Каква е давността на платен годишен отпуск

• 446
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, каква е давността на платен годишен отпуск. От 2021 г. съм по майчинство, като 2023г . Се върнах за малко на работа и използвах отпуск за 2021 г. През 2023 г. пак излязах по майчинство (второ раждане) и ми казаха, че няма как да изгорят дните . Та въпроса ми е имам неизползван отпуск за 2022 г.  и ми казаха от работата, че дните са изгорели, а уж нямаше как да изгорят. Според вас имам ли право на тези дни за 2022 г. И как да постъпя в тази ситуация?

# 1
По закон, платеният годишен отпуск важи 2 години след края на годината, за която се полага. Тоест отпускът ти за 2022 г. по принцип трябва да се използва най-късно до края на 2024 г.

Но! Щом си била по майчинство и не си имала възможност да го използваш, значи че имаш право да го ползваш до 2 години след като приключи майчинството. Майчинството се приема за „уважителна причина“ да не можеш да си вземеш отпуска навреме, доколкото знам.

# 2
Ето какво пише в Кодекса на труда:
Чл. 176. (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
...
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Чл. 176а. ...
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Какво да направиш? Ако вече си на работа и не са минали все още 2 години от края на отпуска ти за майчинство, пишеш заявление за ползване на платен годишен отпуск за 2022, цитираш в текста чл.176 ал. (1) и чл. 176а, ал.(2) и го входираш в деловодството. Нямат никакво основание да ти откажат.

Общи условия

Активация на акаунт