Милано и Северна Италия - тема 19

• 20 696
  • 513
  •   1
Отговори
# 300
Препоръчвам Милано и района през месец май - във влаковете до Лекко даже имаше доста празни места тогава.
Ние хванахме идеално време. Слънчево и топло, но не жега. 24-26 C беше и не валя тогава.

През май месец бяха матурите на дъщеря ми, после абитуриентски бал... През следващите години пък ще е в сесия по това време.
Пътуваме двете, защото организацията е по-лесна - имаме сходни интереси и темпо.
Веднъж бяхме с други хора (общо 9 човека) и не е нашето нещо - кафе-паузи на често, вечно гладни, съобразяване с всеки...

И нещо забавно за финал -
Прибирането ни трая близо 24 часа.
Скрит текст:
Закъснял полет, после пилотът не успя да кацне в Сф от първия път и захожда повторно... Близо час от Т1 до гара/автогара. Заради тези забавяния нямаше как да хванем автобуса в 17:30 ч. За този в 19:30 ч. бяхме навреме, но нямаше места (как да купя билети предварително, като не се знае кога ще пристигнем), а и да имаше места, аз нямах достатъчно пари в лева - нямали ПОС терминал... Взех билети за нощния влак през Пловдив, който за по-напряко ни закара и до Димитровград. На отиване бяхме в спален вагон, но билети се купуват месец предварително. Сега обикновено купе, нулев шанс за спане предвид пиянската шайка в другото купе и влака, който се движеше така все едно всеки момент ще дерайлира.
Добре, че вече пуснаха директни полети от Варна и дано не ги спрат скоропостижно както се случи с тези до Прага и Будапеща.
Когато най-накрая отвориха бординга (сигурно три пъти променяха часа за излитане), аз нещо се замотах и изостанах, а дъщеря ми вече се нареди на опашката. Някаква банда "младежи" я обградиха и тръгнаха да я заговарят. Аз като майка-орлица веднага се присъединих и включих в разговора и не им оставих възможност да говорят с нея Smile Бяха около 5-6 човека, според мен вече прехвърлили 30-те, казаха, че имало и други - не разбрах в същия самолет или ще дойдат с друг полет.
Италианци от Верона, отивали на сватба в София на техен приятел. Първо реших, че приятелят е българин, но се оказа, че е италаинец, който ще се жени за българка.
Бяха си изтеглили най-употребяваните фрази на български - Заповядай, Благодаря, Извинете... че проведохме един бърз урок по български, докато чакахме. Запознах ги с нашата пословица "Откъдето е жената, от там е родата."...
Със сигурност ще бъде забавна сватба Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 16:37 от SamoDiva

# 301
Здравейте,
благодаря на всички за споделеното!

Може ли някой да каже, възможно ли е да се посети пистата Монца свободно извън състезанията.
Работи ли магазина за сувенири извън състезателните дни!
Ще съм благодарна на всеки, който даде напътствия и съвети за това! Ще сме отседнали в Милано и правя сега план за престоя ни.

# 302
Първото е за Милано, второто е за Ломбардия, което е регион. Милано е град в Ломбардия.
Знам, че Милано е град в област Ломбардия.  Simple Smile
На нас ни трябва 3-дневна карта за придвижване в Милано и влак до Монца. Четох в описанието на STIBM, че Монца се пада в Mi4 и картата важи и за там, но има голяма разлика в цената на двете карти. За това ми е питането - дали само първата ще ми свърши работа за нашите цели или трябва да купим IVOL.

Ние също от 04.09 до 09.09 сме в Милано заради F1. Ние взехме билети за специални влакове за уикенда, защото от Тренорд ми отговориха, че с IVOL няма да мога да ги ползвам. В неделя ще опитаме от Гарибалди до Лесмо да хванем влак, защото искаме да хванем старта на F3.
Къде сте отседнали в Милано?

# 303
Здравейте, обмислям покрай Нова година да отидем до Италия, ще използваме летището в Бергамо. И тук е чуденката накъде да се запътим. Посещавали сме Милано, Бергамо, Генуа, Чинкуе Терре. Иска ми се към езерата нещо - Комо, Беладжио. Въпросът ми е дали ще е много студено там, дъждовно или снежно може би. Да не трябва да стоим вътре само.
Втори вариант ми е Болоня.
Отворена съм и за други предложения.

# 304
Сняг е почти изключено. Колко студено или дъждовно - зависи от прогнозата за времето. По принцип през зимата в София е поне 5-10 градуса по-студено.
В Болоня е още по-топло, а снегът е още по-рядко явление.

# 305
Здравейте, обмислям покрай Нова година да отидем до Италия, ще използваме летището в Бергамо. И тук е чуденката накъде да се запътим. Посещавали сме Милано, Бергамо, Генуа, Чинкуе Терре. Иска ми се към езерата нещо - Комо, Беладжио. Въпросът ми е дали ще е много студено там, дъждовно или снежно може би. Да не трябва да стоим вътре само.
Втори вариант ми е Болоня.
Отворена съм и за други предложения.
Предстои ми Новара, Верчели, Варезе, с полет от/до Бергамо, за които не намерих много писано, а ми се вижда интересен район.  Когато се върна ще споделя впечатления.
Другото интересно, което Ви препоръчвам от преди месец - Мантуа, Кремона,Крема. Мантуа е ломбардският ми фаворит. Бреша категорично не препоръчвам.

# 306
  • Русе
Ние също от 04.09 до 09.09 сме в Милано заради F1. Ние взехме билети за специални влакове за уикенда, защото от Тренорд ми отговориха, че с IVOL няма да мога да ги ползвам. В неделя ще опитаме от Гарибалди до Лесмо да хванем влак, защото искаме да хванем старта на F3.

Как няма да могат да се ползват?? Кои точно са специалните, може ли да ми напишете? Сега вече се притесних.
Мечта на съпругът ми е да посети Ф1 и ако се обърка нещо и не успеем навреме ще е много кофти.

Ще отседнем близо до метро станциа Precotto. Апартаментът е на същия човек, при който бяхме отседнали с децата в началото на март /само че тогава бяхме в друг, до Горла/. Гледах, че от Sesto Primo Maggio тръгва автобус Z221, който би ни вършил работа.

Друго, което ме интересува - на билетите за формулата пише 8 A.M. Трябва ли тогава да се влезе или може по-късно? Да не ни откажат достъп ако отидем в 11?

# 307

Как няма да могат да се ползват?? Кои точно са специалните, може ли да ми напишете? Сега вече се притесних.
Мечта на съпругът ми е да посети Ф1 и ако се обърка нещо и не успеем навреме ще е много кофти.

Ще отседнем близо до метро станциа Precotto. Апартаментът е на същия човек, при който бяхме отседнали с децата в началото на март /само че тогава бяхме в друг, до Горла/. Гледах, че от Sesto Primo Maggio тръгва автобус Z221, който би ни вършил работа.

Друго, което ме интересува - на билетите за формулата пише 8 A.M. Трябва ли тогава да се влезе или може по-късно? Да не ни откажат достъп ако отидем в 11?

1. Специалните влакове: https://www.trenord.it/giteintreno/esperienze/gran-premio-f1-mon … 2NDkkajYwJGwwJGgw
Автобус Z221 май е с разписание на 1 час и предупреждават, че бързо се пълни.
Ако ще ползвате метро, тези специални влакове не ви касаят.
2. Отговор от Тренорд:
"We would like to inform you that IVOL daily passes are not valid for travel on special trains operating for the Monza GP event. However, they can be used on regular Regional and Suburban Trenord trains to reach Monza from any station within Lombardy."
3. Можете да влезете на пистата според мероприятията, които искате да гледате. Но навсякъде пише, че си има чакане. Предвидете по-рано да сте там.
4. Ние сме на 10 мин. от централна гара. Ще ползваме влак и евентуално шатъл (черната линия).
На 04.09 ще има стачка и ако не се включим на някой влак и ние ще сме с метро и Z221.

# 308
Здравейте, обмислям покрай Нова година да отидем до Италия, ще използваме летището в Бергамо. И тук е чуденката накъде да се запътим. Посещавали сме Милано, Бергамо, Генуа, Чинкуе Терре...

Може ли да споделите за Генуа относно транспорта -
предполагам с влак от Милано?!?

Всички насоки ще ми бъдат полезни. Благодаря предварително Simple Smile

# 309
  • София
Има редовни и директни влакове от Милано Чентрале, да.
Тези с категория Интерсити ( IC ) изискват задължителна резервация и е добре да се направи предварително.
Регионалните нямат ограничения, резервация нито се изисква, нито е възможна.
Всички билети могат да се купят онлайн от сайта на Трениталия.

# 310
Здравейте, обмислям покрай Нова година да отидем до Италия, ще използваме летището в Бергамо. И тук е чуденката накъде да се запътим. Посещавали сме Милано, Бергамо, Генуа, Чинкуе Терре...

Може ли да споделите за Генуа относно транспорта -
предполагам с влак от Милано?!?

Всички насоки ще ми бъдат полезни. Благодаря предварително Simple Smile
С влак от Милано. Генуа е много красив град. Оттам ходихме с влак до Cinque terre, за един ден посетихме и петте,  влаковете бяха доста на често. Но беше преди 6-7 години , така че не мога да дам много актуална информация за влаковете.

# 311
  • София
Първото е за Милано, второто е за Ломбардия, което е регион. Милано е град в Ломбардия.
Знам, че Милано е град в област Ломбардия.  Simple Smile
На нас ни трябва 3-дневна карта за придвижване в Милано и влак до Монца. Четох в описанието на STIBM, че Монца се пада в Mi4 и картата важи и за там, но има голяма разлика в цената на двете карти. За това ми е питането - дали само първата ще ми свърши работа за нашите цели или трябва да купим IVOL.

Здравейте , ние също пътуваме на 04,09 до 09,09 до Милано за F1. Може ли да споделите откъде взехте тези билети и на каква цена ? Ние ще пътуваме от Милано до Монца петък ,събота и неделя ,защото сме отседнали в Милано.А в неделя след състезанието ще пътуваме до Бергомо.

# 312
  • Milano
От поредицата "любопитни факти".
Знаете ли кой цвят на сградите преобладава в Милано?
ЖЪЛТИЯТ ЦВЯТ.
Особено при старите сгради.

Мазилката на белите сгради с времето пожълтява, замърсявали са се по-бързо и от пушека на комините на печките.
Боядисването в жълто е спестявало пари от тази гледна точка, защото се използва по-малко боя и подръжката е била по-лесна.

Има различни нюанси на жълтото, но официалният цвят на Милано е Ral 1023 Pantone, наречен още Giallo Milano (жълто Милано) или giallo Maria Teresa (жълто Мария Тереза).

В същият цвят са и трамваите:

А също така и велосипедите на община Милано:

Типичните case di ringhiera:

Други сгради по Navigli, Brera:

И т.н.

Особено типично е за 19-ти век.

Дори Ла Скала и Palazzo Reale допреди последните им реставрации бяха жълти.
След което се решава да се върнат в оригиналният им вид.

п.п.тук качеството на снимките ми е ужасно.🤣
Беше някакъв измислен фотоапарат от началото на 90-те г.

Намерих снимка и в мрежата на Ла Скала:

# 313
Реджи, винаги е удоволствие да те чета!

# 314
Може ли някой да ми помогне с примерна програма за 4-5 дни с най-интересното?
Дуомо - площад и катедрала
Замъка Сфорца
Музеят на Леонардо
Сградите с дървета
Езерото Комо 1 ден
Лугано 1 ден
Free tour

Какво друго?
За картината Тайната вечеря, доколкото разбирам, е с много ранно заявени резервации, та явно ще я пропуснем.

Общи условия

Активация на акаунт