Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 296
  • 242
  •   1
Отговори
# 75
А моя роднина ми беше писала в едно писмо изречение, в което беше упоребена фразата "сей ночи". Доста време ми отне да дешифрирам какво е искала да каже с това.

# 76
  • София
бЯли, голЯми
МлекО

А моя роднина ми беше писала в едно писмо изречение, в което беше упоребена фразата "сей ночи". Доста време ми отне да дешифрирам какво е искала да каже с това.

И какво е това?

# 77
Единствено нАука ме дрази, другите диалектни или неправилни форми са дори интересни. Да не забравяме, че книжовният език е създаден, за да има уеднаквена норма с правила. А майчиният език е живият, говоримият, този, който чуваш от майка си.
Като че ли само в България хората считат, че този, който говори на диалект е прост. В повечето държави диалектите се примат като отличителна черта и хората се гордеят с това, те са част от идентичността и културното наследство.

# 78
бЯли, голЯми
МлекО

И какво е това?
Все едно, че

# 79
пУлитика,  пУлицай - водещата на сутрешния блок по Нова телевизия. Не признава тази жена наличието на О.
Напоследък сЪбУтаж ни залива отвсякъде.

# 80
  • Варна
Преценям
Брррр. Confounded Един колега постоянно го използва. Толкова ли е трудно да добави едно ва...

# 81
Изпилвам. Честно казано и аз го изговарям така, а то май правилното е изпилявам. В интерес на истината лично аз не познавам човек, който да казва изпилявам.

# 82
Ами да се запознаем, тогава.

# 83
Едно време учехме, че думите от м.р., членувани с непълен член, се произнасят с Ъ – напр. пишем „света“, произнасяме „светъ“. Потъмняване на гласна А има и при глаголите – в „благодаря“ също има потъмняване и се чува Ъ накрая.
Но за всеки случай всички журналисти потъмняват де що А им попадне, включително и тези, които не трябва да потъмняват.
Масово също О се заменя с У – вече е невъзможно да се чуе „селото“ от екрана, почти винаги е „селуту“.
За шъшкането – Ш вместо Щ, да не отварям дума, че това е запазена марка и отличителна черта, също като мекането (говоренето на -ме).
Има разлика между мекане и мьекане все пак. Куриозът е, че мекащите се потрисат от говора на мьекащите и обратно. Laughing

# 84
Като чуя голЯми и розАво и откачам 😁

# 85
Закопча, закопчам.

# 86
Мъжът ми много често употребява шадраФан, а не шадраван. Откачам, като го чуя. Другото е бисквиДа... А майка ми редовно казва сандалети на сандалите и възглавка, а не възглавница. Вече и децата правят забележка😅😆

# 87
Масло, хартия.

# 88
    Пекан, запекан вместо печен, запечен много ме дразни.
    лИлаво вместо лилАво ми е симпатично - баба ми го произнасяше така.
    Като дете дълго време мислех, че думата е сушоар. И до днес го употребявам, ако не се замисля.
    Одеал вместо одеало, панталон вместо панталони.
    "Стана на въпрос " вместо "стана въпрос"

# 89
    Аз си казвам сушоар. Знам много отдавна, че е сешоар, но още по-отдавна съм свикнала със сушоар и някак не мога да изкривя у в е, да ме прощават франсетата. Така или иначе, това е дума, която използвам само у нас. Ако все пак ще я споменавам тук или във ФБ, ще я напиша правилно. Laughing
    А какво му има на панталон?

Общи условия

Активация на акаунт