Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 302
  • 242
  •   1
Отговори
# 90
Има само множествено число, иначе и аз го употребявам. Днес, например, в химическото чистене им посочих моя сив панталон Simple Smile

Веднъж един възрастен мъж с благороден вид на опашката след мен в куриерски офис ми направи добронамерена забележка да казвам "благодарйъ" вместо "благодаря" - "Ще ви отива повече да потъмнявате я-то в края на думата,  госпожице". Оттогава се стремя да произнасям думата така, но не ми се получава всеки път.

# 91
  • София
"Взе ли си банските?"

# 92
Не е вярно това за панталона – думата „панталон“ я има в Официалния речник, също и в Берон.
Моля, когато твърдите нещо подобно, проверете предварително дали е вярно.

# 93
Това с "благодарЙЪ"-то ми звучи безумно.

# 94
Защото наблягаш на него. Също толкова абсурдно звучи и благодарЯ, с наблягане на Я. Всъщност е нещо по средата.

# 95
  • Пловдив
Това с "благодарЙЪ"-то ми звучи безумно.
Звучи, не звучи, правилно е. Не се пише така с Й след съгласна, а би трябвало да напишем "благодарьъ", но иначе идеята е вярна.
Ако мога да предположа, или ти изглежда странно изписването, или си от Бургас или района - Сливен, Ямбол. В противен случай го изговаряш точно "благодарьъ".
Навремето човек от Бургас така и не ми повярва, че това е официалният правоговор и не е правилно да се изговаря "ще изберА", а "ще изберЪ" и т.н.

# 96
Не виждам проблем с "Взе ли си банските?" – може да се отнася както за два (или повече) дамски бански, така и за чифт мъжки бански.

Не е правилно да се каже "палè, две палета, много палета". Думата е само в мъжки род – "палет, два палета, много палети".

# 97
  • София
Не виждам проблем с "Взе ли си банските?" – може да се отнася както за два (или повече) дамски бански, така и за чифт мъжки бански.

Ами сигурно пиша за това, кога е проблем да се ползва този израз и въобще "банските". Масово се греши и се членува погрешно в ед.ч..

# 98
В такъв случай напиши кога според теб е грешно да се използва, защото така, както си го написала, е прекалено общо и е съвсем правилно.

# 99
Защото наблягаш на него. Също толкова абсурдно звучи и благодарЯ, с наблягане на Я. Всъщност е нещо по средата.
Е как да не наблягам на Я-то, след като е точно в ударената сричка "рЯ"?
БлаАгодарйь ли да казвам? Да не говорим, че аз даже често казвам :"Благодаряяяя!" Не знам, големи напъни да се звучи твърдо напоследък.
На Ъ говорЪт в Габровско. "ГлавЪтъ", "рекЪтъ".

# 100
  • Mars Hotel
Не знам, големи напъни да се звучи твърдо напоследък.
Няма такова нещо, открай време правоговорната норма е такава. Последната гласна наистина се потъмнява, освен ако не си от Югоизточна България, както каза и Магдена. Има разлика в произношението на "Аз ще мълч/ъ/ и ще слушам" и "тя мълчА цялата вечер". Учудвам се, че това не сте го учили в училище.

# 101
Ето примери за потъмняването на Я в благодаря:

https://bg.forvo.com/word/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D … 0%D1%80%D1%8F%21/

Правилното е леко да се потъмни това Я. Тоест, да НЕ звучи толкова отворено, колкото е в името Яна например.

# 102
Не знам, големи напъни да се звучи твърдо напоследък.
Няма такова нещо, открай време правоговорната норма е такава. Последната гласна наистина се потъмнява, освен ако не си от Югоизточна България, както каза и Магдена. Има разлика в произношението на "Аз ще мълч/ъ/ и ще слушам" и "тя мълчА цялата вечер". Учудвам се, че това не сте го учили в училище.
Сигурно съм го учила, но съм забравила. Аз потъмнявам "Е" то в "Месо". Мисо. Satisfied
От Централна България съм. И не съм от най-меко говорЯщите.

# 103
Ето още веднъж произношението на „благодаря“: https://beron.mon.bg/leksema/185a2009cd8924615ecf0e65deeb21d7
(цък на жълтото бутонче)

# 104

Ами сигурно пиша за това, кога е проблем да се ползва този израз и въобще "банските". Масово се греши и се членува погрешно в ед.ч..

Има мъжки род - бански костюм, от там "банският". Има и женски род - бански гащета, от там "банските".

Общи условия

Активация на акаунт