Какво значи достойна заплата?

• 14 484
  • 526
  •   1
Отговори
# 495
  • Melmak
Аз не критикувам Светлана, разбирам я до голяма степен, защото добра работа не се намира лесно. Работа с кофти условия по-често можеш да намериш.
Пловдив е втория по големина град и със сигурност има работа, тогава какво да кажем за Враца, Русе или Ямбол? И там хората нещо работят.

Просто мисля, че ако Светлана е ~35 годишна жена (извинявам се, ако бъркам в преценката си), не върви да се занимава с тоя копирайтинг. Ще дойде някое девойче на 22 и ще вземат нея. Защо ли? Защото ще говори английски, ще бъде без много стаж и ще се радва, че започва първа работа. Джуниър ще се намери и за тая заплата.
Маркетингът има много ресори, дигиталният също, много има на къде да се дълбае. Един добър SEO или PPC специалисти са ценни, но въпросът е да вървиш нагоре, да правиш цели стратегии, да реализираш кампании. Ако стигнеш до фрилансърство може да не ти се налага да работиш за други хора.

# 496
  • Пловдив
На 42 съм.
PPC и SEO бих искала да натрупам опит, но такива обяви виждам само в София, да.

За да се върна към темата за достойната заплата,  предвид трудния живот и предизвикателствата, не ми се връзва да е под 2000 лв - говоря за всички хора в България, независимо в кой град или село са, принципно.

# 497
  • Melmak
Да, но тази сума зависи от много фактори като жилище, ипотека, брой подопечни. Като цяло много семейства не си позволяват да имат второ или трето дете, за да могат да отгледат едно, но като хората, а не в мизерия. И ги разбирам.

# 498
А има ли Светлана друг избор? Всички казвате учи, квалифицирай се и тогава ще дойдат добрите пари.
Ама не в найси различни посоки. Избираш това което те влече и точка

# 499
Разликата между 2000лв. на заплата, и 3000лв. печалба на месец в собствена еднолична фирма, е че в първия случай пак се заработват 3000 лв. сумарна стойност, но 1000 лв. работникът реално плаща на собственика, за да го организира, и заедно с другите работници, и по отношение на пазара и клиентите. Тоест това е и избор на работника, или в някаква степен липса на предприемачески или организационни умения. Някой собственици взимат повече, други по-малко. Не е луд който яде баницата, а който му я дава.
Реалният въпрос е как да се направи така че да има повече избор на собственици на бизнеси, там и добри. По-добри, в смисъл, най-вече повече печелещи, и в по-малка степен по-малко запазващи за себе си като процент.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 15:19 от Ази Азбърн

# 500
  • Out of the Mix
Оплете се малко в разсъжденията, но както и да е.

В бюджетната сфера вече заплатите са по-високи.

От тази година вече със сигурност.

Редово полицайче е вече на 3-5к без "благините".

Шофер в градския 3-4к, като минимум.

Даскалите средно ~3k.

Може би само в БАН и още няколко "незначителни" за повечето хора институции, са ниски доходите, библиотекарство, аграрно стопанство и някакви такива.

Но тези хора не разчитат само на заплатката, а развиват и странични дейности и проекти, или живеят в собствени жилища, родителите помагат и т.н.

Няма как да стане собственикът и шефът да взима "по-малко", това е частен бизнес и целта му е печалба, продажби, пазарен дял, повече клиенти, работа и т.н.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 15:12 от Revoker

# 501
Оплете се малко в разсъжденията, но както и да е.

В бюджетната сфера вече заплатите са по-високи.

От тази година вече със сигурност.

Редово полицайче е вече на 3-5к без "благините".

Шофер в градския 3-4к, като минимум.

Няма как да стабе собственикът и шефът да взима "по-малко", това е частен бизнес и целта му е печалба, продажби, пазарен дял, повече клиенти, работа и т.н.

Има (процентно от печалбата преди раздаване на заплати), като работната ръка избяга където дават повече АКО работната ръка има такъв избор. Това важи и за държавните работи.

# 502
  • Out of the Mix
Идеалистично звучиш.

Аз, ако съм шеф, ценя служител, той няма да работи с мен, за мен само и единствено заради заплатата.

Много хора взимат по-малко отколкото могат, но стоят, защото им е близо до вкъщи, това икономисва разходи за транспорт, задръствания, час в посока и т.н., имат бенефити, които компенсират, служебна среда, малък, или никакъв стрес и т.н., изградили приятелства, свикнали, сработили се, гъвкаво ти е работното време, може хибридно, може 2 в офиса, 3 вкъщи, може да можеш в работно време да свършиш и някакви други неща, които маса народ не може и т.н.

Не е само каква суха пара взимаш.

# 503
Идеалистично звучиш.

Аз, ако съм шеф, ценя служител, той няма да работи с мен, за мен само и единствено заради заплатата.

Много хора взимат по-малко отколкото могат, но стоят, защото им е близо до вкъщи, това икономисва разходи за транспорт, задръствания, час в посока и т.н., имат бенефити, които компенсират, служебна среда, малък, или никакъв стрес и т.н., изградили приятелства, свикнали, сработили се, гъвкаво ти е работното време, може хибридно, може 2 в офиса, 3 вкъщи, може да можеш в работно време да свършиш и някакви други неща, които маса народ не може и т.н.

Не е само каква суха пара взимаш.

Не е това въпроса, а че който мисли че може или трябва повече - нека да си експлоатира собствените таланти и можене сам за себе си. Така постановено, по-се вижда какво всъщност правят по предприемачески настроените.
Естествено има елементи на риск, и икономическа и социална и географска среда, но идеята е че няма заслужени неща сами по-себе си. Има само какво правиш което други искат или не искат да купят. Било то под формата на работа на заплата или директно като готов продукт.
Всъщност и има заслужени и достойни пари, но това вече е социален контракт между граждани представяни от държавата им/си, като и ако има пазарна неефективност или неизбежни дадености.

# 504
  • Out of the Mix
Работиш, за да оцеляваш и живееш по един, или друг начин, не живееш, за да работиш.

Заслужаваш това, което си се договорил, пише ти го в трудовия договор.

Заслужените възнаграждения, бенефити, или каквото, са такива сами по себе си, когато трудът и усилията ти, са довели до желания резултат (има и вътрешно морално удовлетворение), като голяма част от работещите навсякъде това не могат да го разберат, или оценят. Голямата част от офисните плъхове, планктон, или каквото се наричат, държавни калинки, застъпват в 9.00 и в 17.00 цепят секундата и изхвърчат. От такива резултати не може да очакваш.

# 505
Работиш, за да оцеляваш и живееш по един, или друг начин, не живееш, за да работиш.

Заслужаваш това, което си се договорил, пише ти го в трудовия договор.

Заслужените възнаграждения, бенефити, или каквото, са такива сами по себе си, когато трудът и усилията ти, са довели до желания резултат (има и вътрешно морално удовлетворение), като голяма част от работещите навсякъде това не могат да го разберат, или оценят. Голямата част от офисните плъхове, планктон, или каквото се наричат, държавни калинки, застъпват в 9.00 и в 17.00 цепят секундата и изхвърчат. От такива резултати не може да очакваш.

Договора не е заслужаване, а е продаване на личен труд. Добавките, задължителните по закон условия и осигуровъчната мрежа вече са към заслужаването.
В дива среда ловуваш за да живеш, в агрикултурна среда ореш и сееш за да живееш, в икономическа среда търсиш какво можеш да направиш за околните, което те оценяват с числа/пари в замяна, и така по веригата докато се стигне до тези които сеят или добиват/копаят материали. В икономическа среда всичко е на свободно разменни начала, с други хора. Но не е на заслужително или задължително разменни начала; всеки е свободен да си избира какво или колко и дали да купи нещо, респективно дали и за колко да продаде нещо.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 16:08 от Ази Азбърн

# 506
Какви са тия учители на 3 бона? Това бруто ли е? Съвсем наскоро началната им стана 1600 чисто (редактирам се: 1652 лева). Такива пари могат да си докарат само ако яко дават частни уроци. А много от тях не могат да дават такива, защото няма търсене по предметите им.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 18:00 от Solaris

# 507
Какви са тия учители на 3 бона? Това бруто ли е? Съвсем наскоро началната им стана 1600 чисто. Такива пари могат да си докарат само ако яко дават частни уроци. А много от тях не могат да дават такива, защото няма търсене по предметите им.

Старши. И до 5 май стигат (само заплатата).
Разбира се за да има желаещи да учат за и работят като медицински работници в БГ, заплатите трябва да са подобни или по-добри.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 18:06 от Ази Азбърн

# 508
  • София
Началните учителки около мен взимат по 1800 чисто. Не ги жалете чак толкова.

# 509
А 1800 чисто много или малко е?

Общи условия

Активация на акаунт