Медицински университет - Тема 3

• 46 435
  • 735
  •   1
Отговори
# 30
  • София
И ако ти се случи нещо, което те постави в невъзможност да се явиш на единствената дата, отива цялата подготовка и оставаш чак за следващата година. Така беше по мое време, намирам сегашния вариант за по-добър. Предвид, че всички имат право да се явят и на двете дати, не виждам проблем с равнопоставеността.

# 31
Няма никаква неравнопоставеност. Всички могат да отидат на двете дати.
Неравнопоставеност ще има, ако си в тежко здравословно състояние и си принуден да отидеш на единствената дата да се състезаваш със здравите. Всичко се случва. На изпита на сина ми имало едно момче, което поискало кофата от коридора, за да стои до него, че много му се гадело ....

# 32
  • Пловдив
Като се замисля, прави сте. В този изпит печели този, който не греши дори запетайка. Все едно каква е темата. Тук няма мислене, а яко зубрене. Та, в този ред на мисли, все тая.

# 33
О, и това не е вярно. По биология трябва яко зубрене да, но по химия не е така. И даже и по биология има логика в якото зубрене, защото след това ставаш първи курс и ти тупват анатомията, която прилича на телефонен указател и от теб се очаква да научиш всяка дупка, нерв и кривинка. За което определено се изисква добър тренинг в запаметяването.

# 34
  • София
За редовните може да се навакса при лоша оценка от предварителните, но все пак трябва да има някаква основа според мен. Ако се започва от нулата и въобще не е учено - абсурд. От 2 на 4 като оценка - да, но си трябва 2 месеца яко учене. От 2 на 6 - едва ли.
Трябва да се имат предвид и различните формати на МУ, СУ и т.н. На изпитите в МУ-София са повече високите оценки, но на другите места май не е така, например изпитът по химия в СУ е бил доста труден тази година. В Плевен и Варна също няма толкова отлични оценки, тоест, изводите, че балът за влизане ще е космически навсякъде са прибързани. Да не говорим, че в МУ Пловдив изпитите тепърва предстоят.

# 35
  • София
И аз щях да питам как се запаметява информация и терминологоия без "зубрене", но се отказах... За да мислиш, първо трябва да знаеш това, върху което мислиш.

jasmin, обсъждахме конкретно бала за МУ София, не навсякъде.

# 36
Здравейте, искам да попитам някого когото е по-наясно какво влияние оказва оценката от ДЗИ по български върху балообразуването за МУ София. Колко горе долу ще ми е нужно? Чувала съм, че ако изкараш под 5,50 на матурата дори и да имаш много добри резултати от КСК шансът за влизане е изключително малък.

# 37
  • София
Има публикувани балове, сметнете си колко ви трябва на ДЗИ БЕЛ.

# 38
Не е така, и с петица може да влезнете,момиче,примерно ако имате 2*5.80. Предполагам,че тази година балът за момичета ще е близо 40.

Здравейте, искам да попитам някого когото е по-наясно какво влияние оказва оценката от ДЗИ по български върху балообразуването за МУ София. Колко горе долу ще ми е нужно? Чувала съм, че ако изкараш под 5,50 на матурата дори и да имаш много добри резултати от КСК шансът за влизане е изключително малък.

# 39
Не съм добра в статистиката, но не е ли малко прибързано мнението за космически балове в МУ София преди редовните изпити и  без статистика за оценките, различни от отличен

# 40
Хич не ми е прибързано такова заключение, защото миналата година никой не предполагаше колко висок в действителност ще стане приемният бал, макар да се подозираше, че ще се повиши доста. БЕЛ не влияе значително на бала, поради което считам, че колкото и да режат на матурата, няма да спре чувствителното покачване. А и всяка година кандидатите се увеличават, като такава тенденция има за всички МУ-та в страната.

# 41
И аз смятам , че за момичета бал над 39.5 - 39.8. Особенно като видях малката статистика от предварителния.

# 42
Здравейте, какъв бал се очаква за момчета тази година за Медицински университет София, предвид доста високите резултати на предварителните изпити?

# 43
  • София
Предвид липсата на статистика, трудно може да се предвиди. Аз писах по-горе, че моите очаквания са за покачване на бала с около 0,7-0,8 спрямо миналата година. Ако имаше подробни статистики, можеше да направим доста точни прогнози, но няма.

# 44
Аз залагам на по-нисък бал от миналата година. По-висок от 2023г., но по-висок от 2024 - не. Имам си своите съображения.
Но при всички положения, ако сте в ситуация да смятате долната граница на баловете, т.е. ако не сте с някакви убедителни оценки, по-добре да се явите на редовните изпити.
Оценките са от значение и за още нещо - класирането за общежитие (специално за МУ-С имам предвид, за другите не знам). И тука няма квота мъже/жени. По принцип преди е нямало проблем с общежитията и всички желаещи са били настанявани. Миналата година обаче едва ги събраха. В блока на сина ми домакинката се оплакваше, че никога не е било така - да няма нито едно свободно място. Причината беше, че цените на квартирите рязко се вдигнаха, а същевременно МУ-С има няколко блока, които са затворени, защото тече ремонт (или по-скоро нищо не тече). Предполагам, че и тази година също ще има такъв проблем, защото много малко от завършилите са се изнесли - надяват се да останат като докторанти, специализанти и никой не иска да излиза на квартира.

Общи условия

Активация на акаунт