Медицински университет - Тема 3

• 47 784
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Абсолютно. Това съвпада с моето виждане, да влиза, който иска, но ситото първите години да е такова, че да останат само тези, които стават за това. Но няма да стане.....
И къде по света приемът за медицина е на такъв принцип, че да се опрем на успешния чужд опит в това отношение? Според мен неслучайно навсякъде по света , вкл. и у нас, има разни форми на подбор по диплома и/или изпити за медицина, че да влязат мотивирани и наистина искащи да учат това. А не на принципна на проба-грешка-несправяне да прекъсват хора по трасето, особено ако става дума за ДП и държавата им е плащала до момента. Такава схема върви повече в други специалности.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 16:19 от Просто русалка

# 526
  • Пловдив
Благодаря Mosquita Flowers Rose

# 527
  • София
Здравейте, получихте ли одобрение на кандидатурите, тези който подавахте в почивнита дни, интересувам се за едно дете, което е подало в петък и още чака.
Благодаря предварително и успех!
За МУ София получихме.
За МУ Пловдив още не, но там срокът е до 27-ми, така че не е драма.
За МУ Пловдив получихте ли одобрение на кандидатурите? Моят син продължава да чака, а аз нямам идея на кой телефон да се обадя за да питам дали има проблем.
Получихме ние одобрение на всичко.

# 528
  • Пловдив
Ползвайте Гугъл, там всичко пише. Естествено, че има подбор, но е различен самия подбор. Нека всички с отлична матура и диплома да влизат. Не се изразих правилно, но сметнах, че се подразбира. Дори аз няма да предложа тройка за прием, нищо че после с тройки се взимат изпити и керванът върви.....

# 529
  • София
Няма нужда да ползвам Гугъл за целта, понеже  имам повече от добра представа( +личен опит) къде как приемат. И там, където става, при това далеч не за всички, а за определен % от местата,  само с  максимална диплома или съвсем близка до нея, въпросната не се изкарва въобще с такава лекота като  у нас, където дори двата ДЗИ не са включени в средния успех от втори гимназиален етап, просто са вписани оценките от тях. На практика другаде по света  има  подбор дори и само по диплома, когато въпросната е трудно изкарана. Отделно освен с диплома, по други квоти се приема и с изпит или пък в комбинация от диплома и изпит... У нас конкретно  мноооого отличници (някои от тях малко изкуствени)ще искат  да се пробват с медицина при толкова широка фуния на входа. Навън са по-ориентирани, не допускат подобна грешка, бързо се усетиха как се сформира нашата диплома по новата система и се  задействаха скоростно  в посока  приравняването й към чуждите посредством включването на двата  ДЗИ  с много голяма тежест. Или ако пък не се занимават въобще с диплома, си имат интегриран изпит, проверяващ знания/компетенции по много направления. Продължавам да не вярвам, че у нас би бил успешен експериментът с прием  само по диплома. Редом с  амбицираните и искащите точно това да учат ще попадат и немалко такива,  които ще окапят по пътя заради липса на навици за учене, липса на мотивация, скрити зад отлични оценки от 11 и 12 клас.. Държавата ще плаща, а  почналите на старта прогресивно ще намаляват в  хода на следването. Питайте някоя майка на   кандидат-доктор от този випуск колко деца в класа на детето й са с  диплома  над 5,95..Масово, особено ако училището е от спряганите за елитни. Че те само пълните отличници от няколко гимназии в страната ще окупират всичките места за медицина. Другите желаещи отличници къде..

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 16:18 от Просто русалка

# 530
  • Пловдив
Не всички отличници искат да учат медицина. Много отлични кандидати, малко отлични лекари.

# 531
  • София
Не всички отличници искат да учат медицина. Много отлични кандидати, малко отлични лекари.
Ама нали за това говорим... Те отличниците и сега са много, но такива, които само с отличната диплома разполагат, назависимо дали заслужена или не толкова,  не се ориентират към медицината, понеже са  пропуснали голямото учене по биология и химия, без което нямат шанс.. Отпадне ли този вторият фактор, много повече ще се втурнат към МУ.

# 532
  • София
аз одобрявам единния вход за медицинските университети, но той трябва да е на база актуалните знания, проверени с единен изпит за всички МУ.

вход с ДЗИ е абсурден поради единствената причина, че не отразява текущите знания на кандидатите, които не са положили ДЗИ през годината на кандидатстване.

# 533
  • София
аз одобрявам единния вход за медицинските университети, но той трябва да е на база актуалните знания, проверени с единен изпит за всички МУ.

Това вече е  съвсем смислен вариант, но засега тотално отсвирен по ясни причини (според мен от самите университети). Wink За местата, за които Дазел ме призовава да чета в Гугъл, изпитът е точно такъв - един за всички, без значение коя е държавата и колко много са кандидатите. Отделно не е базиран на  зубрене, а проверява по- комплексни знания/умения.

# 534
Да, единен изпит е прекрасен вариант. Но с единни и обективни критерии на оценване по тестова система с плавна нарастваща трудност на въпросите, за да се разслои на база знания, а не тренировка за представяне по формат.

# 535
Вълчев, ще разговаря с медицинските университети приема в тях да бъде само с матури по биология и химия, без кандидатстудентски изпити.
За мен не може регулирани специалности да се приемат само с ДЗИ, отделно не всички деца имат достъп до профилиране по тези предмети, че да се явят на ДЗИ.
И къде по света приемът за медицина е на такъв принцип, че да се опрем на успешния чужд опит в това отношение? Според мен неслучайно навсякъде по света , вкл. и у нас, има разни форми на подбор по диплома и/или изпити за медицина, че да влязат мотивирани и наистина искащи да учат това. А не на принципна на проба-грешка-несправяне да прекъсват хора по трасето, особено ако става дума за ДП и държавата им е плащала до момента. Такава схема върви повече в други специалности.
Само по диплома е абсурд.
А зa чуждия опит - и там не е статичен, а се променя и то в посока изпити (и подобни) преди приема.

От 7 години следя приема в (няколко) нидерландски университета.  И ще се опитам съвсем накратко да опиша принципите и тенденциите.
В НЛ голямата цедка е първата година - нормално е да отпаднат 30%, но има специалности, в които отпадат над 50% (докато не променят приема).

Там има 3 вида прием (виж тук за Маастрихт https://www.maastrichtuniversity.nl/free-selective-and-fixus-bachelors-programmes):
1. По диплома приемат неограничен брой - влизат всички, които в средното са учили задължителен материал по някои предмети. Ако липсват часове - явяват се на приравнителен в 2 организации. Тук е проба-грешка. Стимулират да се откажат сами и то преди края на 1-вия срок.
2. Със селекция - има допълнителни критерии CV, мотивационно писмо, интервю. Определено не приемат всички.
3. Нумерус фиксус - както е у нас, че и по-трудно. Приемат точно определен брой.

Тенденции:
1. Скъпите програми директно са нумерус фиксус. Преди 4-5 години за първи път имаше медицина на английски и директно я включиха във фиксуса.
2. Ако трябва да приемат прекалено много хора (многобройните специалноси) или ако ужасно много отпадат (трудни),  тези специалности ги местят в по-горна група на приема.  Например европейско право постепенно мина в най-трудната за прием група - интересът от цял свят е огромен. И въпреки трудният прием 33% отпадат в 1-ви курс.
И обратното - ако държавата реши, че дадена специалност е стратегическа, я сваля в долна група, за да приема повече хора, като приема и риска, че много ще отпаднат. Например "Biomedical Sciences" е медицинска специалност, но не стават доктори. И я държат с най-лесния прием.

# 536
  • София
Аз писах конкретно за медицина, не по принцип. А там си е съвсем статично от години положението с подбора/приема в  много държави. Моделът им е доказано работещ, защо да го сменят?

За другите специалности има много разлики между отделните държави, че да се правят обобщени изводи за тенденции на база наблюдения в една от тях.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 17:30 от Просто русалка

# 537
  • Пловдив
Последните постове ми спестиха писането. Намирам тези системи за по-подходящи от нашата. Или поне някакво отсяване да има и при нас. Не е вярно, че няма лекари. Има. Няма желаещи за трудни и недоходоносни специалности и населени места.

# 538
Русалке,
при мен - много думи, трудно се разбира какво е искал да каже авторът. Та,
1. Медицина, свързана с лекуване на пациенти - винаги е с ограничен прием, а не по диплома. Тук сме на едно мнение.
2. Другата медицина, да кажем досадна, избирана от немай къде (примерно клинични) - там са отделни специалности с по-лесен прием. После могат да избират от много магистратури. Генералната идея е - да пестят усилия на младите хора (няма нужда да се мъчиш 6 години, а накрая с пръст в уста) и средства на държавата (не влага пари в обучение, което няма да се използва).
Така е честно - още от приема е ясно какви са перспективите. Ако искаш да си лекар с хубава специализация, полагаш усилия да си сред 50-те човека медицина. Ако не искаш или не успееш, или избереш лесния прием по диплома - влизаш Биомедицина и подобни, като съчатаят с магистъра (наприемр диететика, клинични науки) - знаят какъв е максимума. А у нас това разделение е след 6 г. учене и по мътни критерии.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 20:37 от biborana

# 539
Много интересна тема - следя с интерес и научавам много за медицинското образование в България! Например чух за първи път за Златен Хипократ и т.н. Разбрах, с изненада, че в МУ София и Пловдив чуждестранните студенти са повече от българските такива!
По повод ситото само да кажа за сравнение, че в други държави, "началното сито" за медицинско образование е даже по-голямо. В САЩ освен диплома и изпити искат и клиничен опит, а в по-престижните медицински училища и научни публикации, за да имаш шанс да те приемат.

Общи условия

Активация на акаунт