Какво значи достойна заплата?

• 14 463
  • 526
  •   1
Отговори
# 510
  • София
За начинаещ начален учител според мен не е чак толкова малко.

# 511
А начинаещ ли е? Съфорумката е писала само начални учители, около нея.

# 512
1800 лв. за начален учител е смешна заплата. И дори начинаещ, той върши същата работа като някой с 30 годишен стаж. И преподаването и отговорностите са еднакви. Все пак в Лидл продавачките взимат повече. Ми не е ок. И не върши работа, да ги пратим и тях в Лидл. После ще се чудим от къде да намерим учители. Същото се отнася и за медицинските сестри.

# 513
А 1800 чисто много или малко е?
Достойно е

# 514
  • София
Не знам от къде се шири този слух, че касиерките в Лидл взимат близо 2к. Това не е вярно, лично съм виждала фиша на една. И второ - те не са само касиерки, а чистачки, подреждайки (дископатио, здравей) и т.н.
И не са на половин работен ден.

Стига само сте сравнявали професии.

# 515
И все пак работата с деца е доста по-отговорна. Да ги научиш, а между другото опазиш живи и здрави, няма как да се сравни с друг труд.

пп. това го копирах директно от страницата на Лидл:

Касиер-продавач на пълен/непълен работен ден(м/ж) - София, ул. Г.С. Раковски №126-128
Филиал ул. Георги С. Раковски 128, София
За нас
Предлагаме ти:
- за позиция на пълен работен ден стартово брутно заплащане в размер на 2500 лв., през втората година – 2650 лв., и след втората година – 2800 лв.

# 516
Не знам откъде се шири това мнение че учителите работят на половин работен ден и че работата им е шапка на тояга...
То ясно че когато е на някой друг все неговото е по-лесно и парите му са по-хубави, ама все пак. Сигурно и вашата работа на някого му се вижда че не вършите нищо съществено, като не е запознат с нея.

# 517
Да се включа пак и аз. На съгражданката Светлана бих казала, че проблемът й идва от неправилно избрана професия. Аз също съм копирайтър, след преквалификация преди 15 г, но по принуда заради болест. Работя като фрилансър на граждански договор и изкарвам горе-долу колкото колежката Светлана, когато успея да работя по 8 часа. Повечето колеги обаче изкарват само за джобни от копирайтинг, няма никакви поръчки. Истината е в чуждите езици. Обаче искат ниво С1, за английски С2, и то в повечето случаи искат поне 2 езика на това ниво. За толкова време загубено за излишни квалификации можеше да се научат 2 езика. Колежке, ако бях и аз на 42г, а не почти на 62г  щях да зарежа копирайтинга и да се хвана с логопедия или социална педагогика. Децата със СОП и с проблеми в говора са лавина направо. Всеки има нужда от индивидуална работа. Да, не е приятно като писането на текстове, ама е доходоносно.
А като бивша учителка мога да кажа, че заплатите не са големи дори сега, когато вече ги оправиха, за работата в училище с ученици. Просто нервните клетки, които губиш всеки ден струват повече от тези 2000 лв стартова заплата, която дават от тази година. Не бих се върнала в тази професия, ако можех пак да работя като учител.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 21:17 от Ън

# 518
И все пак работата с деца е доста по-отговорна.
Спомни си го отново когато следващият път се качиш на автобус.
Или не, на самолет, че там са двама.

# 519
Идеалистично звучиш.

Аз, ако съм шеф, ценя служител, той няма да работи с мен, за мен само и единствено заради заплатата.

Много хора взимат по-малко отколкото могат, но стоят, защото им е близо до вкъщи, това икономисва разходи за транспорт, задръствания, час в посока и т.н., имат бенефити, които компенсират, служебна среда, малък, или никакъв стрес и т.н., изградили приятелства, свикнали, сработили се, гъвкаво ти е работното време, може хибридно, може 2 в офиса, 3 вкъщи, може да можеш в работно време да свършиш и някакви други неща, които маса народ не може и т.н.

Не е само каква суха пара взимаш.
Изрази точно моите мотиви да стоя на предишната си работа 16 години. Като изключим хибридния модел на работа, който нямаше как да ползвам, но можех да изляза винаги когато ми се наложи, естествено срещу отработване или срещу част от отпуската. Но много ми допадаше и работата, аз съм го писала събота и неделя сутрин повече ми беше кеф да си пия кафето със служебния лаптоп и да си чета имейлите, от колкото с фейса или форума. И сега бих си сменила работата единствено ако ми предложат някаква приемлива в моя град, няма шанс да се преместя за 100 или 200 лв.повече, тъкмо започнах да свиквам. Но заплатата и на двете места е прилична. Ако беше на минималната, нямаше да е така. Няма да пиша колко вземам точно, защото сигурно повечето от вас работят за много повече и ще ми се смеете, но важното е че ни стигат.

# 520
Кои учители взимат 5к?? Майка ми е старши, 35+ години стаж, лекторски часове, извънкласни дейности, ДМС някакво. Да, минава 2к чисто с всичко това, но не стига 2.5. Уроци не дава - преподава в техникум, предметите ù са с професионална насоченост, учениците са от боята или на ръба на уайт траш, късмет е да се вяснат въобще в училище. Къде са 5те бона? Замдиректорките и директорката взимат толкова, ама даскал, макар и старши, не.

# 521
  • Пловдив
То ясно че когато е на някой друг все неговото е по-лесно и парите му са по-хубави, ама все пак. Сигурно и вашата работа на някого му се вижда че не вършите нищо съществено, като не е запознат с нея.
Абсолютно категорично е така. Grinning

Не можело друг труд да се сравни с труда на еди-кои си - как пък не. Важи за всички, не само за учителите

# 522
  • Somewhere far away
Мен пък много ме дразни това мислене - детския живот е ценен да, но и на възрастните също е ценен. според каква цедка ги мерят хората които казват че да отговарят за деца е по -отговорно , в сравнение с това да отговаряш за който и да било живот. не го разбирам това и винаги ме е ядосвало този тип мислене- всеки живот е важен и ценен, и е отговорност и си заслужава да се направи всичко за да бъде спасен този живот, без значение дали е детски или на възрастен!

# 523
  • Пловдив
Не мисля, че е достойно. Работата на учителите само изглежда половин ден отстрани. Документации, съвещания, презентации за децата, презентации за родители, посещения на мероприятия с учениците, атаки от родители, а всекидневният фон е шум. Не им е лесно.

"според каква цедка ги мерят хората които казват че да отговарят за деца е по -отговорно"
Винаги е по-отговорно, понеже са уязвими, беззащитни, а според възрастта не могат да покажат/изкажат какво чувстват, не умеят да изразят себе си. Лесно може да нараниш чувствата на дете или ако не си бдителен, самите деца да направят страшна беля. Когато лекарите спасяват животи по приоритет, винаги първо са децата и по-младите.

# 524
Не е само животът в случая. Иска се подход и търпение, особено с днешните 'деца', дето са по-ангажирани да се снимат и гледат как някой смуче капсули за пране в тикток, отколкото да слушат даскала в час. И мене ме дразни като почнат разни хем да мерят какво получават учителите и дали са го заслужили, хем никой от тези големи усти не ще да си смени професията с леката и мека и най-вече прекалено добре платена даскалска работа.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 00:02 от Нарцùса

Общи условия

Активация на акаунт