Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 595
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Митко, това е. Има май само две частни училища със собствена кухня. Все пак има. Другите явно смятат, че така или иначе си имат достатъчно клиенти или пък нямат възможност да направят кухня в сградата.
И на мен не ми харесва хич, ама ето днес тийнейджърът е доволен, че ще яде в училище таратор плюс хляб на обяд, а не само филии хляб. Но той не е 6, 7, 8, .. годишен. Но пък има и деца, които ядат всичко. Зависи от детето.

# 661
  • гр. София
Митко, това е. Има май само две частни училища със собствена кухня. Все пак има. Другите явно смятат, че така или иначе си имат достатъчно клиенти или пък нямат възможност да направят кухня в сградата.
И на мен не ми харесва хич, ама ето днес тийнейджърът е доволен, че ще яде в училище таратор плюс хляб на обяд, а не само филии хляб. Но той не е 6, 7, 8, .. годишен. Но пък има и деца, които ядат всичко. Зависи от детето.

Кои са ЧУ със собствена кухня?

# 662
  • София
Аз знам за СС и ТЕ.

# 663
Аз имам приятелка с дете в непопулярно ЧУ, която в момента има жесток проблем с агресия спрямо нейното, а и други деца в класа. Училището вече месец не успява да овладее ситуацията, а родителите на главния герой търсят вината в планетите, времето и всякакви външни фактори. Включва се и обратна агресия от жертвите, спрямо още други деца. Аз по принцип не считам всяко ЧУ за по - добро от кое и да е държавно и този пример е просто поредното доказателство. Масово директори, учители и помощен персонал нямат лостове и умения да се справят с подобен вид изяви. ЧУ не са изключение.

Иначе ТЕ имат кухня, децата избират и от варианти за храненето. Доколкото знам са гласували за любимите си храни, които да имат избор да съществуват в менюто. ПУК не избират и ядат по дифолт. Менюто е ок, нищо специално, има сезонни храни, но преобладават и картофите и каймата. 😀

# 664
P.S. Нали имате представа колко енергия и хранителни вещества на ден са нужни на едно активно, учещо по 10 часа дете?

Нали имате представа, че става въпрос за едно основно ядене на ден и две междинки и дори и в ПУК, където имат първа закуска, детето може да отиде стабилно закусило и да не я яде.

Освен това здравословно ядене е нещо различно за всеки родител - за едни ще е важно да има достатъчно месо, за други - да няма или да се готви с определени мазнини, или да се спазва някакво съотношение на нутриентите, или да няма млечни, или да няма глутен, или както за вас - да не се пренася топла храна в пластмасови опаковки. Как си представяте да угодят на всички? Отвън пише училище, не ресторант. Между другото в едно от училищата със собствена кухня, хлябът беше от онези тип гъба за миене на чинии, опакована в найлонка. Не слайс Савини, нито с квас и 48 вида зърна.

Също така сънят е много важен за децата и въобще не е ок да нямат почивка следобяд, нито цялостното недоспиване, което ще дойде с целодневното училище + пътуването. Ама правите компромис с това нещо. Защо? Защото искате по-хубаво образование и защото и двамата родители трябва да работят.

# 665
  • Пловдив/София
БШ също готвят на място и моето дете ги харесва повече от петзвездни хотели Simple Smile)
Даже нямах търпение да започне учебната година, че да прояде отново, защото има злояди включвания вкъщи.

Всеки ден има супа, 2 вида готвено и 2 вида салати, по избор.
Това ми накланя везните и на мен в посока ЧУ, както и повече сън с близо час.

Ако бяха класически паралелки изобщо нямаше да се замислям, така ме е яд…

Разбира се и цената е завишена, около 12-15лв на ден ни е храненето за едно дете. Та около 500лв за две е само този разход…

# 666
  • София
Мен въобще не ме интересува дали е здравословно, а да е вкусно и да изглежда добре, за да го ядат. Особено при тинейджърите е страшно - измислят си едни невероятни наименования на ястията и понякога не ги опитват даже, защото били гнусни.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 16:54 от Magenta2022

# 667
  • София
И ние измисляхме имена, имаше кренвиршки в магазинче срещу училището и всики ги нариахме гнус. Обаче ни бяха любими и си ги ядяхме.

За насилието в училище - много често към родителите на буйното дете се отправят обвинения, ултиматуми и те напълно логично заемат отбранителна позиция. А отношението трябва да е нормално и с позиция "Кажете как да подкрепим вас и детето и да работим екипно", без вряскане, нервни родители и драми. Детето има проблем, който не успява да овладее и се нуждае от подкрепа и специална работа с него. Това е процес, в който изключителна ангажираност се изисква и от учителя, защото той е там в реално време и е свидетел на ситуациите. Родителят може да води детето на терапии, да говори с психолог, вкъщи да прилага някакви техники, но не може сам. И много често, учителят бяга от отговорност и обвинява за всико родителите.Ако той няма знания и умения, кой точно да има? Родителите имат други професии, те не са компетентни лица. А на тези компетентни лица им се плаща. Ако не си вършат работата, не ходят на специализирани обучения, за да придобиват практиески умения...защо продължават да са на трудов договор?
Цялото нещо не става с един разговор, а процес, в който има всякакви ситуации, регрес, прогрес, промяна на факторите, които се обсъждат и се правят конкретни планове как да се реагира, как да се работи с детето.
И не, не съм родител на дете с такова поведение, по-скоро моето става жертва на тормоз-от учители, от други деца. Но е важно да можем да погледнем ситуацията обективно, далеч от "той ми бие детето".

# 668
  • София
Честно казано, ако "той ми бие детето", изобщо няма да съм склонна да изчаквам дългосрочни процеси и планирания. И не вярвам, че има родител, който би бил склонен.

# 669
Някой вчера бил ли е на "отворени врати" да ПУК на Питагор? Може ли да каже каква ще бъде таксата за 2026/2027г?

# 670
Здравейте, моля за информация от запознатите със ситуацията в Българско школо за ПУК и 1-4 клас. Рових, четох, четох и не ми станя ясно, кога са им отпаднали класическите паралелки, защо са оставили само прогресивни? Това толкова ли е лошо и какво значи?

Моят младеж предстои да го прехвърляме в ПУК и ми се иска да се ориентирам навреме. Волна душа ми е той, така че със сигурност съм отписала строго академичните ЧУ. Някакси ми хареса БШ като база, но все пак търся впечатления от първа ръка. Благодаря предварително!

# 671
  • в страната на чудесата
Академично начално образование?
Дано четене с разбиране на прочетеното и аритметиката не се водят академични дисциплини… барем осигуровките да могат да си сметнат като станат на 16…

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 22:26 от Leika_moja

# 672
  • София
Академични и не чак толкова академични училища Satisfied
Като го прочета това академични в тази тема и искам да правя като ония младеж с "И почвам да бегам, бате"

Иначе, попадна ми ей това клипче на Боряна Йовчева, което много добре описва положението в пренапънатите да разцепят маркетинг класацията на МОН училища - https://www.facebook.com/reel/1348372250002002
Каква е вашата основна цел като училище - "Да сме номер едно на оценяването, за да може БГ мамите да се избиват за нас" Satisfied

P.S. Тъжна история. Може детето да е добро и да му харесва биология, ама дай да му шибнем 10 часа български, да стане човек, щото останалите, на които не е било причинявано, явно не са хора...

# 673
  • София
Ами и аз не знам нашето как със средно 5-6 часа БЕЛ до края на пети клас се научи да чете книги и да пише грамотно съчинения, преразкази и др. Вкъщи не е пипвало, домашни пишеше от 4ти клас нагоре - преди това не им ги проверяваха в общинското. 😊
Сега в седми клас е с 8.5 часа седмично БЕЛ, ама ще ги изтрае някак си - нали трябва да назубри литературните тълкувания, иначе йок точки на тълкуването на цитат на НВО 🤣🤣🤣

# 674

P.S. Тъжна история. Може детето да е добро и да му харесва биология, ама дай да му шибнем 10 часа български, да стане човек, щото останалите, на които не е било причинявано, явно не са хора...

Ми нали си му родител. Намери му училище с повече биология. Никой не ти е длъжен. Ако не - попадаш в графа на родители от клипчето, които бягат от децата си.

Абе като ми дойде някой съдник да ми обяснява какво причинявам на детето си и почвам да се хиля и да бегам...правописът е след тая Йовчева, още ме държи.

Хора, абе като не ви изнасят 10 часа, НВО и прочие... пък избор огромен. Никой не ви е опрял пистолет в челото. Имате училища в които се преподава дори слънчевата педагогика. Ама не може хем душата в рая, хем....

Ама не ми придиряйте...аз се връщам от там, където вие сте тръгнали. И с огромно нетърпение чакам да изкъшкам към Уни(пак от клипчето) след някоя година.

Общи условия

Активация на акаунт