Милано и Северна Италия - тема 19

• 19 930
  • 487
  •   1
Отговори
# 375
  • София
В Комо не, но в центъра на Тирано - да.
Ако няма включен пакет за Швейцария, винаги съветвам интернетът да се изключва в пограничните райони.

# 376
  • София
Аз искам да попитам как е района около Централна жп гара в Милано за настаняване? Ще ми е удобно да е там, тъй като там спира шатъла от Бергамо. На отиване и връщане ще е в светлата част от деня. Но единия ден ще бъда точно Комо-Брунате (с група) и прибирането е в вечерта и това малко ме притеснява, тъй като по някое време все пак ще остана сама, т.е няма да се прибираме всички заедно. Миналата година бях в Милано, но не ме притесняваше "контингента", защото бях с мъжа ми, а сега ще съм сама.

# 377
Супер е районът!
Вече втори път отсядаме в хотел на 5 мин. от гарата.
Наоколо има голям избор от хотели и заведения за хранене.
Просторно и чисто е. Има удобен транспорт за навсякъде.
До дуомото може и с метро, а също пеша.

Малко снимки, за да се добие представа за района.

Вдясно зад светофара се вижда и сградата на гарата.

Небостъргачът Pirelli

Около това площадче във всяка уличка има хотели - Piazza San Camillo de Lellis

Penny - само на 1-2 мин. от нашия хотел.

П.П. Покрай дуомото е много по-неприятно вечер, когато бездомниците разставят палатките си, а и като цяло в центъра някой все се опитва да те спечели за някоя "кауза". Дори на български проговориха, че и Тони Стораро намесиха.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 12:25 от SamoDiva

# 378
Кой е автобуса от Комо до Варенна?
Барба, има ли такъв?
Не, първо трябва да се иде до Лекко.
С автобус от Комо по-бързо би било да се иде до Менаджо и от там да се пресече с кораб/ферибот.

А някой случвало ли му се е в град   Комо  да прихване Швейцарски телефонен оператор и да го изненадат с неприятна голяма сметка за телефон и интернет ?
В града се съмнявам да е възможно, понеже сме обградени от високи хълмове, които са естествена бариера. Но, изкачвайки се по Брунате, гледката се открива челно в посока Швейцария (Мендризио и магистралата за Лугано).

Може от настройките на телефона да махнете автоматичното прикачване на оператор и да зададете ръчен избор.

# 379
  • Milano
Мерси, Барба.

Прочетох 2 статии, в които пише че проблема е отдавна, но се споменават високите места измежду които Брунате, както казваш.

# 380
Кой е автобуса от Комо до Варенна?
Барба, има ли такъв?
Не, първо трябва да се иде до Лекко.
С автобус от Комо по-бързо би било да се иде до Менаджо и от там да се пресече с кораб/ферибот.
Да, извинете, неправилно съм се изразила в моя пост. Имах предвид с автобус до друг град и после фери до Варенна. Или с влак директно до Варенна.
Иначе ние сме ползвали автобусите и беше удобно, когато не можеш да се вредиш за кораба. Вкл и до Вила Карлота сме ходили с автобус от Комо.

# 381
  • Германия
Всичко ли е затворено в неделя
(заведения)?  В края на ноември има ли вече коледна украса?

# 382
  • София
Няма такова нещо като "всичко да е затворено в неделя".
Би било възможно в някое малко селце, където всичкото е едно магазинче с две маси отпред.
Някои конкретни обекти може да не работят.

# 383
  • София
Всичко ли е затворено в неделя
(заведения)?  В края на ноември има ли вече коледна украса?

Това е Италия, не е Германия и Австрия Smile

# 384
  • Германия
Точно затова питам 😄

# 385
  • Milano
Минах днес да видя един муралес на Андреа Раво Маттони в "модния четириъгълник".
Работеше в големите жеги през август.
Муралес в стил рококо, дълъг 30м. "Алегория на Мира и Справедливостта" (картина на Коррадо Джакуинто, изложена в музея "Прадо" в Мадрид).

Справедливостта - с короната, Мира - с маслиново клонче.

До него е Палаццо Морандо - безплатен музей - пинакотека, в която има картини на Милано от едно време:

Строежа на Дуомо:

Il bagno di Diana - първият обществен басейн в Милано и в Италия (1842г) и училище по плуване.

Корсо Витторио Емануеле:

Пл. "Дуомо":

Порта Тичинезе:

Не помня дали беше Порта Романа или Сан Марко в Брера:

Писано е, че Милано е била пълна с канали навремето.

Отсреща - магазина на Re Giorgio❤️:

Бях паркирала колата на Монтенаполеоне🤣🤣🤣:

# 386
Скрит текст:
Аз искам да попитам как е района около Централна жп гара в Милано за настаняване? Ще ми е удобно да е там, тъй като там спира шатъла от Бергамо. На отиване и връщане ще е в светлата част от деня. Но единия ден ще бъда точно Комо-Брунате (с група) и прибирането е в вечерта и това малко ме притеснява, тъй като по някое време все пак ще остана сама, т.е няма да се прибираме всички заедно. Миналата година бях в Милано, но не ме притесняваше "контингента", защото бях с мъжа ми, а сега ще съм сама.
Мен лично ме хвана страх като вървяхме покрай гарата в 5 часа сутринта. Видяхме и агресивни крещящи хора, и спящи бездомници, и форсиращи коли с висока скорост. Дано е било инцидентно.

# 387
  • София
Скрит текст:
Мен лично ме хвана страх като вървяхме покрай гарата в 5 часа сутринта. Видяхме и агресивни крещящи хора, и спящи бездомници, и форсиращи коли с висока скорост. Дано е било инцидентно.
Аз мисля, че няма да окъснявам чак толкова. Евентуално единият ден, когато се прибираме от Комо може да е 21-22 часа, но няма да обикалям през нощта със сигурност. Букнах хотел в района, но не е съвсем до гарата, до порта Венеция е. Simple Smile Сега се надявам на хубаво време. В деня, в който пристигам имам няколко часа свободни и се чудя как да ги оползотворя - дали да се кача на терасите в Дуомото или да се разходя с корабче по каналите. Май клоня към второто.

# 388
Билети от летището до центъра на Бергамо от къде се купуват ? Също и има ли директен автобус от Бергамо до Комо ?

# 389
  • София
Билети от летището до центъра на Бергамо от къде се купуват ?
На спирката има машина за билети - от нея.

Общи условия

Активация на акаунт