Плащане на неустойка при неспазено предизвестие

• 2 003
  • 46
  •   1
Отговори
Здравейте, от 5 месеца работя в банка, но натоварването ви идва много отгоре. По принцип имам здравословни проблеми, които покрай стреса от тази работа много се засилиха. Понеже здравето ми за мен е на първо място, съм решила утре да ми е последен ден на работа. Договорът ми е уговорен в полза на работодателя и за изпитателния срок, така че пак дължа предизвестие. Никога няма да ме пуснат по взаимно съгласие, тъй като просто нямат хора и няма кой да работи. Въпросът ми е, тъй като няма да спазвам предизвестието и искам да си платя неустойката, как се случват нещата в този случаи? Подавам молба, но какво, и как плащам неустойката, превеждам я никъде или?

# 1
  • София
Синът ми остави последната изработена заплата .

# 2
А каква молба е подал за напускането? Нормална или с нещо по - особено записано в нея, знаете ли?

# 3
  • София
Нормална , като е писал , че няма да да изработи предизвестието. Би трябвало на място да ви кажат какво да пишете .

# 4
Поредната тема от днес с общо взето еднакво съдържание. Чудя ви се като подписвате договора и прочетете че е в полза на работодателя, защо се съгласявате да отработвате предизвестие, а не се разберете че в рамките на шестте месеца и вие може да прекратите веднага, така както и той ако реши че не се справяте, може да ви изгони веднага. На всеки би трябвало да му мине през акъла, че винаги има вариант работата да не се окаже това, което сте очаквали, или работното време да не ви устройва, особено ако ви накарат често да оставате извънредно, или че може да не се сработите с колегите и особено ако има някой гадняр и ви трови нервите. Не е особено добра опция да подарите цяла заплата. Има един леко подъл начин да се измъкнете почти без неустойка и той е горе-долу следния, примерно получавате си заплатата за предходния месец на 10 число от настоящия и веднага щом я получите, още на 11 може да напуснете и ще могат да ви удържат единствено за десеттте дни, а ако пък от 1 до 10 сте си пуснали предвидливо болничен, то най-много да не ви платят двата първи дни, които ги плаща работодател. Има обаче едно Но, а именно, желателно е да нямате много дни неизползвана отпуска, защото от нея може да си удържи предизвестието, а във вашия случай при 5 месеца работа и ако не сте ползвали, то имате някъде около 9 дни. Има го обаче и другия вариант, да надползвате отпуска ако ви позволят и не знаят че ще напускате и после надползвана отпуска не се връща.

# 5
Не я заблуждавай - работодател, който спазва закона, не прави такива удръжки. Авторката най-добре да обсъди въпроса с HR на банката, те със сигурност имат установен ред за действие в такива случаи. Най-вероятно ще ѝ дадат номер на сметка, по която да преведе обезщетението за неспазено предизвестие.

# 6
Работодателите гледат да пускат служителите без да им създават проблеми в случаи като Вашия, защото и те си гледат репутацията. Ако вземат последната заплата или, недай си боже, съдят някой за 2ра или 3та заплата като неустойка, защото му се е влошило здравето и не е успял да си изработи предизвеститето, това се отразява и на техните шансове да намерят добри кандидати след това.
Ако не сте говорили с прекия си ръководител по въпроса, не знаете, дали ще Ви направят отстъпка или не. Според мен имате доста добри шансове да се договорите за по-кратко предизвестие, ако сте в нормални професионални отношения с фирмата. Все пак за тях е по-изгодно да напуснете по свое желание, вместо да излезете в долгосрочен болничен, да Ви плащат допълнителни здравни застраховки и т.н. екстри съм заплатата, да не могат да освободят бройка за нов човек в екипа, докато не си прекъснете болничния, за да Ви прекратят договора и т.н.
Отделно не знам, дали не можете да си подадете заявлението за напускане и да излезете в болничен на следващия ден. Дните от болничния не се броят като изработени за изпитателния срок, но май се броят за предизвестието. Проверете или, ако някой знае, на каже.

# 7
Ами, ще говоря утре с управителя си и ще му обясня как стоят нещата. Ако се съгласи да ме освободи по взаимно, ще е чудесно, ако ли не - подавам една молба и пиша, че няма да се спазва предизвестието и плащам. Ще ме накарат ли да отработвам утрешния ден или веднага ще ми освободят? Извинявайте за глупавите въпроси, но на предната работа бях 13 години и ми беше първата и си изкарах предизвестието, та другите случаи за ми много непознати.

# 8
Доколкото познавам положението в сектора, едва ли ще те пуснат по взаимно съгласие. На твое място бих провел този разговор в късния следобед, като преди това ще подготвя списък с висящите задачи, който да предам на мениджъра. След това си вдигам шапката и на следващия ден уточнявам подробностите с HR.

Бих те посъветвал обаче да размислиш и да отработиш предизвестието - този период при мен винаги е бил най-спокойният от целия ми престой на съответното място - довършваш каквото можеш, не те товарят с нови неща и гледаш напред.

# 9
Доколкото познавам положението в сектора, едва ли ще те пуснат по взаимно съгласие. На твое място бих провел този разговор в късния следобед, като преди това ще подготвя списък с висящите задачи, който да предам на мениджъра. След това си вдигам шапката и на следващия ден уточнявам подробностите с HR.

Бих те посъветвал обаче да размислиш и да отработиш предизвестието - този период при мен винаги е бил най-спокойният от целия ми престой на съответното място - довършваш каквото можеш, не те товарят с нови неща и гледаш напред.
Състоянието ми, за съжаление, не търпи никакво отлагане, иначе и на мен не ми се дават 2000 лева ей така. Ще обсъдя вариантите с управителя утре, склонна съм да остана максимум докрая на седмицата и да си тръгна. Ако ми кажат за предизвестие, обаче, ще направя като първия предложен вариант - ще дам каквито задачи имам и ще отида направо в централата да ми кажат какво да пиша и да приключваме.

# 10
Решението е много просто! За да не им плащате нищо си пускате болнични и ще видите как бързо бързо ще ви освободят по време на изпитателния срок. Няма смисъл да им давате 1 заплата

# 11
Не им плащай 2000, а си пусни 1 месец предизвестие и след 2-3 дни излез в болничен отпуск до края на предизвестието, но ти трябва надежден лекар, който да ти даде болничен първоначално и с него после трябва лекарска комисия да ти даде още болничен докато мине предизвестието. Ако отработиш 16 дни ще минеш с болничен само от личния лекар, който може да даде до 14 дни и няма нужда от удължение с лекарска комисия. Болничния се брои за предизвестие, а не се брои за изпитателен срок, но това не те касае щом ще напускаш. Обаче ако ще прибягваш до болничен е по-добре да не говориш да те пуснат по взаимно съгласие, защото ще се усетят че нарочно си взела болничния, а едва ли биха ти влезли в положението да те пуснат веднага без предизвестие. Може и с адвокат да се консултираш, защото те са по-наясно с вратичките в закона при такива казуси.

# 12
И моят съвет е да излезете болничен в тази ситуация. Некоректно предложените условия по договор с предизвестие в полза на работодател, напълно оправдават законовата възможност да се чувствате физически негодна да останете на работа още един месец (усеща се иронията, но отвъд нея съм сериозна). Пускайте болничен и да не Ви мига окото!

# 13
  • София
И моят съвет е да излезете болничен в тази ситуация. Некоректно предложените условия по договор с предизвестие в полза на работодател, напълно оправдават законовата възможност да се чувствате физически негодна да останете на работа още един месец (усеща се иронията, но отвъд нея съм сериозна). Пускайте болничен и да не Ви мига окото!
Абсолютно съм съгласна. Един болничен в случая ще помогне и ще намали стреса.

Няма смисъл да давате една заплата, предвид през какво сте преминали, за да я получите.

# 14
Здравейте, момичета. Много ви благодаря на всички за отговорите и съветите. Говорих с управителя днес, той е доста разбран и ми влезе в положение. Разбрахме се да изработя половината предизвестие, а другата половина да съм в отпуск и да приключим. Мисля, че така е правилно и е най - добре за всички. Аз искам да дам съвет на други хора, ако има останали заблудени като мен - никога не започвайте работа в банка, освен ако не сте в централата. Постоянно натоварване, стрес, а хората се държат с вас все едно сте нищожества. За елементарни въпроси нямате отговор, а трябва да звъните и питате, защото такъв не ви и предоставен и от централата също ви обиждат, а пред клиента все за всичко сте некомпетентен.

Общи условия

Активация на акаунт