бруто на месец, което според колективния трудов договор в момента е минимума за лекар без специалност в страната, така че ако някъде взимат по-малко е противозаконно. Вече защо държавната политика оценява лекарския труд по-ниско от труда на ватмана, е съвсем друг въпрос и не е по темата.

Иначе това за държавните поръчки са глупости. Какво като имало 1 място държавна поръчка? Половината места държавна поръчка са за джипита, с което държавата бори недостига им. То и за кардиология държавни поръчки почти няма, нищо че е една от най-разпространените специалности. Много малка част от местата за специализация са държавна поръчка, и реално за теб като специализант няма и особено значение дали си държавна поръчка или не. Аз бях обяснил в миналата тема за вариантите за специализация, ето линк: https://bg-mam.ma/p/1721923/49184551

В момента как е? Места бол. В момента има пуснати места за 4 неврохирурга и 4 анестезиолога в Пловдив, както и за доста други специалности, така че който има желание, може да се възползва.
https://riokozpd.com/uploads/Publikacii/2025/2025%20%D0%A1%D0%9B … 0%D1%80%D0%B8.pdf

Не знам във Варна как е, не съм запознат, но колега ми е казвал че там защото има много малко болници и по тази причина няма особено търсене на специализанти. След едно бързо търсене в гугъл:
Обява от Св. Анна от март месец, търсят 43 специализанти https://www.rzi-varna.com/sdo/MBAL-SV.ANNA-210325.pdf
Обява от Св. Марина от март месец, търсят 25 специализанти https://www.rzi-varna.com/sdo/Obyava_lekari-spec._Sv.Marina.pdf

Та явно и там има доста места.

# 118
  • София
85 кандидати са получили отлични оценки и на двата предварителни приемни изпита по биология и химия в МУ-София, които се проведоха на 26 и 27 април. От тях, петима желаещи да учат в университета са получили пълни шестици и на двата изпита.

Оценка „Отличен“ (над 5,50) са получили по химия – 204 кандидати, от които 34 са с пълни шестици, по биология – 135, от които 9 са с пълни шестици.
Здравейте, време е и ние да се похвалим - дъщеря ми е една от 5-те пълни шестици и по двата предмета на предварителните в МУ София -  6.00 по Хим. и по Био Tada (за протокола - завършва СМГ).
Не знаем на кой свят сме още! Но толкова много го искаше, че вложи много хъс и усилия, за да успее да постигне мечтата си! Важното е, че колкото повече учеше и навлизаше в материята, толкова по-сигурна ставаше, че това е нейното.
П.П. Днес едва се събра да отиде на ДЗИ БЕЛ, че и той ѝ е важен. Остава само второто ДЗИ, тя писа Химия.Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 21:18 от Frau B.

# 119
Frau B    поздравления!
Много се радвам като прочета за такива резултати.
Пожелавам успехи и на матурите!

Общи условия

Активация на акаунт