Медицински университет - Тема 3

• 46 465
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
Познавам деца от провинцията с отлични резултати на предварителните с Варна и София, но поради финансови и логистични мотиви ще изберат Варна. Лесния изпит по химия доведе до високи оценки, бала ще се вдигне, но и доста от тях имат опция Плевен, Варна и Пловдив въпреки високите оценки в София

# 76
Точно в тази връзка исках да питам за мнението Ви за МУ Плевен....
За МУ Варна имате ли представа за мин .бал миналата година на първо класиране?

# 77
  • Варненска клюкарка
Тези кандидати ходят на изпити в останалите университети, реално тези с отличен успех в София може и да не се запишат, а да изберат друг. опитвам се да вярвам, че може да не се повиши бала е една единица
Изобщо не разчитайте на това - всички които ходят на изпит в МУ Софя и успяват, се записват там, изключенията са единици, някакви форсмажорни обстоятелства. Не случайно последния изпит е именно там - "сезона" на предварителните открива Ст. Загор, следва Плевен, Варна (Пловдив нямат предварителни) последно е в МУ София, същия е редът и на редовните. Никой не отива просто да се пробва в София. Когато излезе второ класиране през втората седмица на юли започва едно разместване във всички МУ, защото са излезли софийските резултати. Примерно във Варна на второ се изнасят 10-15, на трето пак  това обикновено са хора успели и в София и така до последното се разпределят.Така е и в другите университети, само в София няма отказали се, или ако се случи са един-двама. Преди 3 години когато стискахме палци в наборната за щерката на една съфорумка,за 3-то класиране в МУ София, тя успя да заеме единственото свободно място за момиче в Медицина, какво въртяха в следващите 2 класирания не знам, може би няколко места за момчета, или по вероятно някакво попълване в другите 2 специалности.
Шансовете на тези които сега остават извън квотата (ако се знае броя на шестиците и броя на квотата по пол горе-долу може да се предскаже резултатът, по-горе писахме вече) е през двата месеца до редовния да учат много и да се опитат да си вдигннат оценките максимално.
Какво значение има лесния или трудния изпит в случая? И в двата варианта най-добре ще се справят най-подготвените. На лесния тези с по-слаба подготовка ще вдигнат малко повече точки, но пред тях отново ще са същия брой от по-подготвените. На лесния изпит само шестиците ще са повече, резултата в класирането ще е същия.

Какво е мнението ви за платено обучение, колко се очаква да се вдигне таксата
Не знам с колко ще се вдигне таксата, но мисля, че по време на обучението тя си остава такава, каквато е била в началото.
Може да се тегли кредит.

НО имайте едно наум при обучението да не гледат на вас като касичка. От личен опит пиша. Според мен платено обучение само в много краен случай.
Не, за 4 години във всички МУ е вдиганта няколко пъти. Същата си остава само за чуждестранните, които започват и завършват с една и съща такса. За българските студенти през година се вдига. През учебните 21-ва и 22-ра  примерно подскочи два пъти- едното лято от 7000 ги сюрпризираха за септември да стане 10 000 в Пловдив лятото се вдигнаха на стачка, но все тая.. Следващото я вдигнаха на 12 000. През февруари тази година по средата на учебната година във Варна от 12 000 вдигнаха таксата на 17 000. Последно чух че от МОН са отменили решението на университета, но вероятно е временно и от новата учебна, или от следващата отново ще се вдигне таксата.Тенденцията е само нагоре и на скоци с няколко хиляди, като таксите в различните МУ се различават с до 200-300 лв и банковия кредит не знам колко ще е решение. В момента има учащи български студенти започнали с годишни такси от 7000 и вероятно ще приключат с годишна такса от 17 000.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 10:41 от Беллора

# 78
Малко са децата, които се отказват от МУ София.
За 2024 г. след 1-во, 2-ро и 3-то класиране са:
Момчета:          8,   1,  1 места - общо 10 човека;
момичета:        4,    2, 1 места - общо 7 човека;

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 11:24 от biborana

# 79
Точно в тази връзка исках да питам за мнението Ви за МУ Плевен....
За МУ Варна имате ли представа за мин .бал миналата година на първо класиране?
Миналата година оценките бяха много ниски и бала доста бадна в сравнение с предходни години, ако оценките тази година са по-високи тези балове няма да са много полезни.
Но виж в сайта на МУ Варна, мисля, че все още класиранията са  качени.

# 80
И аз потвърждавам, че миналата година балът в МУ Плевен беше нисък.
Тази година коментарите са, че заради водната криза от миналото лято ще има отлив на студенти. Това обаче може да е шанс за някои деца.
И аз съм на мнение, че от МУ не се отказват приетите студенти. Миналата година дъщеря на колежка не успя да влезе там. При нея обаче освен оценките от изпитите и матурата по БЕЛ не беше на ниво.

# 81
Имате ли поглед върху медицината в СУ? Напоследък чувам от лекари, че излизат доста неподготвени, но предполагам това ще е следващият желан вариант за нас.

Относно таксите в МУ - някой по-горе беше писал около 17к ще са тази година.

# 82
  • София
jam, при 204, съответно 135 отлични оценки и общо 180 места, какво значение има броят на кандидатите и съответно какъв процент от всички са те?

разбирам логиката ти за броя на заеманите места.

аз не разсъждавам в тази посока, просто обръщам внимание на друго - при повече кандидати е логично да има в абсолютен брой и повече отлични оценки. това не значи, обаче, че изпитът е бил по-лесен или по-труден, нито че кандидатите са по-способни. затова гледаме относителния дял на тези отлични оценки.

# 83
За съжаление, като работещ лекар в болница със специализанти и стажуващи лекари през лятото, от всички университети, мога да кажа, че всички са много слабо подготвени. Правя разбира се уточнението, че в голяма степен зависи и от самия студент - амбицията и усилията му. Като цяло недостатъкът на българското образование винаги е бил липсата на практическо обучение. Виждам сега като майка, че продължава да се набляга на чисто механичното запомняне на уроци като при мен преди 30 години. И ние, и сегашните млади лекари излизат неподготвени за реалната практика и наистина от много по-голяма важност е къде и при кого ще специализираш. Иначе, от наблюдения от последните 7-8 години най-подготвения и с потенциал специализант ни е от подценявания, вкл. и от мен ТрУ- Стара Загора.

# 84
  • Пловдив
За съжаление, като работещ лекар в болница със специализанти и стажуващи лекари през лятото, от всички университети, мога да кажа, че всички са много слабо подготвени. Правя разбира се уточнението, че в голяма степен зависи и от самия студент - амбицията и усилията му. Като цяло недостатъкът на българското образование винаги е бил липсата на практическо обучение. Виждам сега като майка, че продължава да се набляга на чисто механичното запомняне на уроци като при мен преди 30 години. И ние, и сегашните млади лекари излизат неподготвени за реалната практика и наистина от много по-голяма важност е къде и при кого ще специализираш. Иначе, от наблюдения от последните 7-8 години най-подготвения и с потенциал специализант ни е от подценявания, вкл. и от мен ТрУ- Стара Загора.
👍 Абсолютно същите наблюдения имам, но системата е непробиваема.

# 85
И за мен не е Ок механичното наизустяване, без логика, без мислене без практика.
Във МУ Варна тази година намаляват бройките, за МУ Плевен само хубави неща. Така че всички които не са над 5.60 да се пробват и в другите.

# 86
Да, като специализант се научаваш на реалната работа. Не че е съвсем маловажна преди това теоритичната подготовка, но после като специализант имаш още да научиш много във всеки случай. И къде ще специализираш е в пъти по-важно за това колко добър лекар ще станеш, отколкото университета.

Иначе, на базата на събитията от последната седмица, може би е по-добре за децата да се ориентират към D категория и да стават шофьори на автобуси, вместо към нашата професия....

# 87
Всеки с късмета си, не е само до знания май. Ще разчитам на това, че дъщеря ми е родена в неделя:laughing:

# 88
  • Варненска клюкарка
Зубренето е едно, според мен без него някои неща нямат научаване, от една страница текст половината е терминология и без зубрене няма как да се запомни, нито има как да се разсъждава върху нещо което преди това не са чували и научили поне дотолкова, че да могат да задават логични въпроси, но ужасно много липсва практическа част. Отделно човешкия фактор, преподаватели, които често не си гледат работата и разчитат  студентите  някак да се научат сами. Преди време се опитах да дам няколко примера от Варна, но срещнах такова неодобрение в темата, че се отказах. За съжаление мога да измрънкам само тук. Това,  което споделих беше провокирано от споделеното от една дама лекар, която пише тук и се опита да каже същото, но без примерите, не съм сигурна за кой университет говореше тя, но явно се случва  и другаде. За съжаление системата е непробиваема и нищо не може да се промени. В друга тема срещнах млад специализант от София, описа ситуацията си след оплакване и как на другия ден след оплакването му от всички катедри са се изсипали върху него да го смачкат, та какво остава ако се оплачат някакви си студенти.... След известно колебане групата на сина ми се отказаха да подават  оплакване, до края на годината оставаха няма 2 месеца + празниците, едва ли щеше да се помръдне нещо за толкова кратък срок, а и услужливо им подшушнаха, че въпрония лекар, който не си гледа преподавателската дейност е изпитващ на 3-ти и 4-ти курс, т.е. като преподавател може да не са го виждали,  но скоро могат да се окажат очи в очи с него на някой от предстоящите изпити... За съжаление има и такива студенти, дори са една много голяма част, които никога няма да разберат колко ниско ниво на преподаване им се предлага. В този смисъл лекото понижаване на тазгодишния прием е добра идея, но трябва да ги намалят още - първо за да се вдигне нивото на кандидатите, а после и нивото на преподаване.
Продължавам да се питам защо всеки от който зависи нещо, говорейки пред камера се прави на ощипан в стил "ние тука ги учим, а те си взимат дипломите и заминават навън" Защо никой лекар не смее да назове истинската причина за липсата на лекари? Някои от децата са толкова  вдъхновени, че биха работили почти за без пари, но защо никой не казва че няма специализации?  И не,  нямам предвид от типа вирусология, микробиология, биология, Хигиена  и подобни дето никой не ги ще, а за държавна поръчка истински клинични  специалности.

Med123 разсмя ме с категория Д, но е самата истина-  в страна в която всички останали получават по-добро заплащане от лекарите нищо добро не я чака. Не можах да видя всичко едната сутрин, че бързах да се приготвям за работа, но чух като сравниха  по повод протестихе на транспортните работници  фиша на един лекар, хирург с 30 годишна практика, на чийто фиш за заплата пишело 2600 лв, човекът беше и с голямо количество ивъреден труд....

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 21:31 от Беллора

# 89
Здравейте! Търся темите/задачите по химия от сборника на МУ София, разписани според изискванията ма МУ София. Синът ми, 11 клас, се яви на предварителните изпити и при всичко правилно решено с много дребни забележки, оценката е 4.60, заради изцяло непризната задача по органична химия, която е вярна, но "разписана като за олимпиада по химия" /коментар на проверяващия, тъй като ходи да си види работата и му беше обяснено, защо е такава оценката/. Синът ми се явява на олимпиадите по химия, има достатъчно знания, не сме от София, за да търся учител в София, търся задачите, за да му се изяснят критериите за описване на МУ София. Може на лични съобщения. Благодаря, предварително!

Общи условия

Активация на акаунт