Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 54 182
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
Е вероятно вие знаете как е и в чужбина, а и във всяко ЧУ, за което обобщихте, че нямат играчки и време за игра? Аз само реагирах на обобщенията за убийството на детския свят.

Аз знам, че в ПУК и в 1 клас дъщеря ми изобщо не беше затормозена от учене и имаше достатъчно време за творчески занимания и игра. Включително на площадка и с играчки.
Да, ПУК и 1 клас, но каченият режим е за ПУК 2, които ще са с режим на първокласници доколкото виждам и без играчки. А и като цяло твърдя, че наистина свободната игра е много малко в началния етап. И това че някое дете няма проблем не значи, че другите няма да имат. Децата имат нужда от неконтролирано свободно време и в бг училищата с целодневен режим е доста малко. В това отношение ЧУ пак са с предимство, защото постигат някакъв баланс, но в ДУ с тези занимални е доста зле поне от наблюденията, които имам.

# 136
Е вероятно вие знаете как е и в чужбина, а и във всяко ЧУ, за което обобщихте, че нямат играчки и време за игра? Аз само реагирах на обобщенията за убийството на детския свят.

Аз знам, че в ПУК и в 1 клас дъщеря ми изобщо не беше затормозена от учене и имаше достатъчно време за творчески занимания и игра. Включително на площадка и с играчки.
Да, ПУК и 1 клас, но каченият режим е за ПУК 2, които ще са с режим на първокласници доколкото виждам и без играчки. А и като цяло твърдя, че наистина свободната игра е много малко в началния етап. И това че някое дете няма проблем не значи, че другите няма да имат. Децата имат нужда от неконтролирано свободно време и в бг училищата с целодневен режим е доста малко. В това отношение ЧУ пак са с предимство, защото постигат някакъв баланс, но в ДУ с тези занимални е доста зле поне от наблюденията, които имам.

ПУК 2 в някои училища е всъщност стандартния ПУК. ПУК 1 е - 3-та група в градината. ПУК 2 е ПУК или 4-та група.
Режима в ПУК=ПУК 2 е училищен. Можеш да погледнеш в сайта на МОН.

# 137
  • София
В нашето общинско училище играеха по няколко часа дневно на двора в 1-3 клас, основно по обяд. Много ги извеждаха навън  за свободна игра. В частните не знам в тази възраст как е. Хубавото е, че голяма част от частните са в квартали със сравнително чист въздух.

# 138
Детето ми ще е ПУК в Питагор от есента. Имахме индивидуална среща с бъдещия й учител, който ни обясни, че учебните часове са по 30 минути, с 20 минути междучасие. Отделно има две големи междучасия по 30 минути (сутрин и следобед) и 1 час обедна почивка. Заниманията след 16.00 часа са развлекателни дейности по интереси - танци, спорт и т.н. Ами да ви кажа честно, изобщо не ми се струва натоварено. В класната стая имаше шкафове, които детето отвори и бяха пълни с разни играчки. Предполагам, че за подготвителен клас учебната програма ще е дори по-лежерна. Вероятно приемът в ПУК ще се запази, в случай, че не желаeте детото да постъпи на пет години в училището, а на шест.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 18:56 от Loitte

# 139
Коя госпожа поема ПУК в Питагор?

# 140
Доколкото ми е известно учителите в ПУК в Питагор преподават само в ПУК. Имат 4 класа ПУК, като при учителите няма промени-Ценова, Гунчева, Миланова и Иванова.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 22:13 от Loitte

# 141
Това е все пак ПУК. Нали не очаквате да решават интеграли?

Това е като детска градина, с единствената разлика, че не спят. Ще имате 1-2 странички домашно за уикенда, но нищо страшно.

# 142
Доколкото ми е известно учителите в ПУК в Питагор преподават само в ПУК. Имат 4 класа ПУК, като при учутелите няма промени-Ценова, Гунчева, Миланова и Иванова.
Точно така беше когато аз ходих на отворените врати преди 7-8 години. Учителката за ПУК беше само за ПУК. И много хубаво впечатление ми направи. Естествено, не помня името.

# 143
Детето се разболя днес и се замислих, че на тази възраст децата все още боледуват често. Знаете ли как се наваксва пропуснатият материал, защото все пак си говорим за учене? Очаква ли се, както в училище да наваксваме в къщи или и да изпуснат нещо не е фатално, както е в ДГ?

# 144
  • София
И в ЧУ обучението е групово, така че няма как учителят да се върне да обяснява нещо на едно дете, освен ако не е в часове за консултации. В ЧУ обаче има повече часове за упражнения и допълнително обясняване на материала, така че изоставането обикновено не се усеща толкова.

# 145
  • София
Детето се разболя днес и се замислих, че на тази възраст децата все още боледуват често. Знаете ли как се наваксва пропуснатият материал, защото все пак си говорим за учене? Очаква ли се, както в училище да наваксваме в къщи или и да изпуснат нещо не е фатално, както е в ДГ?

Чак фатално няма как да е, нито в частно, нито в държавно училище. Зависи колко често и колко дълго боледува детето. Като са много малки обикновено отсъстват често. Материалът е лесен, ще трябва да му го обясните вкъщи, ако е нов урок. Учителите навсякъде пишат в ел.дневник кой урок е взет в часовете.

# 146
И в ЧУ обучението е групово, така че няма как учителят да се върне да обяснява нещо на едно дете, освен ако не е в часове за консултации. В ЧУ обаче има повече часове за упражнения и допълнително обясняване на материала, така че изоставането обикновено не се усеща толкова.
По-скоро въпросът ми беше дали в ПУК материалът е толкова сложен, че трябва да се наваксва в къщи или може да се пропусне?

# 147
  • София
Ако имате предвид само ПУК, няма какво да наваксва, когато отсъства. Нали после ще учи в първи клас.

# 148
Здравейте, някой дали може да сподели информаци за завършващите осми клас (първи гимназиален випуск) в Питагор?

# 149
Някой 2020 набор ще ходи ли на приема в Питагор. Аз сега разбрах (в последния момент) от форума за тази опция, не ми се иска да го пращам на училище толкова рано, но се чудя дали да не си пробваме късмета.

Реално се гласим за Архимед, а и това с издърпания прием ми е малко червен флаг за училището, затова се чудя много.

Общи условия

Активация на акаунт