Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 266
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
  • In transit
Реджи, прибрах се, но ти пак кажи за траторията, ще си я запазя за следващ път. За летището в Бергамо съм съгласна, че бързо се минава въпреки опашката, която се образува, но се наложи да чакаме 40 минути за да дойдат автобуси, които да ни закарат до пистата. Момичето, което ни проверяваше се изнерви много на колегите си.

Забравих да споделя, че попаднахме на чудесно фиксирано обедно меню в Чертоза ди Павия, Antica Osteria Italia. Ядох чудесно ризото с манатарки, ростбийф със салата, 250мл вино, 500мл вода и кафе за смешните 11 евро. Беше препълнено, но персонала тичаше постоянно и не чакахме дълго. Имаше и две бабетА на 75-80години, които не се спряха. Евала.

Mila_33, за Торино мога да ти препоръчам Casa Piemonte Osteria Urbana, Via Vincenzo Gioberti, 43, 10128 Torino TO, Италия Предлагат традиционна кухня, всичко което сме яли беше много  вкусно приготвено. Виното, което пихме също беше много добро и от региона.
И още три с традиционна кухня: Taverna delle Rose, Via Massena, 24, 10128 Torino TO, Италия
La Conca, Via Assietta, 4, 10128 Torino TO, Италия
Osteria degli Ottoni, Via Giuseppe Pomba, 6/D, 10123 Torino TO, Италия
Пиемонтското вино е разкошно. Ако те интересува, мога да напиша кои са най-добрите им сортове. Също, ако те интересува, кои са традиционните ястия за Пиемонт и Торино.

Други заведения, които са ми любими:
Il Tabisca, P.za Vittorio Veneto, 16, 10123 Torino TO, Италия - предлагат и много добро обедно меню на фиксирана цена.
Ако искате да пробвате нещо по-различно и много бюджетно: Poormanger, Via Maria Vittoria, 36, 10123 Torino TO, Италия. Имат 3 локации в града.

За сладкарници препоръчвам: L'Arte del Croissant - La Boutique, Via Legnano, 15, 10128 Torino TO, Италия
Pastarell, C.so Vittorio Emanuele II, 80, 10123 Torino TO, Италия

# 481
  • Пловдив
Момичета, вижте на каква новина попаднах.
Ще разрушават Сан Сиро и ще строят нов стадион.
https://www.segabg.com/category-sport/milano-glasuva-za-razrusha … -stadion-san-siro

# 482
  • Milano
Днес в 13ч. над центъра ще прелетят le Frecce Tricolori по случай 100-годишнината на Аeronautica Militare и знамето ще бъде "разстлано" над Дуомо".

Мики, лошо че толкова сте чакали.
При моят полет самолета пристигна от Каляри, започнахме "отвеждане" - веднага дойдоха автобуси и качиха слизащите пътници, а ние заминаващите отидохме пеша до него.
Ще ти напиша тратторията, като се върна.

# 483
И аз четох за Сан Сиро. Докато се наканя да ида да го видя, /фен съм на Ибрахимович, а той в книгата си доста говори а Миланския си период/ , те ще го съборят.
    Сега си мечтая да ида да гледам волейболен  мач на Лубе , заради нашето момче. Все карах ММ да идем на Милан, докато Матей Казийски играеше там.
    Това със самолетите над Дуомо ще е супер да се види на живо.
   Миналият октомври на полет за Бари с Райън еър , някой беше забравил да позиционира самолета, където трябва. Позадържаха ни на контролата , понеже бях напред ги чувах  какво си говореха. Мацката беше бясна, така се накара на някой по телефона...

# 484
Записвам се в темата с едно въпросче. Около Торино има ли тематични паркове за деца, по-скоро тийнейджъри и ако не има ли транспорт до Гардаленд?
Благодаря за вниманието!

# 485
  • Milano
Марулета, имаш още време.
Новият стадион ще е на мястото на паркингите и ще е готов през 2031г.
Междувременно предполагам ще си играят на сегашният.

"Дяволското седло":

# 486
Реджи, благодаря за страхотните снимки, които ни пускаш! И като гледам, времето е топ. При нас тази сутрни беше 8 , а през уикенда дават и снежец над 1000 м.
  Мерси, че ме светна за стадиона!

# 487
  • Milano
Ако си спомняте през лятото имах проблеми на връщане с влака от Римини, понеже се бяха настанили на нашите места и отказваха да станат.

Направих рекламация в сайта на Трениталия, описвайки ситуацията с иск за обезщетение за причиненото неудобство или връщане на парите.

Извиниха се, защото влака бил "щурмуван" в Римини и ми дават ваучер на стойност 25% от цената на билета с валидност 1г. Доволна съм.😊

# 488
В контекста на рекламациите и аз да споделя нещо.

Самоцитирам се -
Така че много рано сутринта заминахме за Милано, оставихме багажа на рецепция и по най-бързия начин се отправихме до централна гара. През цялото време се колебаех КЪДЕ да отидем - до Лугано или до Стреза. Не можeх да реша. Просто застанах пред таблото и тъй като следващият влак за Цюрих (експрес) тръгваше след по-малко от 10 минути (в 8:45 ч.), взех билети за него. Служителката беше много отзивчива, насочи ни на кой коловоз да отидем, тъй като оставаха само 5 минути и нямахме време да се оглеждаме и ориентираме.

Пътуването Милано - Лугано струва 15 евро на човек в посока.
Както съм описала горе, купихме билети минути преди тръгването на влака, нямахме време за лутане и оглеждане.
Вече постфактум видях, че вместо 30 евро са ни таксували 40 евро. Допълнителните 10 евро се оказаха някакви такси.

Ситуацията беше такава, че насочвайки се към билетната каса, служителката от другото гише ни привика при нея, защото беше свободна, и каза, че и при нея можем да си купим билети - иначе беше гише за обмен на валута.

Че начислили са ни по 3 евро такса обработка на посредника, т.е. 20% от цената на билета, и допълнителни 4 евро за аудиогид, който нито сме искали, нито беше споменат.

Първо писах до Trenord, обясних ситуацията и приложих билетите и касовите бележки.
Те казаха, че нямат нищо общо.
Писах и на другата фирма оплакване, сложих в копие и разни други имейли вече не знам на какви комисии, каквото намерих...

От там ми отговориха, че такива им били тарифите, всичко било точно.

Върнах отговор, че не съм съгласна с това заключение, защото не аз съм отишла при тях, а те са ме привикали, в нито един момент не са споменали, че има допълнителни такси, продали са ми нещо, което не желая и най-общо става дума за възползване от това, че сме чужденци и сме притиснати от времето.

Комуникацията на касата беше на италиански, не го говоря добре, ползвам единични фрази, но разбирам всичко.

Днес пак получих имейл от тях, че едва ли не на която и каса да съм била обслужена, това били тарифите...?!?
А за аудиогида - In merito all’audioguida da Lei acquista precisiamo che si tratta di una vendita in modalità bundle...
Обещаха да ми върнат 4 евро за него...

Става дума за наистина смешни суми, но 20% от стойността на билета не е ок като комисион за посредническо обслужване. В случая отсечката е кратка.

Може пък аз да не съм нацелила правилната каса на ЦГ Милано. Всичко стана толкова бързо, че нямам никакъв спомен къде беше разположена тази, където ни обслужиха. Ще да е била първата, която сме видели, влизайки през главния вход.

За следващия път ще имаме едно наум.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 23:40 от SamoDiva

# 489
За влаковете горещо препоръчвам прилижението Trainline, билетите се купуват директно от самото приложение (аз съм го свързала с Apple Pay). Като ходя до Милано с влака, на връщане си купувам билета за първия възможен влак за Комо, докато пътувам в метрото и вече съм почти на гарата. И аз гледам да се спася от гишета и служителки. Скоро една приятела от България ме пита как да се придвижва в Италия, казах ѝ да си свали Trainline и беше много доволна.

SamoDiva, браво, че си се запънала да търсиш справедливост, така трябва. Hug

# 490
Ситуацията беше такава, че до последно не знаехме кога ще сме на гарата, нито докъде точно ще пътуваме.
Обяснявала съм се напоително на стр. 20

# 491
  • Milano
Чудя се на кои каси си била, СамоДива?
На Тренорд, на Трениталия? Или по случайност на някоя агенция, тип forexchange?
Понеже само агенциите вземат комисионни.

Признавам си че билети на касите на Централна гара съм купувала, когато бяха долу и нямаше интернет.

Но съм чакала на опашка за информация преди 2г на гишетата на Трениталия, когато имаше проблеми с придвижването до Римини поради наводнение, и не помня вътре да е имало чейндж бюро, но не отричам.

Коя е "другата фирма"?

Аз купувам билети през апликациите на Тренорд и Трениталия понякога в метрото, ако съм в Милано, понякога на гарите, когато незнам точният час на пътуване.

Рядко на машините.

# 492
На каса на Trenord - вляво беше самата каса, а малко по-вдясно имаше гише за обмяна на валута на фирма MACCorp Italiana S.R.L.

От Trenord ми изпратиха първо един формуляр да опиша рекламацията и допълнително за съгласие за обработка на лични данни, а после казаха, че нямат касателство със случая.

# 493
  • Milano
СамоДива, направо са те прецакали.

Полезно мнение за останалите. Купувайте само на официалните каси.

А имаше ли залепено на гишето информация за комисионни?
Ако няма можеш да се обърнеш към някоя асоциация за защита на потребителите, напр. Altroconsumo.

Значи те са ти продали пакет с аудиогид🤦‍♂️.

Както предположих Forexchange. Били официален партньор на Трениталия и Итало.

Ако прочетеш отзивите за тях са почти всички негативни - основно за обмяна на валута - комисионна от 20%, но има и като агенция.

Веднъж от Варенна си бях купила билет от агенцията - 1 евро комисионна за неместните.

# 494
Бяхме в цайтнот..., не е голяма драма.
Пуснах рекламация, защото нищо не пречи да пробвам.
Споделям, за да имат и другите едно наум, въпреки че вече малцина купуват физически билети.

Преди години в Прага имам друг случай -

Изрично казах, че искам билети отиване и връщане, т.е. разчитам, че наистина са ми продали това, което съм заявила.
По някое време във влака разглеждах билетите, съответно нищо не разбирам на чешки, а и е пълно със съкращения. Сканирахме ги за превод и така разбрахме, че са само за отиване.
Късмет, защото можеше да се качим във влака на връщане с идеята, че билетите ни са редовни, и да ни глобят.

Общи условия

Активация на акаунт