Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 705
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Защото на деня на отворените врати казаха, че в новата сграда няма да имат кухня и ще си ползват Фуристо.

# 556
Е вечеря ли да го наричам?
Не разбирам кое е толкова важно на яденето в 5-12 клас, че да не може да изчака 2 часа?
😳
Как пък няма да ми е кеф да давам една торба пари, за да ми седи гладно детето и да му пристъргва 2 часа?! Не разбирате кое е толкова важно на яденето за подрастващите пубери? Направо останах без думи!

# 557
  • София
...Всеки да мисли за своя бизнес.
Не вярвам да за жалят че на Миташки детето трябва да обядва в 12 часа и да се съобразят…

На мен е ясно, ама аз не мога да се примиря, че децата са просто бизнес!

# 558
  • София
Е вечеря ли да го наричам?
Не разбирам кое е толкова важно на яденето в 5-12 клас, че да не може да изчака 2 часа?
😳
Как пък няма да ми е кеф да давам една торба пари, за да ми седи гладно детето и да му пристъргва 2 часа?! Не разбирате кое е толкова важно на яденето за подрастващите пубери? Направо останах без думи!
За дете на 8 години може би е важно да я яло не по-късно от 13:00, но гимназист може да яде когато си иска и повярвайте, не е такъв проблем (освен ако няма специфично здравословно състояние). Дори така, понеже ПЧМГ имат деца на възраст ПУК, първи, втори и т.н. клас, които са до 17:30 в училище,  е по-фенси да имат собствена кухня, защото най-малкото може да се предлага избор за съответното хранене. Ама не е основна характеристика, по която се избира училище (поне не и в моята глава). Навремето ние избрахме СС пред Питагор, за да не се набляга толкова върху предмета математика. В 7 клас не бях съвсем сигурна, като опря ножът, че сме направили правилния избор. Може би пак бих избрала СС, но подготовката на децата от ПЧМГ по математика си остава доста по-добра, като НВО не е критерий.

# 559
Моето дете в ТЕ си носи кутия и си обядва домашна храна. Съвсем не е единственото с такава, доколкото чувам вечер има и родители, които са пробвали училищното готвене и са минали на кутии, понеже децата са гладували. За мен менюто им не е разнообразно и не струва сумата, която са му определили на храноден. Освен това за злояди деца, каквото е и моето, не виждам смисъл да гладуват по цял ден, при наличието на опция за изхранване с домашна храна. Та, от тази гледна точка, опцията да имаш избор е от съществена важност и не е за пренебрегване.
Да не говорим пък, че междинна закуска не осигуряват и така или иначе всички деца, включително и тези на хранене от училищния стол си носят някаква закуска от вкъщи. За 1500 евро годишно изобщо не ми е оправдано.

# 560
Още един глас (ако все пак, някой от ПЧМГ чете тук) че и аз много се надявах в новата сграда да имат стол и да се приготвя поне част от храната на място. Според мен има фирми в бранша, които биха си обзавели кухня, ако им се предостави помещение, не е задължително разхода да е за сметка на училището.

# 561
Писала съм доста пъти, че много харесвам ПЧМГ и не бих сменила този избор, който направихме тогава за 5-7 клас и после за гимназия. Но освен кофти мястото на Руски паметник, другият минус, който съм отчитала през годините, е как е организирано храненето. Разбира се, че е много по-добре да има сготвена на място храна, или поне доставяна в големи готварски съдове и сервирана топла на място, вместо изстинала храна в еднократни опаковки, пластмаса и т.н. Освен това наистина свършват след 14 ч, дори и по-малките нямат по-голяма почивка за обяд, през която да се хранят. Колкото и да не е проблем за по-големите ученици и да свикват да се хранят по-късно, това не е оптимално, а за по-малките е и нездравословно. И, ако предлагаш на място само донесена отнякъде изстинала и не особено разнообразна храна, да не разрешаваш да се носи храна отвкъщи е вече непонятно.

Много жалко, че не са предвидили по-разумно решение в новата сграда - като строиш от нулата училише, това в едно от нещата, които е нормално да се съобразят. Естествено, че качеството на образованието и общата среда са по-важни, но защо да не доизмислиш и това?

# 562
  • София
Преди време (на 12 юни) бях качила в тази тема снимка от строежа. Ето сегашното състояние

Ако от това текущо състояние за под една година не само завършат тези около 16 000 кв.м РЗП (вкл. подземните нива), но и да успеят документално и процедурно да въведат в експлоатация тази сграда, също и предвид бюрократичната специфика в държавата, ПЧМГ ще са достойни за огромно възхищение. Любопитно ми е, ще следя.

# 563
Не знам как не е проблем за гимназист да стои гладен. В момента борим последствията от обеди по никое време и липсата на обеди, закуски и т.н. Те нещата не се проявяват веднага, натрупват си се. И после кой го боли коремът, кой затлъстял..
Само като вметка го пиша това. В случая не е проблем за гимназистите липсата на хранене (след четвърти клас не знам кое дете би яло на стол), стига да могат да носят храна от вкъщи или да могат да си купят нещо в междучасието.

# 564
  • в страната на чудесата
Не затлъстяват щото гладуват повярвайте 😂😂😂

# 565
Даже е задължително да проектират кухня. Строят ново училище на държавна земя. Помня, че имат право на ползване за 50 години. После какво? Ако след 10 години няма Фуристо и няма опция за “био” кетъринг, какво ще ползват. Нормално е да строят нова сграда с такъв мащаб с всички удобства към настоящия момент, защото след години ще трябва да приспособяват според новите нужди.

Понеже се коментира защо не дават външна храна на обяд - искрено се надявам да е заради това децата да се чувстват част от общност, а и да не си гледат в паничките, а не заради облагодетелстване на фирмата за кетъринг.

# 566
  • София
Жалко, че не са предвидили кухня. А забраната за носене на домашна храна в кутии е напълно необяснима и неприемлива. В АК много деца си носят храна и това не е било пречка за когото и каквото и да било. Отделно има барче със сандвичи, както и столова. В гимназията вече мислят за здравословно хранене и за спорт и сами решават с какво да се хранят. Един яде авокадо и не поглежда месо, друг - варени яйца, трети - пържоли. Да не сме в някакви гладни времена, че да се крият кой какво може да си позволи и месото е само за заможните, а за останалите - само в петък.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 23:51 от Prizma

# 567
Моето дете в ТЕ си носи кутия и си обядва домашна храна. Съвсем не е единственото с такава, доколкото чувам вечер има и родители, които са пробвали училищното готвене и са минали на кутии, понеже децата са гладували. За мен менюто им не е разнообразно и не струва сумата, която са му определили на храноден. Освен това за злояди деца, каквото е и моето, не виждам смисъл да гладуват по цял ден, при наличието на опция за изхранване с домашна храна. Та, от тази гледна точка, опцията да имаш избор е от съществена важност и не е за пренебрегване.
Да не говорим пък, че междинна закуска не осигуряват и така или иначе всички деца, включително и тези на хранене от училищния стол си носят някаква закуска от вкъщи. За 1500 евро годишно изобщо не ми е оправдано.
Аз този филм го играх със седмокласник в ПЧМГ.
За една година ми се догади от кутии Wink
Моето сандвичи не ядеше, дюнери също.
Най-ранната опция за прибиране у дома му беше 16 часа. Както и да го гледам не е обяд.
Затова минахме на кутии, страшна хамалогия и безумен ангажимент - поне за мен. При положение, че съм супер бърза в готвенето.

За цените към днешна дата в ЧУ направо си е престъпно към здравето на децата, храната да не става.

# 568
5-7 клас там нали  не ги пускаха да излизат? Опциите май бяха само лавката и кутии, ако не  ядеш кетъринг, а кетърингът по спомен май също беше късно за прогимназията.

# 569
Да, разбирам, но за мен това е едно “делулу” виждане. Колкото и да е богата София, хората, които могат да си позволят частно образование и едновременно с това да искат да го направят и да имат деца с академичен профил, не са толкова много. И с увеличаването на таксите, ще намалеят. Също така училищата се увеличиха, паралелките също. Как ще ги запълнят? Архимед и Питагор засега са в пряка конкуренция, докато едното не изпадне. ТЕ с математико-STEM-бля-бля профила и то е в този кюп. СС не се презентира като математическо училище, но и то се бори за същите деца, да бъдем честни.

Аз репчене по телефон и мейл и лоша храна, мога да получа и в общинското училище.

Не ми е най-важна храната, но е нормално хората, които търсят най-доброто образованке, да търсят и най-добрите решения за здравето на децата си.

За транспорт никъде не дават особена и информация. Това някаква тема табу ли е?

И при положение, че някои хора наемат учители, други полагат усилия вкъщи за прием, аз се чудя вече дали наистина предлагат по-добро образование или взимат вече научени деца.

Не само, че взимат вече научени деца, ами и очакват да продължим да си ги учим ние, за да ги изтипосват по фейсбук страниците си с медалите и все едно са благодарение на училището.

Общи условия

Активация на акаунт