Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 090
  • 555
  •   1
Отговори
# 450
  • Out of the Mix
Факт.

Няма как и да не е "пациенти да искаш", защото здравният картон на българина, като цяло е покъртителен, и по-зле ще става.

# 451
Аз няма да пея в общия хор, и ще изразя едно малко по-нелицеприятно нещо, но част от причината за ситуацията е обезлюдяването на различни населени места и съсредоточаването на всичко в Сф. От потока на моето дете в Сф 70% не са местни. Идват с големи очаквания. Още 1 курс 1 семестър всички пари се опукват за обяд в заведение често и следва възмутата, че водата тук се плаща скъпо, т.е. и на вода не върви да седиш. После се осеферват, въртележката ги завърта и време за фукня по центъра не остава (за тези, които учат), но остава пътуването "у дома". Рекапитулацията, че в Сф с 1500 трудно се живее ги удря челно, защото често толкова ти е наема само.
Та, преместването в Сф на всяка цена има своята цена, факт. Само дето с други специалности може да работиш едновременно докато учиш, тук е малко по-различно и мизерията се настанява трайно, ако не ходиш често за провизии.

# 452
Нагли са да и още как! Едни и същи клакьорки ходят по студията да приказват като папагали едно и също. Който иска да специализира и то безплатно, да му предложат веднага жилище да ползва безплатно и да работи на висока заплата да отива в провинцията, където с отворени обятия ги чакат. Само мрънкат и вече стават досадни и хората ги намразват. Така съвмсем нищо няма да постигнат. Ами дават им добро увеличение от януари 26 г., ами да приемат и малко да си намалят претенциите. Да, трудно е ученото. Трудно е да работат в болници, но това са възможностите. Какво да кажат младите лекари с вече придобита специалност, а? И технити зплати са под 2000 лв. И те протестират, но никой не ги чува. Ако на тези спецализанти дадат 3600, на завършилите сепциалност и работещи лекари колко трабва да им е заплатата, за да е над тази да мрънкалниците. Вчера на някакъв репортаж от митинга едната девойка, дето всеки път е на екран се подхилваше и подиграваше, че преговарящите нямали представа от къде да намерят пари за исканите от тях увеличения. Ами няма девойко от къде! Имате договор с НЗОК и бюджет на НЗОК и лекарския съюз не са съгласни да им вземат от техните пари, за да ви дадат на вас още недоучените и незнаещи къде се намират. И да, завлядяха протестите на сестрите и средните медициски кадри и сега само за тези пикльовци и пикли, нагли се говори. Лично синът ми е във водищият преговорен екип на специалистите по здравни грижи и срещите с МЗ, НС и лекарския съюз са прикючили без резултат. Ще се види с бюжета на НЗОК за 26 г. дали нещо ще успеят да договорят. Не става само да искаш и да провяваш претенции. Първо да се потрудят и да вземат специалност младите специализанти и тогава да претендират за високо заплащане.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 09:11 от Fatalina

# 453
Fatalina съгласна съм  с теб!
Доскоро работих в провинциална болница. И дългочакания специализант дойде...осигурено му беше жилище,  болницата му плащаше сметките. Той бързо се ориентира да дава платени дежурства в спешно отделение.  След това имаше претенции събота и неделя да почива, че да пътува с приятелка. И след нощно дежурство в спешно дойде в отделението,  заспи към 10 ч.,  докторите със специалност нека оперират. А той кога ще се научи? Знаел операцията на теория. Ами те и докторите със специалност и стаж я знаят и какво? Да не влизат в операционната ли? Аз като сестра съм работила след нощно дежурство, защото колежка е с температура и съм си изкарвала смяната до край. Началникът не го изтърпя. Сега го приветстват в друга болница.  От хирургична се е насочил към клинична специалност. И там няма да изкара...
И да, протеста тръгна от медицинските специалисти. И незнам защо населението не разбира, че протеста не е само за заплати, а за промяна на финансиране и структуриране.

Незнам обаче кой родител ще издържа дъщеря си да учи за медицинска сестра или акушерка и после ще получава заплата непроменена с години. Защото заплатата на мед.специалисти не е увеличена от 2022г. А минималната заплата се увеличава всяка година,  нали?
И не на последно място - сестрата изпълнява назначения на лекар.  Така,  че сестра си науми да ми прави лекарство, някак....
ПС. Това, че е приеман антигоагулант преди, не е противопоказание да не се прави антикоагулант подкожно. Добрата медицинска практика замества пероралното приемане с инжекционно приложение на такива вещества.

# 454
Много неприятно впечатление оставят младите кандидат лекари с всичките интервюта, само за пари.
Ясно е, че трябва да се подобри заплащането, но претенциите им се въртят около уреден живот с месторабота по техен вкус, не току така.

Тяхните претенции малко като циганите по ковид - плащай ми да ти работя, ама не ме карай на работа, защото на мен кралицата ми плаща и без да съм ходил до Англия въобще

# 455
Иначе, претенциите им са напълно нормални и адекватни за времето си.
Вече приключил специализация лекар следва да стъпва на 5К, категорична съм. С оглед на това специализант да стъпи на 3,5К е напълно адекватно.
Сестрите също следва да стартират на 3К а старша да отива поне към 4К.
Директорите не желая да им коментирам нуждите.

# 456
Вече почти 25 год.съм в системата,недофинансирана поради много лобизъм,недостатъчно сестрински персонал,ниско качество на повечето места и много компромиси.За протестите на специализантите съм скептична,мисля че определени хора яхнаха протеста с неясна или пък ясна цел.

# 457
Ако почнат да ни лекуват адекватно заслужават и повече. Да спрат да точат касата на наш гръб,  да хоспитализират и да назначават излишни процедури, операции и прочие...само за да напълнят нечий джоб. Преди месец при ортопед за болка в китките-  след 1минутен преглед ми насрочи операция, втора консултация с доцент - ортези и физиотерапия. Късно, но погледнах отзивите за първия доктор..всеки втори праща от вратата на операция..

# 458
По-важното е да има пари за шефовете на болниците, те вече са специалисти.

# 459
Че шефовете на болници в повечето случаи са политически назначения.Къде отиват потоците,голяма част са в партийните каси

# 460
  • Другата България
Основната част е там всъщност.

# 461
  • Варненска клюкарка
Първо университетите са 7. Второ изкарват в пъти по-малко лекари в сравнение с преди години - прием между 40 в Бургас, до 180 София и Варна останалите 300-350 бройки на випуск от всеки университет са за чуждестранни студенти. Трето правото никак, ама никак не може да се сравнява с медицината - може би 30-40 прависти от СУ другите дето ги бълват на вагони от разни свободни, югозападни, югоизточни и прочие изобщо не са за приказка. Най -малкото пазарът на труда е задоволен с юристи, икономисти,  психолози, а от лекари има остра нужда, те не достигат и в световен мащаб. Няма как да оборудват и няколко залички тук там и да вдигнат приема в университетите - приемът в специалност медицина е свързан с капацитета на учебните болници... Накратко от медицинските университети на година се дипломират около 800-900  лекари - в  системата от тях остават около половината, едни просто се отказват и с дипломи от МУ работят друго, а други поемат извън страната, защото в България не могат да стигнат до специалнтско място. Примерно миналата година министерството е отпуснало няма 300 места, мисля че бяха 270. От тях 100-на отиват при тези, които чакат от години, или при връзкари като втора специалност. Други 100-на са неклинични специалности - примерно хигиена, микробиология, медицина на бедствените ситуации, анатомия, дето за нищо не стават освен за попълване бройката на асистентите в университетите. Остават едни 100 които  си имат тарифа, разбирайте че за тях кандидатстващите си плащат -легално в касите на болниците и нелегално на правилните хора...
Призвание? Може, но то не плаща сметки. В Амазон примерно един учебник по офталмология струва 300$  специалността е високотехнологична и не става да се учи само с изтеглени от интернет учебници. И много други специалности са така... Специализантите трябва да посещават и платени курсове, а те поне по 1500 лв. извън всякакви законни такси...Протестиращите искаха безплатни курсове, но няма, искат и други неща свързани с обучението им, но всички се фокусирахте, че исканията са само за пари (как не ги е срам малки наглеци такива, я там да се радват на подхвърлените трохи  че нали са призвани) От властта също нарочно изкривяват исканията, за да се получи обществена реакция като в темата . Да ходят в малки провинциални болници ОК, но ако всички новозавършили ходят, а не едни да разчитат ангиографии, докато предотвратяват инфаркти, а другите да разчитат ЕКГ докато подхваща разгърнал се инфаркт и в крайна сметка пак ще изпратят пациента в голяма болница.
 И въобще далеч от големите болници и липса на човекопоток в малките от кого ще се учат младите лекари? Съвременната медицина е високотехнологична и има много малко допирни точки с това, което шефовете им са учили преди 40г. В Германия примерно от 3-ти курс студентите могат да работят в болниците в известен смисъл като сестри- мерят кръвно, слагат абокати, проследяват състояние свалят анамнези, плаща им се, води им се стаж и те доволни и болниците също. У нас могат да работят  само като болногледачи и санитари и често го правят- доколкото учебните им  графици  позволяват някаква работа.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:56 от Беллора

# 462
Че какво лошо има да работят като болногледачи,нали трябва да си създадат подход към пациентите,грижа,това е чуден начин.Наскоро се шумеше за лошо отношение към пациентите от страна на персонала,Ето шанс да се научи на терен.

# 463
Скрит текст:
Fatalina съгласна съм  с теб!
Доскоро работих в провинциална болница. И дългочакания специализант дойде...осигурено му беше жилище,  болницата му плащаше сметките. Той бързо се ориентира да дава платени дежурства в спешно отделение.  След това имаше претенции събота и неделя да почива, че да пътува с приятелка. И след нощно дежурство в спешно дойде в отделението,  заспи към 10 ч.,  докторите със специалност нека оперират. А той кога ще се научи? Знаел операцията на теория. Ами те и докторите със специалност и стаж я знаят и какво? Да не влизат в операционната ли? Аз като сестра съм работила след нощно дежурство, защото колежка е с температура и съм си изкарвала смяната до край. Началникът не го изтърпя. Сега го приветстват в друга болница.  От хирургична се е насочил към клинична специалност. И там няма да изкара...
И да, протеста тръгна от медицинските специалисти. И незнам защо населението не разбира, че протеста не е само за заплати, а за промяна на финансиране и структуриране.

Незнам обаче кой родител ще издържа дъщеря си да учи за медицинска сестра или акушерка и после ще получава заплата непроменена с години. Защото заплатата на мед.специалисти не е увеличена от 2022г. А минималната заплата се увеличава всяка година,  нали?
И не на последно място - сестрата изпълнява назначения на лекар.  Така,  че сестра си науми да ми прави лекарство, някак....
ПС. Това, че е приеман антигоагулант преди, не е противопоказание да не се прави антикоагулант подкожно. Добрата медицинска практика замества пероралното приемане с инжекционно приложение на такива вещества.

Димис, дадох пример, до какво води преумората и работата на няколко места - до недоглеждане и грешки.
Да, сестрата изпълнява назначенията на лекар, но трбва да си следи в "тефтера" какво е назначено. И двете, описани от мен грешки, не са на лекари, а на сестри. Добре знаеш, че алергиите се отбелязват там в червено. И да си толкова зле, че да сбъркаш № на леглото,  да не внимаваш, дори когато имаш червен запис и да напъваш да сложиш системата на човек, направил предишния ден тежка алергична реакция от същото това лекарство, е недопустимо, меко казано. Ако аз не бях видяла какво пише на системата и безропотно се бях оставила да ми я сложи, какво щеше да стане? Нали си наясно?
Предполагам, си запозната и с протокола за смяна на антикоагулантите. Фраксипарин не се поставя  5-6 часа след орален прием на 20 мг. ксарелто, който има 24 часово действие, поради риск от кръвоизлив. Достатъчно пъти са ми сменяли перорален с инжекционен антикоагулант, за да съм запозната след колко време може да се постави инжекционния. Наясно съм и с дозите, които ми поставят, когато сменят, обикновено 2 х 6, което е високодозов.
Предполагам, наясно си и какво е да тръгнеш да слагаш инжекция на новоприет пациент, с лекарството на предишния, изписан пациент. И това не е от назначение на лекари, а недоглеждане на сестрата.

С останалото написано съм напълно съгласна.
Аз също подкрепям протеста на сестрите от самото начало преди няколко години. И считам, че го иззеха от вас. Подкрепях и специализантите, като още считам, че трябва да им се осигури добра възможност. Но точно тези протестиращи, в голямата си част още незавършили медицина, считам, че  действат против интересите на истинските специализанти. Не става само да тропаш с краче и да искаш, а да не си съгласен и да даеш от себе си.
Много ме възмути и липсата на уважение към елитните лекари и професори в студиото. И както се вижда, не само аз съм възмутена от поведението им.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 12:49 от Diorela

# 464
  • Варненска клюкарка
Ами написала съм го- който може работи, но предвид разхвърляните им учебни графици не е много възможно. Искат ги поне по 4 часа в отделението в което работят, а за разлика от други специалности, студентите по медицина не могат да отсъстват, всеки ден имат по няколко упражнения. Достатъчно е че липсват от лекции.

Общи условия

Активация на акаунт