СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 767
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Ами в нашия град като махнем ЕГ, щото там бала е висок, останаха само "техникуми" - профес.гимназии 😮‍💨

# 631
  • София
Темата не е само за супер героите, а и за средностатистическите деца.
Няма как, колкото и да ни се иска, всички 10 000 софиянчета да влязат в езиковите.

# 632
Е кой е казал такова нещо?
По Европа също е така: амбиции за университет -> добре - >учиш в еди какво си училище; не се целиш високо - >ето ти друг вид училище.
Само тук се счита че всеки трябва да утрепе 5 години “учи мама”, независимо дали има капацитет, желание, необходимост..което се подкрепя и от грандиозната бройка университети разбира се.
Но опции за учене в Бг и без това си има без ограничения, така че обсъждането е само да се знаят рамките

# 633
Стана ми интересно - и в Европа ли на 13/14 год. опредляш какво искаш да правиш/учиш след 5 год.?

Иначе, темата би трябвало да е за всички, за цялата палитра от знаещи какво искат и могат, или не особено ориентирани деца и родители Wink

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 08:47 от Mur

# 634
Доколкото знам, да, .. Разбира се, можеш да доказваш способности, ако ти дойде друг акъл. Но пък нямат такива изпити. Наистина избират, а не попадат...

# 635
Нидерландия

# 636
При тях значи е още по-строго - с професионална паралелка въобще не можеш да отидеш и в приложен университет. Трябва поне средната степен, и да учиш 1 година в приложен и тогава да кандидатстваш за академичен. На нас поне явно ни признават професионалните паралелки за тяхната средна степен.

# 637
Стана ми интересно за Нидерландия, как ИЗБИРАТ училището за гимназиален етап!

Имат 3 различни опции, но за всички ли имат един изпит, както е тук?

Доп: Да езиковите гимназии и профил математика! Могат и да предложат, но няма гаранции. Ако нямат учители или желаещи деца - няма да има такъв профил. Ето това ми е притеснителното...

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 09:10 от Compass

# 638
Ако нямат изпити, как "предлагането съответства на търсенето" ?

# 639
Родителите решават, учителите препоръчват, доколкото знам.

# 640
Компас, няма ЕГ, в която да няма профил математика и няма такава, в която да няма достатъчно кандидати. Той дори е предпочитан профил, както писах.
За останалите гимназии да, може да няма, то затова се проучва.

# 641
Родителите решават, учителите препоръчват, доколкото знам.

Е, да, де, ама като има повече желаещи от места как точно става изборът?

За мен лично кандидатстването от по мое време беше една идея по-добро и по-малко стресово. Само тези, които искаха МГ, ЕГ или друго училище с прием, ходеха на изпит, който беше сравнително труден. Всички останали кандидатстваха в училища без прием и ги приемаха според бала от оценките.
Рядко се ходеше на уроци, най-много някоя школа в училище.

НВО е добър инструмент за оценка на грамотността на децата, но не и за разпределяне на местата след 7 клас. Ако служеше само за първото, нямаше да ги има тези драми, щеше са е просто още едно контролно в училище.

# 642
Компас, няма ЕГ, в която да няма профил математика и няма такава, в която да няма достатъчно кандидати. Той дори е предпочитан профил, както писах.
За останалите гимназии да, може да няма, то затова се проучва.

Мецане - да, към момента е така! Но, нали дъвчем точно това в тази тема, че 3 и 4 профил се предлагат според възможносттите към момента на избор. Нямаш сигурност, това ми бе идеята!

А ЕГ си са много готини училища - в това спор няма.

И всъщност ние тук сега трябва да изберем училище за гимназиален етап ( даже не е и избор, заради НВО), които избор да е основа за продължаване на обучението в уни, но не е сигурно дали ще имаш нужен хорариум, който пък зависи от предлагания профил, който профил може и да не се сформира, защото зависи от кадрова обезпеченост...Е, ако това не каша...

За мен е важно да имам ясни критерии, при този уж информиран избор!

# 643
Compass- че, споко Wink Накрая в Бг университет влизат всички и то с оценки по 1-2-3 предмета, в масовия случай. По всичко останало може да не са отворили учебник 5 год. Ако пък детето има амбиции и иска да учи в чужбина, осъзнае го по-късно или пък не е попаднало на правилното място в гимназията, все ще се намери начин. А и доста вода има да изтече до онзи момент.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 10:05 от Mur

# 644
  • София
E не е точно така. Не влизат всички.
За ФМИ, за право, за журналистика, за медицина също, си е трудно влизането.
За икономика е лесно.

Общи условия

Активация на акаунт