Издаване на книга в България, докато живея в чужбина.

• 504
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
Пускам този пост с надежда да се свържа с хора, които са минали по пътя на самостоятелното издаване на книга в България.

Преди време издадох първата си книга в електронен формат и тя постигна добър успех – радва се на интерес и положителни отзиви. Сега искам да я издам и на хартия, но тъй като живея в чужбина, се опитвам да намеря най-подходящия вариант, който да е едновременно надежден и достъпен от разстояние.

Спряла съм се на платформата “Izdavam.com”, но съм пращала ръкописа и до няколко издателства. От две получих обратна връзка първоначално, но след като изпратих пълния ръкопис, от едното минаха вече 3 месеца без нов отговор, а от другото – около 3 седмици.

Иска ми се книгата да присъства и във физически книжарници, нищо че знам колко големи удръжки вземат. Затова толкова се надявам да се стигне до издателство, което да повярва в проекта.

Ще съм благодарна, ако някой може да сподели личен опит с издаване на хартия, особено при живеене извън България. Интересуват ме мнения за Izdavam.com, как протича процесът, какво да очаквам. Ще се радвам и на идеи за други работещи варианти.

Благодаря предварително на всеки, който се включи!

# 1
Нали си наясно, че издателствата предпочитат да издават творби, които ще им донесат пари?
Щом е толкова успешна книгата в чужбина, продавай я в Амазон.
Дори и да платиш да ти издадат книгата и да се съгласят книжарниците да я продават кой ще я купи?
Ти си в чужбина, не можеш да правиш литературни срещи и събития в различните градове. Нито може да правиш медийна кампания  в местните и централни медии.
Кой ще знае за тази книга? За кого е тази книга? Художествена ли  е? Успех сред кои читатели си имала? Защо им е да я купуват на хартия? Колко копия трябва да продадеш, за да си избиеш инвестицията?

# 2
Нали си наясно, че издателствата предпочитат да издават творби, които ще им донесат пари?
Дори и да платиш да ти издадат книгата и да се съгласят книжарниците да я продават кой ще я купи?
Ти си в чужбина, не можеш да правиш литературни срещи и събития в различните градове. Нито може да правиш медийна кампания  в местните и централни медии.
Кой ще знае за тази книга? За кого е тази книга? Художествена ли  е? Успех сред кои читатели си имала? Защо им е да я купуват на хартия? Колко копия трябва да продадеш, за да си избиеш инвестицията?

Книгата е успешна в България, но аз живея в чужбина. Не разбирам с каква цел са другите Ви въпроси. Ако имате идеи как да се случи издаването на хартия, моля за конкретни отговори.

# 3
Нали си наясно, че въпросната книга никога няма да донесе печалба на авторката? Която също разбира това и целта и не е финансов резултат. Жената просто се опитва да даде на децата си възможност като ги питат в училище "Какво работи майка ти?" да отговарят "Мама е известна международна писателка!", вместо да им се налага да измислят завоалирани отговори тип "Мама е в чужбина, работи в сферата на обслужването, а офисът и се намира на една улица, известна с лекото изместване на осветеността си в посока на долната част на видимия спектър..." Joy

По темата: авторката отива в печатницата, плаща си и напечатват колкото броя иска от книгата и. Отива в офиса на която и да е верига книжарници, предлага им да вземат книгата и на консигнация и да задържат 80% от обявената на корицата цена вместо обичайните 40% и проблемът и е решен.

# 4
Нали си наясно, че въпросната книга никога няма да донесе печалба на авторката? Която също разбира това и целта и не е финансов резултат. Жената просто се опитва да даде на децата си възможност като ги питат в училище "Какво работи майка ти?" да отговарят "Мама е известна международна писателка!", вместо да им се налага да измислят завоалирани отговори тип "Мама е в чужбина, работи в сферата на обслужването, а офисът и се намира на една улица, известна с лекото изместване на осветеността си в посока на долната част на видимия спектър..." Joy

По темата: авторката отива в печатницата, плаща си и напечатват колкото броя иска от книгата и. Отива в офиса на която и да е верига книжарници, предлага им да вземат книгата и на консигнация и да задържат 80% от обявената на корицата цена вместо обичайните 40% и проблемът и е решен.

Дай Боже децата ми да казват именно това “мама е международна писателка”. Дай Боже и Вашите деца да се гордеят с Вашите успехи. Дай Боже на света да има повече хора, които да имат възможността да помагат с чисто сърце, без да съдят, без да слагат етикети, без да осмиват и без да изпозлват сарказъм, за да изразят себе си така, че да бъдат забелязани…

# 5
Аз не знам какво е това многократно подчертаване, че живееш в чужбина. Въпросът не е това  къде живееш, а кой ще има интерес да ти купи книгата. Направо ти завиждам на самочувствието.

# 6
"Международен" писател не значи такъв, живеещ в чужбина, а такъв, чиито произведения имат читатели в повече от една държава, превеждат се на различни езици и т.н. Където и да живееш, книга на български има потенциален пазар само в България.

# 7
"Международен" писател не значи такъв, живеещ в чужбина, а такъв, чиито произведения имат читатели в повече от една държава, превеждат се на различни езици и т.н. Където и да живееш, книга на български има потенциален пазар само в България.

Да, съгласна съм с Вас. Не се определям като международен писател (както написах -дай Боже някой ден да бъда). В момента съм прохождащ писател, който търси начин да издаде книгата си на хартия, която буди интерес и не разбрах защо е тази цялата злоба. Казвам, че живея в чужбина понеже няма как да отида до печатницата и да си я принтирам и да си я изпращам на читателите в България сама. Аудиторията ми е в България както вече казах.

Хора, моля ви за помощ, ако имате някакви идеи помогнете ми и спестете времето си да пишете язвителни коментари, наистина е излишно и не знам каква е целта...

# 8
Продължавайте да опитвате с издателствата, а от тези две, до които вече сте изпратили пълния текст, опитайте да получите обратна връзка какво не е наред - това ще ви бъде от полза при комуникацията със следващите.
За сайта, за който питате, нямам мнение.

# 9
Първо потърсете повторно връзка с въпросните издателства, ако те откажат, тогава в този сайт, който сте гледали.
Общо взето си плащаш, за да ти отпечатат определен брой копия.
От там вече може и те да препоръчат сайтове , книжарници, където да се опитате да лансирате книгата, но е хубаво да помислите добре, защото ще е от полза да дойдете в България и да направите представяне на книгата си. Иска се пътуване, по читалища, клубове, среща с хората в реално време. Така дистанционно ще е по-трудно да има някаква реална реализация на целия проект.

# 10
Първо потърсете повторно връзка с въпросните издателства, ако те откажат, тогава в този сайт, който сте гледали.
Общо взето си плащаш, за да ти отпечатат определен брой копия.
От там вече може и те да препоръчат сайтове , книжарници, където да се опитате да лансирате книгата, но е хубаво да помислите добре, защото ще е от полза да дойдете в България и да направите представяне на книгата си. Иска се пътуване, по читалища, клубове, среща с хората в реално време. Така дистанционно ще е по-трудно да има някаква реална реализация на целия проект.

Благодаря! Представянето на книгата няма да е проблем. Често се прибирам до България поради други причини, но няма как да я разпространявам сама и затова търся алтернативни варианти. В платформата на izdavam знам, че работят на принципа печат при поискване, което оскъпява книгата и ще трябва да сложа по-висока цена, за да има все пак някаква печалба. Това е нещото, което ме разколебава при тях и това, че книгата ще се разпространява чрез тяхната онлайн книжарница, но няма да е налична във физически книжарници. Но май друг избор нямам, освен, ако някое от издателствата не се свърже с мен. Писах им отново, но нямам отговор, което е изключително непрофесионално според мен, но може би нямат интерес и са твърде заети, за да ми отговорят…

# 11
Със сигурност знам, че издавани от тях  книги са налични за продажба в сайтове като Озон и Сторе, както и във физическите книжарници на Озон.

# 12
Не бързайте да се самоиздавате, по-добре първо изпратете книгата си до всички издателства, които откриете, може някое да я хареса.

Общи условия

Активация на акаунт