Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 167
  • 555
  •   1
Отговори
# 45
Всичко зависи от ръководството, в една и съща болница, с един директор,  различни отделения, всичко е различно- отношение, лечение, обслужване, храна, обстановка.

# 46
  • София
Ами не че нещо, но военна болница е предимно за военни. Неслучайно, имат предимство дори за елементарен преглед, като си теглиш номерче.
А част от лекарите, които са си от едно време там и не наемат кабинети, са с пагони.
Според мен това е болницата с най- добри специалисти. Друг е въпросът, че по- добрите работят И на частно.

ЯМР се прави при индикации за това. Не оправдавам никого, но един познат така рева рева за отношението, как не му обърнали достатъчно внимание, сякаш това е забавачница и само неговият баща е там, как не му постелили килимчето, телевизор нещо бълнуваше, ама го върнаха с 3 инсулта от отвъдното.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 18:50 от The Catcher in the Rye

# 47
Мизерстващ лекар няма, те лекарите са малко като земеделците - все нямат, ама само на приказки и винаги изкарват пари за всичко, което му се наложи на семейството. Относно грижата си зависи от  морала на самия лекар, всички са в едни условия с недостатъчно персонал и всякакви други неуредици в системата, но има груби, има и мили, има и знаещи, има и некадърници, има и алчни с много нисък морал, има и такива на които им е страшно неудобно да вземат каквато и да е сума от  благодарен пациент. Условията на труд, разбира се, са убийствени - огромен стрес, дълги смени, зверска умора, липсват от вкъщи по празници, гигантски риск от зарази, какви ли не упреци от пациенти и т.н, но в тази професия е така. Пари има възможност да си докарват по много пътечки. Те и учителите все са зле, защото заплатата им е 2 бона официално, но още толкова взимат месечно във вид на различни бонуси и по други пера, което не че е кой знае колко на фона на тези цени,  но не е и точно глад, както го изкарват.

# 48
Ами то всички се изкарват бедняци, ама реално не са. Поповете в църквата наблизо карат баси яките коли, някакви електрички и ги зареждат в църквата. Апекарите си веят краката и подават по някое хапче и вземат няколко бона. Учиелите с бонуси. Тези от градския дето стачкуват, но взимат повече от лекар и т.н. Ами то излиза, че бедни няма.

# 49
Ами то всички се изкарват бедняци, ама реално не са. Поповете в църквата наблизо карат баси яките коли, някакви електрички и ги зареждат в църквата. Апекарите си веят краката и подават по някое хапче и вземат няколко бона. Учиелите с бонуси. Тези от градския дето стачкуват, но взимат повече от лекар и т.н. Ами то излиза, че бедни няма.
Няма да, а освен това и даскалите лапат от частни уроци ще добавя. Бедните избягаха по чужбина отдавна.

# 50
  • Варна
Прочетох от тук, от там и се сетих за нещо, което ме потриса.

В една болница във Варна, явяването на онко комисия е лично, а не като в повечето болници, служебно, по документи, без личното присъствие на болните.

Та, в един коридор около 30 онкоболни жени чакат, за да ги изивкат да влязат на онко комисия.

Потресаващо отношение от мед. Сестра към болните жени. Тя излиза и ги вика една по една. Говореше на "ма", вика на жените, кара се, отношение като към животни.

Мен ме кара да подпиша документ. Казах й, че след като го прочета, тогава ще го подпиша. И се започна с виковете, нямало цял ден само мен да чака.

Към мен е имало високомерно и надменно отношение от доста известна онколожка, което ме сащиса. Онколожка към онкоболна жена отишла на платена консултация....

По принцип уважавам лекарската професия, но това отношение към пациента не мога и не мога да свикна.

# 51
missNoir мисля,  че познах за коя болница пишеш.
И не е вярно, че в държавна болница се спи от 22 ч до 6 ч.  Работих точно в малка болница,  в малък град в отделение в което се приема по спешност и без дежурен лекар на нощна смяна. Пиянските травми и катастрофи по нощите няма коментирам.  Загрижени дъщери звънят към 23 ч и се започва разпит дали сестрата е направила обезболяващи и дали е дала успокойтелно. Всички болни в стаята вече са будни...И всичко това на високоговорител.     А сестрата е направила назначените обезболяващи в 20ч, успокоителните е  дала в 21ч, както е назначил доктора и вече приготвя инструментите и марли за стерилизация, сменя разтворите за дезинфекция, зарежда консумативи. То и такива организационни неща има по нощните смени.И другият въпрос - знаете ли как се съобщава за смърт било и на лекар? Никога не съм отивала на работа с нагласата, че тази нощ ще уморя баба Мара или дядо Иван.
Напуснах заради заплащането  ... и въпроса " Ти коя си ма? Ей сега ще се обадя на директора!"  
Стажът ми е почти 30 г и по- млада от мен нямаше в отделението.  Ако колежката пенсионерка напусне болните ще се насочват в болници на 120 км и там въпроси "Ти коя си, ма?"    няма да има.
Единият коментар, който прочетох за стачката на шофьорите беше, че имат много извънредни часове и пътниците се возят от изморени хора. А извънредните часове на медици не са за притеснение. Не е проблем болните да се лекуват и обгрижват от изморени медици.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 00:17 от Димис

# 52
Зависи от болницата и отделението.В някои се скъсват от работа сестрите, в други не толкова.Наскоро бях в голяма държавна б-ца заради определен специалист.Имам лоши впечатления за сестрите нощна смяна в конкретното отделение.Не е спешно отделение.След 20ч. си лягаха пред тв.Ок, нямам нищо против.Обаче мърморене и възмущение ако някой ги потърси в 21ч. ми дойде в повече.Един път чух докато правех тигели в коридора, но беше напоително.Превръзки не правели, абокат не сменяли, дневната сестра щяла да го направи и т.н.Продължаваха с оплаквания, които не са за пред пациенти.Как давали дежурства и ''мерели кръвна''.Много грозно отношение.Конкретно там от  д-ри не мога да се оплача.Има много млади, приятни, отзивчиви лекари.Предполагам, че зависи и от ръководството.В други отделения съм лежала сестри и санитарка цяла нощ търчаха да сменят системи на спешен случай.Никой в стаята не мигна, не е оплакване.Като видя по тв как в провинцията в малки б-ци безчинстват някои пациенти, умирам от гняв и яд.Да ги спасяваш и обслужваш всякаква неграмотна, често пъти пияна паплач дошла с цялата рода.....Изобщо няма да си го причиня.Ще сменя града или бранша.
Софиямед нали уж е частна болница, отвратително отношение.Храната, няма такава  помия.Обаче имат голямо заведение с ястия.Доста високи цени, но ако искаш..Ако може да излиза пациента и наоколо има пазар, магазини.
Друго, което не ми е ясно, защо вече масово няма дежурни д-ри през нощта и уикенда?

# 53
  • София /Абсурдистан
Има дежурни, а където няма, са на повикване при спешност. За мен са викали дежурен през нощта, беше си в отделението. Била съм и в ревматология, там дежурен лекар през нощта няма, но и отделението е такова, че няма нищо, което да не може да почака до сутринта. Дневната смяна идва много рано, още преди 7.

# 54
Silverstone конкретно в провинцията специалисти няма.  В нашия град например има 2 хирурга/ бяха сигурно 10 когато започнах работа/, 2 ортопеда и как да покрият график. В същото време има доста педиатри, но в болницата работи само 1. По-спокойно е да работиш на кабинет от понеделник до петък,  отколкото в болницата през уикенда и през нощта.  Отношението на населението също е ключово. Не може хора без образование,  без здравни осигуровки и въобще без нито лев платени данъци да обиждат и заплашват. Колко от вас биха издържали детето си да учи  и после някой да му посяга?
The Iron Lady  а кой определя дали случая е спешен? Защото в провинцията масово неосигурените ходят в спешните отделения надвечер с болки в коляното да речем от 2,3 дни през които са слагали печен лук и искат преглед от специалист ортопед.

# 55
  • София /Абсурдистан
Аз бях в болница и получих късна алергична реакция. Натиснах копчето и дежурната сестра веднага извика лекар. Набиха ми инжекции и системи и се размина.
В Пирогов излиза сестра и събира личните карти на чакащите пред кабинета и проверява осигуровките. После ги връща и отпраща тези, които нямат. Но в Окръжна болница номерът на етноса минава. Лично съм го видяла, идват на тумби, целия катун. Може би си зависи от болницата. В спешното на частните болници се плаща и там етнос не ходи.

# 56
Така описано излиза, че живеем в една уредена, балансирана и  справедлива , социална държава, с едни неблагодарни, вечно мрънкащи граждани.
Може, ама в друг свят и в друго време.

# 57
  • София
Спешни състояния са инфаркт, инсулт, белодробна емболия, кървене, гърчове, отравяне и т.н.
В спешното се мъкнат всякакви хора с всякакви оплаквания, включително коридорите на някои болници са пълни с панически атаки. Има си психиатри, съжалявам. Намирам го за много лоша практика, защото по- настойчивите губят може би последните минути живот на някого, който наистина има нужда от спешна помощ.

# 58
За София е редовен номер да се отиде в 2 през нощта за болка, която е настъпила преди 5 дни, примерно. Говорим за здравноосигурени пациенти.

# 59
в класа на детето имаше едно болнаво момиченце. майка й била викала 2 пъти линейка посред нощ заради температура - таткото бил нощна и нямало кой да ги закара и тя се паникьосвала. това го разбрах от друга майка, чийто свекър бил на смяна в линейката. заради тоз случай, закъсняли за баба с инфаркт - едва я спасили жената.
но по темата - да им дадат пари на хората, но не на всички. лелките в центъра за градска мобилност дето стоят по цял ден на климатик и цъкат във фейса не са заслужили 300 лева.

Общи условия

Активация на акаунт