Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 160
  • 555
  •   1
Отговори
# 75
Мечтая за деня, в който в болниците ще работят само лекари.
Какво имаш предвид?
Това, че в болниците освен лекари със скъпи коли, работят и акушерки, медицински сестри,  рентгенови и клинични лаборанти, рехабилитатори, санитарки. И тези, последните не карат скъпи коли .
Ами това си е баш тяхно задължение- абокатите, а тук е едно от многото лекарски задължения, които вършат сестрите.
Но малко пациенти го знаят, но коментарите са от рода " една сестра с очила така ме надупка, трябва й по-голям диоптър ".
BellaSv за лекар този коментар няма да се каже. И си много права!

# 76
В София спешните отделения са профилирани, кое е за травми, кое е кардио и т.н. На всяко спешно отделение пише, че ако не си с конкретната спешност, прегледа е платен.
В Токуда спешното май беше изцяло платено.
Токуда откакто стана турска много доктори се преместиха и напоследък не чувам добри неща за нея.
Частните болници всички работят по ЗК, друг е въпроса за кои пътеки сключват договори.
Има свръхпредлагане за някои специалности  и дефицит на други.
Не познавам доктор или по-скоро да го кажа, няма доктор при който да съм се лекувала и да няма частен кабинет, дори и да работи в частна болница.
Много от търсените лекари въобще не работят по ЗК. Особено хабилитираните е мисия невъзможна да запишеш преглед по ЗК. Най-евтините прегледи вече са по 80 лв, а доценти и професори вървят от 200 нагоре.  По въпроса за бърза помощ един път съм викала за детето като беше много малко, дойдоха скоростно, думите на лекарката бяха -Като чух адреса и го грабнах на секундата, най-накрая едно българче. Жената каза, че прави прегледи по домовете, дори и да не е на работа по всяко време. Остави си телефона и съм я викала няколко пъти платено.
Когато на мен ми се е налагало да ходя до спешно съм ходила на собствен ход или ме е карал някой от семейството, лошо не мога да кажа за никое спешно, с изключение на детското спешно на Пирогов, травматолозите бяха потресаващо груби преди години, сега дано са се променили нещата, все пак с деца работят.
От престоите ми в болниците впечатленията са ми, че си има груби сестри, но пък и масово е пълно с пациенти, които могат и най-усърдната и добронамерена сестра да изкарат извън нерви.
Санитарите са под всякаква критика, освен ако не са студенти по медицина.
За нископлатения медицински персонал това вече остана в миналото. Там където не плащат добре хората бягат и отиват там където плащат добре.
Има огромни дисбаланси при заплащането, зависи от работното място, специалността и още много фактори.
Не мисля, че може да се обобщава, всеки има и добър и лош опит с родното здравеопазване.
На мен проблемът ми е, че няма добри диагностици, дали защото не си правят труда да ти снемат пълна анамнеза, дали си не могат, или нещо друго, обаче все обикаляме по няколко лекаря докато се стигне до лечение да помогне.
Та за мен доброто  здравеопазване е качественото и това, което лекува,а не мисли коя пътека е по-добре платена, за да си болен от нея, ще преживея някоя друга груба сестра.
За здравните осигуровки, толкова много доплащам годишно за здраве, че се чудя, къде отиват въобще.
Бюджета на здравна каса е огромен, а къде потъва кой да ти каже.
Та и тук мнението ми е както и при шофьорите, да си търсят вътрешни инструменти - пресичане на точенето на ЗК, по-оптимален мениджмънт. При тоя бюджет не е нормално да не могат да се справят.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 22:11 от zari65

# 77
zari65 да отида в друга болница, но в града като има само една. Като кандидатствах за работа извън болницата назначиха пенсионерка с джип, като на лекар.
Напуснах от днес за вчера както се казва преди няма и месец. Показах фиша на шефа за 1364,76 лв, показах и графика. Само един въпрос му зададох: как се издържа студент?. Преди него отивах на работа,  след него си тръгвах.  Три пъти успяваше да ме убеди да остана. Този път не направи опит. А е разбран човек, професионалист, много се учи от него. Преди година работих допълнително в магазин. Сега работя в частна фирма.  Днес ми се обади и ми каза,  че графика не върви. Ще почакат за новозавършили сестри.  Аз наближавам 50 г. и бях най-младата.

Къде отиват парите от ЗК - при личните лекари/защото получават суми за записан пациент. Болниците не получават суми за населението, което биха лекували/ и за заплати на борда на директорите.
Във връзка с протестите, председател на синдикат сподели,  че само две болници са били готови за протест и попита другите защо не са. Изказа предположение, че им стигат парите, но не вдигат заплатите на сестри и акушерки, следователно парите са за директорите.

# 78
Така е, zari65. Не може всеки месец, всеки човек, дори безработният, да е задължен да внася здравни осигуровки, а като му се наложи здравна помощ, за всичко пари да се искат. Това е престъпление, защото го няма солидарния принцип - внасяме всички и на кой каквото му се налага ползва. Всички да плащат за всичко е нередно, да махнат осигуровките тогава, като така или иначе се плаща болничният престой, обслужването, поставянето на инжекции, операциите, консумативите, скенери, сестра да те погледне, червата да ти огледат и т.н Моето семейство не използва лекари при никакви неразположения, нито спешна помощ досега, нито за вирусни инфекции, нито профилактични правим, нито кръвни си пускаме редовно и т.н. Ние лекари не занимаваме, оправяме се без тях, аз отговарям за всички, даже и за други близки, нека да са за тези хора, които към този момент наистина не могат без тях. И при 41 температура на детето съм аз, никога не ги занимавам, просто се справям. Имали сме и по-сложни неразположения, все пак сме хора, случват се, какви ли не ситуации, но не разчитаме на тях. И за ковида не сме. Нека има за хората без знания в областта и за сериозно болните, калабалък да създавам и аз, щом мога да си помогна сама или на друг - не е редно, аз така го усещам. Но аз правя зъби постоянно, защо за мен няма, като имам нужда. Не е справедливо. Плащам хиляди всеки път, напоследък всяка година, иначе няма да имам зъби, нали внасям осигуровки, защо не получавам нищо. Мъжът ми се чуди и само ми казва защо го мисля като нямам проблеми и
си ги правя и си имам красивата усмивка, да, но въпросът е принципен, въпросът е, че не е справедливо. Един зъб само е 800-900 лв., че и повече, ако правя 4-5… Има хора една пломба даже не им се налага, но те пък имат нужда от някоя операция, примерно или са под наблюдение постоянно, или рехабилитации с месеци, а пък държавата плащала само първите няколко, така съм чувала, не съм наясно,  или са с хронични болести…. и от тях искат непрекъснато. Не е никак нормално. Щом взимаш, трябва и да даваш нещо и на пациентите, но никой нищо не дава, парите не се разпределят правилно. То и за пенсии се внася по 45г. и после жална ти майка, ако нямаш други средства или по-заможно дете. Това ли е даването - с осигуровки да ти вземат кръв струва 2 лв., без - 5 лв., това преди сами го казвали, не знам колко е в момента, и 150 лв. за зъби годишно, при положение, че един канал е 180, а една корона 700-800 лв. Идеята е, че дават левчета някакви, а за сериозното искат. Дават дребното, което всеки може да плати и да не е здравноосигурен. Не се хващайте за сумите, искам да кажа, че дават това, което и без друго всеки може да си плати. Истината е, че оставаш болен или си губиш живота, не можеш ли да си платиш веднага. Хората са без зъби, защото не могат да си ги позволят, това е абсурдно. Нали сме здравноосигурени. Сестрите, санитарите, лекарите в някои специалности, въобще хората с ниски заплати по болниците също си рискуват живота в заразите, всеки ден, също като взимащите много пари, честно ли е да няма за тях. Не са ли и те в кръвта, повръщаното, бактериите, вирусите, да не изброявам, че… защо няма за тях, защо се чудят как да живеят, ами защото някой трябва да има 5 поршета и 10 имота по света.

# 79
  • София /Абсурдистан
Касата дава за зъби 60 лв годишно.

# 80
Аршина продължава да се действа различно в заплащането.
Имам близка медицински сестра в натоварен сектор е в св. Георги, докарва с всичките години за стаж горе долу нещо прилично, но тя е с 40г стаж, млади хора не искат да работят с мизерна заплата.

И покрай тази тема се сетих за ЛЛ, който майка му с тетрадката му записваше едно време пациенти, към днешна дата след 20г,  пациентите са му натрапници - държали се били като в бакалия.
А той като си купи джип около пандемията беше сметнал колко души трябва да ваксинира, че влязал в разход с колата. Като кандидат за общински съветник все пресмяташе и трепереше за бройката пациенти да му се отблагодарели като пуснат глас за него.
Тая каса ги даврандиса хубаво

# 81
Когато през 1999 г започна работа здравната каса,  професор анализира, че реформата трябва да започне от болниците, а не от личните лекари и извънболничната помощ - оказа се прав.

# 82
Тази каса е така направена с кл. пътеки, че просто грехота да не бръкнеш в кацата. Самата система изкушава. Нали ги гледам напоследък. Навсякъде се точи здраво-явно от определени, накрая за другия мед. персонал и за пациентите няма. Касата е зле замислена.

# 83
  • София
Хора, нека не бъркаме лекарите и сестрите с лошата организация на здравеопазването.

Да, не е нормално една сестра да взема почти минималната заплата, не е нормално директори на болници да си гласуват десетки хиляди заплати.

А колкото до ЗК: от самолет е видно, че там средствата не се управляват по най-добрия начин. И е жалко и тъжно.
Защото частните болници, в голямата си част, вземат добре финансирани пътеки, а тежките остават за държавните. Изобщо, това с пътеките е безподобна глупост! Например, покрай близка, с шок разбрах, че по клинична пътека с пневмония, на тежки антибиотици, се оплаква от сърбеж и съмнение за гъбички. Е, оказа се, че макар че е в болница, хоспоитализирана, не може да ѝ бъде направен преглед от гинеколог, защото не влиза в пътеката. Срамота!

За доболничната помощ. Диспансеризиран има право на 2 прегледа годишно във връзка със състоянието си. Ако човекът е безхаберен и не идва, лекарят се глобява, че не го е издирил да дойде. Е, кажете ми сега... А този човек може да е на гости в чужбина, да е решил да се лекува на частно, да се чувства добре и да е доволен от терапията си и да не вижда нужда да иде. А и лекарите не са детективи... не могат да издирват този и онзи.
Друга простотия - лекарите имат от касата регулативен стандарт - бройка направления и пари за изследвания. Този стандарт се разпределя по тяхно усмотрение - ако имат нужда от допълнителна информация или консултация да назначат изследвания. И няма за всички, не е да не искат - просто са ниски. И какво става сега - пациентите - недоволни, че се осигуряват, а не могат да получат нужните изследваия безплатно. Лекарите са недоволни, че не могат да направят всичко нужно, а само част и да гадаят. А ЗК зорко следи сакън да не се надхвърли и ако се случи - глоба. Еми има нещо тотално и генерално сбъркано в тази система, да ме извинявате.

# 84
slanchezara всичко е точно така.
И в същото време заговори ли се за протест /главно от сестри, акушеркаи, лаборанти/ се изсипват жлъчни коментари от населението.  Подкрепа никаква. А протестите не са само за заплати.
Ето сега се гласува да няма таван за таксата избор на екип". Реакция от населението - няма. Ама утре като платят 1500лв ще публикуват фактурата и ще се сипят коментари. 
Сестрите искаха да могат да сключват договори със ЗК. Лекарите не ги подкрепиха, населението-също. Утре обаче ЛЛ като изпише венозен антибиотик и няма сестра в кабинета/защото се изхитриха и назначават технически секретар/ , се възмущава, че в манипулационните плащат. А защо сестрата да не отчете манипулацията към ЗК и да вземе 10 лв. например?

# 85
,,Ако искаш да убиеш един народ: Първо го лишаваш от здравеопазване"

Отдавна здравеопазването се е превърнало в бизнес, търгува се със здравето на хората. Отношението в частните клиники е наистина често по-добро, но не е редно да е така. Не  е редно да има и да има нужда от частни клиники изобщо.

Освен заплатите, инвестиции трябва да има да се подобри базата..под всякаква критика, мизерни.. апаратура, кабинети, стаи, тоалетни... Раждах в МД София скоро, следях се също там. Поне 12ти етаж беше скоро освежен, но хлебарки видях. Отношението беше брутално, особено от някои акушерки и санитарки..за мен някои с извинение, но са чисто за 4ти км... аз не съм от тези с претенции да кажеш, нито се държа арогантно, че да съм предизвикала подобно отношение, няма да изпадам в подробности. Да кажем, че ги разбирам, да работиш тази отговорна работа в тези условия и на мизерна заплата, нормално да не издържи психиката и пациентите, които ти създават още работа да са ти виновни..
А храната...на кучетата ми не бих я дала, соеви кюфтета и макарони с подобие на сирене за вечеря на кърмачки..Пълен потрес.

Човек плаща осигуровки цял живот, а после търси помощ и дарения, когато недай си боже се случи нещо лошо, за да опази живота си... не е редно
Да родиш и да има условия и отношение трябва да платиш 5000лв в частна болница..НЕ Е РЕДНО

След здравеопазването, идва ред да ни лишат от образование. Била съм свидетел как студент по медицина иска от друго момче да отиде при професора, за да даде подкуп, че да си вземе изпит. Разбира се не слагам всички под един знаменател, но корупцията и тук е факт.

След лекарите и преподавателите и служителите в образователната система трябва да излезнат на протест.

Заплатите на хората, които се грижат за здравето ни и образованието , какно и за сигурността, трябва да са в пъти по-високи. Това се знае, но не е угодно за тези, които ни управляват и взимат решения, карат си колите за 6-цифрени суми, дават милиони за дефектни изтребители втора ръка...да вземат тях да ги изтребят дано...

# 86
Избор на екип е най-голямата тъпотия, кой го въведе това?
Ясно е едно, че само който приготви куфарчето с пари ще се лекува.

# 87
  • София
Избор на екип е най-голямата тъпотия, кой го въведе това?
Ясно е едно, че само който приготви куфарчето с пари ще се лекува.

И да и не. Изборът на екип създава и неудобства за болницата и е нормално да се изисква такса за това.
Давам ти хипотетичен пример:
Дама, решила да си следи бремеността на частно, при известен лекар, добър и светило в областта. Знае, че той изражда в болница Х. След като този лекар я е следил, иска именно той да присъства на раждането ѝ и да го води.

Ако говорим за нормално раждане, а човекът не е на смяна - значи този лекар трябва да дойде, ако работи с екип - да си го организира и т.н. Какво става с екипа, който по принцип е на смяна? То болницата осигурява екип, ама ти искаш твоя си - създаваш неудобства, следоватлено си плащаш за това. Не съм чула да бъде върната родилка с дейност и да не е родила в болница (дълбоко се съмнявам, че една огромна група жени плащат за избор на екип, а те имат висока раждаемост).

Колкото до второто - не го приписвай само на лекарите. Системата е гнила. Например: ти си осигурена, имаш нужда от изкуствана става. ЗК покрива операцията, но не покрива самата става и консумативите. Ето, пак куфарче с пари, ама лекаря няма икаква вина. За теб е все тая - ти трябва да платиш, но тези пари са за консумативи. И тук въпроса би трябвало да бъде: защо не се финансира изцяло ставата с все консумативите.

И така нататък. Да, има вероятно лекари със съмнителен морал, ама такива хора има във всеки сектор. Не те са тези, с все сестри, лаборантки и т.н. които го отнасят ежедневно, защото системата е гнила.

Не, не съм лекар. Нямам общо със системата.

# 88
  • София /Абсурдистан
Не можеш да избегнеш избор на екип в държавна болница. Изключвам раждане, за това не знам как е. Иначе за всички планови операции го искат. Това от личен опит.

# 89
В Англия няма такива "екстри".
Отиваш при когото се паднеш. За мен не е редно и създава неравенство. Едни пациенти са обгрижвани повече, защото са с избор на екип, а не трябва да е така. Трябва всички да се третират еднакво.

Общи условия

Активация на акаунт