Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 354
  • 242
  •   1
Отговори
# 105
  • Другата България
Имах си аз.
Вместо "има си хас".

# 106
  • София
Не виждам проблем с "Взе ли си банските?" – може да се отнася както за два (или повече) дамски бански, така и за чифт мъжки бански.

Ами сигурно пиша за това, кога е проблем да се ползва този израз и въобще "банските". Масово се греши и се членува погрешно в ед.ч..

Има мъжки род - бански костюм, от там "банският". Има и женски род - бански гащета, от там "банските".

Всичко е различни видове бански костюми.

# 107
Защо бански гащета да е в женски род? Никак не ми звучи да е така.

# 108
"Бански гащета" е множествено число. "Гащета" няма единствено число (вижте за плуралия тантум), следователно няма как да е в женски или мъжки род. https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B3%D0%B0%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B0

# 109
Да, прави сте. Нещо съм се объркала, но мислех за друго - за членуването на гащета и съм пльокнала несъзнателно нещо за рода им. Ми, случва се Simple Smile

# 110
  • Пловдив
Грешка е очевидно - множествено число. Женски род щеше да е "банската гащета". Wink

# 111
  • София
ключОве Rage

# 112
„ХодИх“, „казАх“ и др. Много разпространена грешка, но все пак е грешка.

# 113
  • Odense
Еданаесет, осамнаесет, дваесет и т.н., също така изразът "обаче понеже".

# 114
Зачета вместо прочета. Напр. "Сега ще ви зачета условията на задачата".

# 115
"Някой спът"

# 116
  • София
"Да го ИЗГОВОРИМ" - не може ли да го обсъдим, ами трябва да го изговаряме...

# 117
Това да го изговорим ми звучи откровено дебилно. Децата ги учат да изговарят думички, звуци...

# 118
Никога не бих го казала, но като се замисля има логика в думата. Да вземем думата черпя, в смисъл на черпя вода. Черпиш, черпиш, черпиш докато накрая изчерпиш източника. Тоест представката "из" означава край, приключване на действието. Същата логика може да се приложи и към говоренето - говори се, говори се, говори се, докато се изговори всичко, което има да се каже.

# 119
Имам травма от "изговарянето" и "случването" като част от корпоративната култура. Все едно някой забива ръждив пирон в мозъка ми.

Общи условия

Активация на акаунт