Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 299
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Уиз Еър пускат директен полет от София до Торино от края на октомври.

# 196
  • In transit
Samodiva, виж тук за разписанието на корабчетата и връзките. https://www.navigazionelaghi.it/ Ние като ходихме минахме и през остров Супериоре (дей пескатори), не помня вече защо. Не беше нещо особено, но може пътя да е минавал оттам. Може да има и директни корабчета за изола Мадре. А градчето за което не се сетих сутринта, се казваше Вербена. Там е вила Таранто, която също си струва разходката + самото градче, макар и мъничко. Ето линк към забележителностите в района: https://www.illagomaggiore.com/en_US/home

сластна, чудесна новина! Ако пуснат и от Варна, много ще ги заобичам. Grinning

# 197
Mikkey, от 16.09 нали Уиз пускат  Варна-Бергамо.

# 198
  • In transit
Мария, даже вече съм купила билети Grinning Но, не пречи да се надявам и на Торино, нали? Simple Smile

# 199
Да, нищо не се знае! Виж ги как избухнаха с нови дестинации.

# 200
Цитат на: Mikkey link=topic=1777914.msg50054423#msg50054423 date=1754416276

сластна, чудесна новина! Ако пуснат и от Варна, много ще ги заобичам. Grinning
[/quote

Много благодаря за инфото и връзките Simple Smile
Именно Isola dei Pescatori искам да пропуснем при възможност, за да спестим време.

За първи път се отказваме от закуската в хотела пак с цел да можем да спечелим един час и да излизаме възможно най-рано.

Скрит текст:
Доколкото съм чувала, прочутата варненска мафия поддържа много високи летищните такси и затова самолетните компании не умират от желание да базират свои самолети и да разширят обслужваните дестинации.
Всеки преследва икономическия си интерес.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 23:10 от SamoDiva

# 201
SamoDiva ние ще сме края на септември от 24 до 27 , но до Лугано ми се вижда доста лесно и достъпно да се отиде. От централна гара Милано директен влак до Лугано за час и 20 минути , билетите са малко скъпички излизаше ми 30 евро в две посоки на човек, влакове начесто .Тъй като вие ще ни предварите - аз ще чакам да разказваш с прясни спомени какво сте посетили в крайна сметка. При нас водещо ще е прогнозата за времето и на място ще решаваме, тъй като все пак СептемвРи Simple Smile
https://www.trenord.it/store/#/en/booking/step1?departure=MILANO … 806&tostart=15:00

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 08:29 от Geuz

# 202
Ние ходихме в Лугано миналото лято и всички ме питат кога пак ще ходим, такава красота и чистота, много ни хареса!
Пътувахме с влак и слязохме на предната спирка за да използваме фуникуляра Monte San Salvatore до горе с включен обяд за 35 франка - напълно си заслужава и препоръчвам! Ето снимка оттам:

След това слязохме и се разходихме по крайбрежната, до една красива порта в парка, после през красивите улички на градчето и накрая по дооста стълби до гарата. Simple Smile
 Бяхме си взели паспортите, но никой не ни провери във влака, нито спряха на границата.

# 203
Обаче аз не се ориентирам от летище Бергамо как да стигна до центъра на Бергамо , дава ми автобус номер 1 ,  А на самото летище виждам много терминали за автобуси които са номерирани и незнам на кой терминал да отидем .

# 204
  • sf
Като излезеш от летището и спирката на 1цата е точно отпред. Летището не е голямо и е много лесно за ориентиране.

# 205
Билети от къде се купуват ? 1,7 евро ли струват за 75 мин .

# 206
  • Milano
Билета от/до летището е 3 зони - 3 евро - 90мин.
Билети - в туристическата агенция "Visit Bergamo" или гишето на Orio Shuttle на "Пристигащи".
Има и машина на самата спирка.

От 28/11/25 ще отпаднат ограниченията до 100мл за течностите на летището в Бергамо.

Засега на Линате и Малпенса Т1 няма такива, т.е. има но са до 2л на флакон и не трябва да се вадят, нито електрониката.
Рим Фиумичино - T1 и Т3, Болоня - също.

Торино - само пътуващи с Fast Track.

Можете да си носите зехтин, лимончелло🤣 на връщане от посочените.
Майтапя се. Кой каквото желае.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 21:13 от regina di cuori

# 207
  • In transit
Самодива, остави си места за следващо посещение. Нали трябва да поддържаме линията Варна - Бергамо активна. Grinning Не става всичко с едно ходене, ще претупате и няма да се насладите на красивата Италия.

# 208
Ние ходихме в Лугано миналото лято ...
Пътувахме с влак и слязохме на предната спирка за да използваме фуникуляра Monte San Salvatore до горе ...
След това слязохме и се разходихме по крайбрежната, ....през красивите улички на градчето и накрая по дооста стълби до гарата. Simple Smile
Бяхме си взели паспортите, но никой не ни провери във влака, нито спряха на границата.

rainbow4, може ли малко повече подробности -
от това, което намерих, би следвало да сте слезли на жп гара Paradiso. От там сте хванали фуникуляра до горе и после къде сте слезли? Обратно до същата гара?  
Пеша ли сте се придвижвали през цялото време? 5 часа дали са достатъчни за обиколка на парка и централната част?

Относно паспортите - проверих. Швейцария, макар и да не е член на ЕС, е част от Шенгенското пространство и може да се пътува само с лична карта.

Mikkey, трябва да спра да го чета този форум... тъкмо си бях подредила програмата, която и без това е много стегната и сега хайде пак прекрояване - умувам още, много ми се разлюляха везните.
Но ако включа Лугано, трябва да пропуснем Кремона (реших да не жертвам островите) и да сменя конфигурацията на нощувките от 2+2 на 1+3.
Отделно, май ще сбия програмата в Бергамо, най-вече защото се оказа, че музеят на Доницети работи четвъртък-неделя. Аз бях планирала да сме в града понеделник и вторник. В понеделник е ясно, че музеите не работят, а и пристигаме в ранния следобед, затова първа в списъка е зоологическата. Девойката макар и вече пълнолетна, все още държи на това. Смятах на следващия ден да ходим и до природо-научния музей, но ще го пропуснем. Така и така сме ходили в доста по-големите във Франкфурт и Виена.

Дъщеря ми от 3-годишна говори за Швейцария. Но пътуване до там ми е много скъпо за джоба. Затова това е въможност да хвърлим един бегъл поглед. Даже искам да не ѝ казвам къде точно отиваме, да е изненада (тя няколко дни по-късно има РД), но пък нали заради роуминга трябва да я предупредя за интернета.

# 209
  • In transit
Самодива, ако решиш да идете до Лугано, не се притеснявай. Не е голям град. Централната част и парка се разглеждат за 2-3 часа спокойно ходене. На ЖП гарата правеха много вкусни бретцели. За фуникуляра и върха не мога да помогна, защото, като ходихме беше доста мъглаво и не се качихме, но и разходката из градчето е много приятна и зареждаща. Прецени си кое ти е по-важно, другото остави за следващо ходене.

Общи условия

Активация на акаунт