Медицински университет - Тема 3

• 46 433
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Понеже аз обичам статистиките, ето ви малко статистика от предварителните изпити за последните три години  /доста скромна, но със скромни данни разполагаме/:

Отлични оценки Химия      Отлични оценки Биология       Мин. Бал Жени 1 кл.   Мин. Бал Мъже 1 кл.
2023   108 /8 пълни шестици/      61 /2 пълни шестици/            37,52                                 32,53
2024   156 /14 пълни шестици/      114 /3 пълни шестици/          39,03                             34,17
2025   204 /34 пълни шестици/      135 /9 пълни шестици/
Разджурках скромните данни в математически модел за прогнози. Ако всички останали фактори се запазят от миналата година баловете ще се вдигнат:
- за момичетата с 1,1 ще станат  40,1т;
- за момчета с 1,2 до 35,3 т.
Предполагам, че реалното увеличение ще е малко по-ниско с около 0,9-1 т.

# 46
  • София
добави към модела следните данни:

% на оценките над 5,50:

2024
химия - 9,24% биология 6,72%
               2025
химия - 10,28% биология 6,95%

само брой на отличните оценки нищо не говори, без да се съпостави с броя на кандидатите.

# 47
А, някой знае ли трансформирането на точките от ДЗИ в оценка как ще е ?

# 48
  • София
Би трябвало това да е скалата. Simple Smile

# 49
Ужас,

нима момичетата ще влизат с 3*5,72. Струва ми се прекалено! Това никога не е било.

# 50
  • София
Скрит текст:
Понеже аз обичам статистиките, ето ви малко статистика от предварителните изпити за последните три години  /доста скромна, но със скромни данни разполагаме/:

Отлични оценки Химия      Отлични оценки Биология       Мин. Бал Жени 1 кл.   Мин. Бал Мъже 1 кл.
2023   108 /8 пълни шестици/      61 /2 пълни шестици/            37,52                                 32,53
2024   156 /14 пълни шестици/      114 /3 пълни шестици/          39,03                             34,17
2025   204 /34 пълни шестици/      135 /9 пълни шестици/
Разджурках скромните данни в математически модел за прогнози. Ако всички останали фактори се запазят от миналата година баловете ще се вдигнат:
- за момичетата с 1,1 ще станат  40,1т;
- за момчета с 1,2 до 35,3 т.
Предполагам, че реалното увеличение ще е малко по-ниско с около 0,9-1 т.
И моето първо предположение беше за около единица по-висок бал, но в крайна сметка мисля, че ще е малко по-малко.

jam, при 204, съответно 135 отлични оценки и общо 180 места, какво значение има броят на кандидатите и съответно какъв процент от всички са те? И два пъти повече кандидати да има, ако са двойки и тройки - все тая. И когато правим прогнози за баловете за прием в гимназиите, които са доста точни, защото там има подробна статистика, броят на кандидатите няма значение, само броят на оценките /резултатите/ в съответния диапазон. Миналата година седмокласниците бяха по-малко от тези през 2023г., но баловете бяха значително по-високи.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 17:34 от sanaka

# 51
Реално няма и данни за пол на лицата с отлични оценки, също и колко от тези кандидати нямат такива резултати във Варна/Плевен и т.н

# 52
  • София
Е, няма. Както казах, данните са доста скромни и точна прогноза не може да се направи. От откъслечни данни от предходните години може да предположим, че отличните оценки ще са основно на момичета, но до там.

# 53
Малко наизуст говоря,но според мен отличните оценки са 3:1 в полза на момичетата. А по принцип знаем,че около 2 пъти по-малко момчета кандидатстват за едно място. Тоест едновременно имаме по-малко отличници мъже поради малкия им брой и защото са по-мързеливи😀

# 54
  • Варненска клюкарка
Аз бих обобщила така:
Щом имаме броя на отличните оценки 200 ли бяха? От тях вадим 10-на процента, които ще отидат в дентална и фармация - остават към 180 отлични за медицината. Около 2/3 от тях са на момичета и по груби сметки още на предварителния отличните оценки на момичетата превишават броя на женската квота. Накратко баловете ще са много високи и момичетата ще са на всяка стотна а по-ниските отлични оценки ще останат извън квотата. БЕЛ ще се отрази на момичетата в края на списъка с отлични оценки за които ще е от значение всяка стотна. При момчетата ще е малко по "широко" но едва ли ще има приети с успех под 5.

# 55
Много ми е интересно да ви чета. Не съм математик и нямам статистика,  но мисля,  че баловете ще са по-високи.
Успех на всички!

# 56
Мисля,че се подценява апетита на кандидатите към денталната медицина. Не са 10%, а много повече. Денталната привлича много силни кандидати. По статистика около 50 % от кандидатите са за дентална и фармация. Отделен е въпросът,че някои от тях ги пишат,защото се досещат,че няма да им стигне балът за медицина.

# 57
  • Варненска клюкарка
mam квотата за дентална е много по-малка, а в преобладаващата си част баловете по ниски. И за Фармация така.

# 58
Гледам,че за 2024 г. 28 момичета, влезли дентална на първо кл. от квота 50, имат бал за медицина и едва 5 от влезлите фармация. От 90 места за медицина общо тези кандидати са 37%.

# 59
  • София
А какво значение има приетите дентална и фармация с висок бал какъв процент са от местата за медицина? Някакви много странни неща смятате. Някакъв евентуален смисъл би имало да се сметне какъв процент от отличните оценки са тези кандидати /т.е. какъв процент отличници се насочват към другите две специалности/, ама от местата за медицина - никакъв.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 22:22 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт