Медицински университет - Тема 3

• 47 789
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Е, тя гинекологията е от много желаните. Патология, микробиология ... тези са нежеланите.

# 511
Русалке, описваш друг проблем - при специализациите не важи принципът "най-добрият печели", а (най-общо казано) връзкарство. И да, това е много, много жалко. Явно никой от властимащите (вкл. лекарските среди) не иска да направи системата по-честна и справедлива.

Аз друго се питах - защо никой не иска да специализира за ЛЛ и педиатрия. И младите лекари се съгласяват немай къде.

# 512
  • София
Ми не е съвсем друг проблем това, просто  избрах гинекологията, понеже примерът е оттам, а и тя не беше сложена все пак в поста  сред тези най-най желаните в последно време...Но и за други специалности да е, остава въпросът с връзкарството,  контактите, парите под масата- все неща, които Мед123 отрича. А и познавам дете, което съвсем осмислено и желано  избра да специализира педиатрия след завършване тук. Желана или недолюбвана  е специалността , има ли, няма ли атрактивни места/заплащане в тях, това не знам, нямам наблюдения, но от самото начало пое навън..

# 513
  • Варненска клюкарка
Беборана, ако на някой му е гадно, просто няма да я работи тази работа, независимо колко го притискат роднини да е следващия който да поеме семейната професия. Повечето лекари обожават работата си, дори и най кървавата.
Няма пренасищане в никоя специалност. Това, че някои специалности се намират по-лесно от другии и за без пари, не означава че прелива и от тях. Педиатрите са изключително малко. Масово не желаят специалността, защото и не всеки може да работи с деца, някои просто се гипсират като чуят писъци и плач. И за ЛЛ е разбираемо - човекът си представя работа в болница, разнообразие и динамика в ежедневието, а реалността го закотвя в административна работа, мерене на кръвно и пищящи деца.

# 514
  • Пловдив
Днес има толкова много информация, всякаква. Можеш да видиш всичко с един клик в Гугъл. Но всички очакват поднесено на тепсия. Такива възможности преди 30 години, нямаше. Но пациентите предпочитат тези лекари, а не онези със специализациите в лъскавите болници, всичко видяли. Да се чудиш първите как са станали специалисти и то отлични специалисти, поне тези, които аз познавам. Опита идва с времето, със способността да мислиш, да анализираш, да надграждаш: обучения, курсове, конгреси...... И! Да си готов поне още 10 години да работиш много и за малко пари. Не знам как точно си представяте специализацията. Взимаш специалност и си готов. Проблемите свършват и потичат големите пари.....

# 515
  • Варненска клюкарка
Оо, определено не си представяме специализация от която на другия ден протичат пари, това  би било твърде наивно мислене. Децата го разбират още в първи курс. Не подценяваме  и мисленето на децата си, много неща научаваме точно от тях. Някои от тях знаят много повече от нас на техните години, точно заради огромната информация на върха на пръстите им,  живеят в различно време, имат различен ритъм и не можем да очакваме от тях мислене и живот като във времена в които дори не са били родени. Какво мислим и искаме ние всъщност няма значение, защото говорим за големи хора, които взимат свои решения за своя живот. Преди 30 г. повечето хора са живели по родните си места, където са живели родителите и бабите им, далеч от уредени големи градове, но всичко тече и се променя. Когато родители виждат как децата им по родните градове не получават нито възможност за по-добро образование, примерно не им се предлага прилично  обучение по английски в училище, или изобщо липсва английски,  нито пълноценно здравеопазване, самите те като родители едва покриващи базови финансови нужди на семейството ... ами просто се местят в търсене на по-добри възможности. Същото е и с младите лекари, които не искат да работят в изорани болници, или да се страхуват да не бъдат пребити от озверели мургави тълпи. Знаете ли колко струва примерно един учебник по офталмология от Амазон? Има-няма 300 $ релевантна ли е офталмологията от преди 30-40 г със сегашната с все лазери и прочие? Ами ендокринологията - преди 30 г дори в големите градове само в 2-3 лаборатории се правеха хормонални изследвания, подозирам че в малките населени места  дори сега е по-зле, един учещ ендокринология как би проследявал промени в състоянието, да очаква физически промени ли? Сегашната мозъчна хирургия е немислима без невронавигация, никой млад лекар не би докоснал мозък без нея, не би рискувал допълнително увреждане....Нещата са несравними, времената са много различни, новите поколения също, така се развива светът. Моля да не започваме за призванието.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:51 от Беллора

# 516
За болницата в Добрич имам преки наблюдения, отдавна не закриват отделения. Всеки млад лекар е добре дошъл. Привлекли са доста младежи и на стаж и специализации.
Да там едва ли научават върховни технологии, но се учат пряко на бойното поле.

# 517
Чиракът първо гледа пасивно, после постепенно му дават да пипне едно и друго под наблюдение, а накрая го бутат в дълбокото и го натискат с крак, да бълбукне. Smiley
Питане, по възможност от първа ръка: колко взима чисто един специализант на месец в държавна/общинска болница? Ако предпочитате, и на лично.

# 518
Вълчев, ще разговаря с медицинските университети приема в тях да бъде само с матури по биология и химия, без кандидатстудентски изпити.
За мен не може регулирани специалности да се приемат само с ДЗИ, отделно не всички деца имат достъп до профилиране по тези предмети, че да се явят на ДЗИ.

# 519
Хайде една нетърпелива майка с досадните въпроси, но ако някой може да гадае 😄 - какви горе долу ще са според вас баловете за СУ за момичета тази година, предвид че има промяна в балообразуването? Трудно ми е да пресметна съотношението към бала, който са възприели тази година спрямо миналата.

# 520
  • София
Нямаме никакви статистически данни, въз основа на които да правим такива предположения.

# 521
Вълчев, ще разговаря с медицинските университети приема в тях да бъде само с матури по биология и химия, без кандидатстудентски изпити.
За мен не може регулирани специалности да се приемат само с ДЗИ, отделно не всички деца имат достъп до профилиране по тези предмети, че да се явят на ДЗИ.
Този Вълчев съвсем изтрещя !!
Аман от промени в движение … и без ясна идея какво искаме да се случи !!

# 522
  • Пловдив
Абсолютно. Това съвпада с моето виждане, да влиза, който иска, но ситото първите години да е такова, че да останат само тези, които стават за това. Но няма да стане.....

# 523
  • Пловдив
Здравейте, получихте ли одобрение на кандидатурите, тези който подавахте в почивнита дни, интересувам се за едно дете, което е подало в петък и още чака.
Благодаря предварително и успех!
За МУ София получихме.
За МУ Пловдив още не, но там срокът е до 27-ми, така че не е драма.
За МУ Пловдив получихте ли одобрение на кандидатурите? Моят син продължава да чака, а аз нямам идея на кой телефон да се обадя за да питам дали има проблем.

# 524
Не разбирам как така не можете да намерите телефона, гугъл е толкова любезен Grinning

На страницата на ПУ има секция контакти разделени прилежно на различни дейности, звъните в Отдел учебни дейности медицински факултет - ето ги всичките, аз бих се обадила първо на най-долния мобилния. Дори да не могат да ви отговорят, със сигурност ще знаят накъде да ви пренасочат:

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт