Проблем с наемател

• 2 039
  • 21
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте на всички. Моля за някаква идея какво да правя с некоректна наемателка и ще съм благодарна за всякакви идеи.
Накратко - юни 2024 отдадох апартамент под наем на жена на 55 години, която се била завърнала от САЩ ( така ми каза) чрез агенция. До този месец всичко идеално - в началото на всеки месец ми плаща наема заедно със сметките от предходния, които аз плащах. Този месец в началото ми каза, че ще напуска в края, но всичко ще си плати. До момента нито наем ми е дала, нито за сметките, а излязоха и новите. Каза да съм считала депозита за наем, но за сметките щяла да ги плати. От седмица потъна вдън земя - телефонът ѝ изключен, ходих няколко пъти до апартамента - никой не отваря. Аз нямам ключ, но и не искам да влизам сама ( ключар винаги мога да повикам). Оставих ѝ сума ти съобщения - не отговаря. Жалба в полицията ли да пускам, какво да правя - нямам идея.
Предварително благодаря за отговорите.

# 1
Вероятно вече се е изнесла. Но не е сигурно и ако влезеш после може да те обвини в нещо. А полицията за това няма да се трогне. Но можеш да ги сезираш за друго - кажи, че наемателката ти, възрастна жена, не отговаря и се притесняваш да не и се е случило нещо. И подаваш сигнал те да проверят, евентуално заедно. И така няма да има самоуправство.

# 2
Значи преди да занимаваш полиция, трябва да имаш писмен и заверен нотариално договор с нея и да си платила данъци, иначе ти ще имаш проблеми защото попадаш в сивата икономика. Трябвало е да помислиш и за тоя често срещан вариант,че при напускане на квартира доста често остават неплатени сметки или част от наем и е трябвало да поискаш наема авансово за идващия месец и чрез него да си покриеш неплатените сметки. Но като цяло подобни уговорки на четири очи и без да има нещо черно на бяло си е огромен риск за даващия квартира защото има и по-лоши случаи от твоя със съсипано жилище, което е за основен ремонт все едно там са живели животни.

# 3
Аз бих сменила патрона на вратата. Ако не и е плащала по банков път, не може да докаже, че е плащала наем. Съответно наемодателката  не дължи данъци. Данък се плаща върху получена сума. За зло куче, зъл прът. Нека се опита да ми заведе дело за самоуправство.

# 4
Възрастна жена на 55?!? Ха-ха. Много ми е интересно дали ще се изсмеят полицаите на глас като чуят за "възрастна жена на 55". Съмнявам се да се съгласят да проверяват нещо. И първо ще разпитат какво пише в договора. Такъв има ли изобщо? До коя дата сте се разбрали да плати сметките? Има ли го записано някъде? Все пак има още 10 дни до края на месеца, може и да ги плати (но едва ли). А за последния наем е права, трябва да си го удържите от депозита.

Злото куче са/сте наемодателите без договори, които си крадат безсрамно, не плащат данъци, нарушават закона и на всичкото отгоре имат наглостта да се изкарват жертви.
Да смените патрона на вратата преди да е изтекло времето, за което е платила наем, е глупаво и нагло. Защото ако тя се оплаче от това, ще си плащате всичките данъци и глоби на държавата, които се откраднали.
Ако не е такъв този конкретния случай, имате право да я съдите според това, какво точно не е спазила според договора. Но без договор, и месеци да не беше плащала, няма какво да се оплаквате.

Писна ми от наглеци и крадци. Като наемател, аз искам да имам договор. Защото този договор защитава и мен и моите права също. Но е много трудно в България и в София да се намери жилище под наем, където наемодателите да искат да подпишат договор. Все под масата, все им се краде.
Ей затова не се оправя държавата, защото масово всички намират за нормално да  лъжат и крадат.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 19:44 от Човек1

# 5
  • Melmak
Аз също мисля, че де е изнесла. Бих се обадила в полицията или бих уведомила кварталния с обяснението, че жената не отговаря и се притеснявам за нея.

Това с нотариалната заверка е абсурдно, не всеки договор трябва да се заверява нотариално.

# 6
Steeler къде прочетохте за липса на договор с наемателката,  че и заверен при нотариус . Апропо договор за наем може да бъде и устен! Че и не е платила данъци за получения наем. Явно сте със свръх естествени способности.
Та сега да отговоря на питащата какво бих направила аз. Свързвам се с домоуправителя, а също и уведомявам кварталния. Викам ключар и домооуправител плюс с още двама свидетели отваряме жилището. Много е обезпокоителна тази прекратена липса на комуникация. Може да се е случило и нещо лошо и да е нужна помощ на квартирантката.
Затова винаги имам ключ за имот под наем. Уведомявам за това квартирантите. Който не е съгласен на това не сключвам договор.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 21:07 от kriakla

# 7
  • София
Естествено, че имам договор, подписан от двете страни, в който е посочен срок за плащане на наема до 10 число на месеца. И данък плащам. Договорът ми не е нотариално заверен.

# 8
Човек, трябва четене с разбиране. Жената е писала, че наем не е получила, излезнали са сметки които не са платени и да ползва депозита вместо наем. Във всички договори пише, че депозита не е последен  наем. Той се използва за неплатени сметки и евентуално за покриване на щети.

# 9
Steeler къде прочетохте за липса на договор с наемателката,  че и заверен при нотариус . Апропо договор за наем може да бъде и устен! Че и не е платила данъци за получения наем. Явно сте със свръх естествени способности.
Та сега да отговоря на питащата какво бих направила аз. Свързвам се с домоуправителя, а също и уведомявам кварталния. Викам ключар и домооуправител плюс с още двама свидетели отваряме жилището. Много е обезпокоителна тази прекратена липса на комуникация. Може да се е случило и нещо лошо и да е нужна помощ на квартирантката.
Затова винаги имам ключ за имот под наем. Уведомявам за това квартирантите. Койно не е съгласен на това не сключвам договор.
Щом автора изрично не е споменал че имат сключен договор, значи се предполага че нямат и е поредния случай на устна договорка, а устната договорка не е договор и пред никой съд няма да издържи защото ще е нейната дума срещу тази на наемателката. Наемодателката може да търси съдействие от полиция и други институции само ако предостави там договор, където е описано кой, кога и какво трябва да плати, за което трябва да си пази и разписки, и да си е платила данък на държавата върху получените суми от наем. В противен случай рискува данъчните да и разкатаят фамилията и е по добре да си замълчи, да си плати последните сметки от спестените данъци и следващия път ако иска гаранции като дава жилище си има съответния законов начин с договор.

# 10
В случая не е необходимо нито данък, нито нот заверка, нито писмен договор.
Освен това, изобщо всички договори са писмени, не съм чувал за наемодател да откаже писмен договор. А и ако откаже, свободни квартири много. Май някой е искал с цгнски номера да се натресе при други подобни.

Сега, конкретно по казуса. Имах идентичен случай този януари. Писал съм и във форума.
Отидох до кварталния полицай.
Той каза, няма какво да се занимавам с такива обикновени неща, със сигурност си е отишла. Вземи 2ма свидетели, по възможност домоуправителя + още 1 човек, напишете протокол какво сте намерили и се подпишете.
После адвокат допълнително ми напомни да снимам с видео влизането и какво сме намерили.
Оказа се избягала. Като поне, това се случи в началото на месеца, отделно имах и оставен депозит. Но сметките бяха като за зимни месеци, също 2 броя.
Не губете време, направете го възможно най-рано, защото оттам нататък трябва да чистите и ремонтирате за следващите наематели.

# 11
Steeler, да си чувал за квитанция към разписки за наем. Законодателя поради това е предвидил и сключване на устен договор. Или пак незнайна сила те е уведомила, че наемодателката няма такива квитанции.
Перипетиите на dany1. предполагам ще дадат добра насока на питащата как да постъпи.

# 12
Steeler, да си чувал за квитанция към разписки за наем. Законодателя поради това е предвидил и сключване на устен договор. Или пак незнайна сила те е уведомила, че наемодателката няма такива квитанции.
Перипетиите на dany1. предполагам ще дадат добра насока на питащата как да постъпи.
Няма такова нещо като устен договор. Държавата да не е балама и да не си прибере данъците? Без написано и подпечатано черно на бяло не можеш да търсиш права защото нямаш ДОКАЗАТЕЛСТВА! Наемодателката ако е изрядна и си има редовен договор, сега ще си търси правата на друго място, а няма да занимава форума да и даде акъл какво може да направи че да си вземе парите. Самият аз всяко лято почивам в едно хотелче в Несебър на честна дума, обаждам се месец по-рано да си резервирам стая от дата до дата и като пристигна си плащам престоя на ръка, договор нямам и не искам, ама ако оставя след мене погром в стаята, то хазяите ще пият една студена вода защото нищо не могат да докажат, а и съм почти убеден че не са платили данък с моите пари. Те в случая разчитат единствено че съм коректен и точен защото от 2019г. отсядам при тях и така да се каже ми имат доверие че не съм подставено лице на НАП.

# 13
Има такова нещо и е законно. Въпреки рисковете и капаните.
https://petkovalegal.com/%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D … 0%B8%D1%82%D0%B0/

# 14
  • Melmak
Има устни договори. Също не знаем какъв е бил договорът на авторката.

Общи условия

Активация на акаунт