Медицински университет - Тема 3

• 47 778
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Да, пропуснах да кажа, че дъщеря ми учи дентална медицина. Според мен просто са ги подредили в групите по реда на записване и никой не е решил да ги разбърква, не че е имало някаква конкретна цел в това да са отделни.

# 556
Много Ви благодаря за отговорите, но с тези прогнози за много висок бал за момичета, обмисляме и платен вариант

# 557
  • София
Ако можете да си го позволите, нямате други притеснения. А на следващата година може да кандидатства пак и ако я приемат, да мине ДП.

# 558
По принцип може да влезе платено и на следващата година да участва в КСК отново. Ако изкара оценките, необходими, за да я приемат държавна поръчка, ще я прехвърлят без да си губи годината.
Единственият проблем е, че опитът показва, че е малко трудно, защото като те нагъне университета, не ти остава много време да се готвиш за нова КСК. Но пък не пречи да опита, ако се стигне до там.

# 559
В групата на дъщеря ми едното момиче платено медицина,влязло (МУ София) с доста по-ниски оценки,вече е скъсана/недопусната до 2-3 изпита през сигурно най-лесния първи курс. А сесията още не е свършила. Има значение дали си платено,защото не ти е стигнала някоя стотна или цели единици. Другата платено,която не й е стигнало малко за ДП, си взема изпитите.

# 560
Все още имаме надежда за държавен прием, сериозна подготовка, но лош късмет на предварителните. Има слухове, дано се окажат верни че има много желаещи тази година  за дентална и ако е така дано не се вдигне много бала за медицина.

# 561
Опитът с приема на медицина в други държави е много различен и за всяка държава явно се позовава на конкретни особености. Интересното е какво се случва в България и в МУ София. Съвсем случайно на предварителните чух, как две кандидатки обсъждаха, какво ще се падне по билогия в деня на изпита. Е познайте, паднаха се точно тези теми, които обсъждах пред университета. Истината е, че конкурса в нашата страна е предварително опоричен. Една не малка част от кандидатите знаят предварително изпитните варианти, които "уж" се теглят в деня на изпита. Това се случва не само в МУ София, сигурен съм.

# 562
  • София
Това са откровени глупости.

# 563
О, нека да не се впускаме в теория на конспирациите, щото щерка ми по време на сесията постоянно прогнозира какво ще ѝ се падне и за мое голямо учудване, неведнъж е уцелвала правилната тема Grinning
На предварителния изпит миналата година също беше познала една от темата, пълна случайност.

# 564
  • Пловдив
Иван Иванов, ей сега те направиха на салата 🤣

# 565
О, нека да не се впускаме в теория на конспирациите, щото щерка ми по време на сесията постоянно прогнозира какво ще ѝ се падне и за мое голямо учудване, неведнъж е уцелвала правилната тема Grinning
На предварителния изпит миналата година също беше познала една от темата, пълна случайност.
Ако не бях толкова годишна, сигурно аз съм дъщеря ти. За всеки изпит по хирургия си предчувствах темите, за детски болести си сънувах оценката в книжката. И за единия кандидат-студентски изпит гледах с подозрение темата за екосистеми - тя се падна.

# 566
Иван Иванов, ей сега те направиха на салата 🤣
Няма нищо лошо, просто споделям, на какво станах свидетел. Хайде, познаваме си страната! Страна, в която от 5/35 теглим четиредесет и.....

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 10:54 от Иван Иванов 779077

# 567
  • София
Далеч съм от идеята да идеализирам нещата тук и да отричам, че на този или онзи изпит може да има/има шашми. Но кандидатите за МУ са вече големи хора, не са седмокласници,  и определено няма да седнат да коментират точно пред изпитната зала  поверителната информация. АКО са знаели, то тези неща много по-рано са ги обсъдили детайлно,  а отпред вече са си стояли спокойно и са чакали момента да блеснат със "знания". Привнесен отвън опит в това отношение от коментираните нагоре чужди системи би бил полезен, всъщност, но истината е, че липсва желание. А липсва, понеже  един такъв единен изпит за всички, при това не с теми за писане,  накърнява сериозно финансовите интереси на бг университетите. Но не защото няма да могат да "продадат" темата, а защото единният изпит би означавал и централизирано класиране, тоест спиране на кранчето с постъпления от рода "Х се записа при нас, внесе парите, ама после  се премести в друг, по-желан МУ, а ние му задържахме част от парите". Да не говорим пък за  парите  за уроци/школи по биология/химия при настоящия формат, които силно биха се обезсмислили при друг вид подбор..

# 568
  • Пловдив
О, напротив. Хвалят се. С чувството за превъзходство над останалите. И с учителите се хвалят. С тези учители, които не са общодостъпни. С темите, които се разпознават. Не са чак толкова зрели, за колкото ги мислите. Поне не всички. Затова продължавам да смятам, че приемът, в този вид не е най-доброто решение за медицината в България. Ситото трябва да е след това, не че и тогава няма лостове за въздействие, но са далеч по-малко.

# 569
Във Варна изпитът е с генериран на момента тест от софтуер, което според мен е една чудесна крачка напред в прозрачността. Също така има ясно описано точкуване.
Виждайки обаче какво става в политиката и как “кодовете сме ги взели”, навярно винаги ще има шанс да заобиколиш системата с правилните хора.
В МУ София остава едно неприятно чувство на “тъмна индия” за критерии на оценяване, което явно е удобно на системата.

Общи условия

Активация на акаунт