Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 278
  • 242
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
В официалния съвременен очевидно няма.

# 61
# 62
Плешка – плешки.
Но плещи е само в мн.ч.

Между другото, в Берон има бутонче високоговорител. Като го натиснеш, се чува как се произнася думата.

# 63
Давам го като вариант, че е измислена и форма в ед.ч. ако решим да конкретизираме.
Плещи е по-скоро литературна форма, но като ходим на лекар, по простонародному уточняваме, че ни боли лявата плешка.
Плещи=плешки

# 64
За протокола, "плещи" може да бъде и глагол Grinning

# 65
То ясно, но тълкуваме съществителното.
Плещим си за спора.

# 66
  • Mars Hotel
Плещи не е същото като плешка, поне смислово. Относно "клеща" - не мисля, че съществува като форма. Все едно да кажеш "моща" вместо "мощи".

# 67
Плещи не е същото като плешка, поне смислово. Относно "клеща" - не мисля, че съществува като форма. Все едно да кажеш "моща" вместо "мощи".
Виждала съм "клеща" в стар учебник по електротехника. И аз спорих с баща ми по този въпрос, но той ми отвори учебника и ми даде да чета. Най-вероятно вече не се използва тази форма, но нямаше да пиша ако не бях сигурна.

# 68
Да не е било "клема"?

# 69
Не, не беше клема, нито лустер клема. Smile

# 70
Скрит текст:
Ай, сетих се за една позната, която казваше нокта. Едната нокта на ръката...
Това ме подсети за моя позната педикюристка, която казва "клеща, клещата" вместо "клещи".
......
Клеща е правилното произнасяне. Клеща е вид инструмент - ж.р. ед.ч. Клещи е в множествено число, няколко клещи. Няма как да е в м.р. - един клещ. Grinning Отвертка, пинцета....В техническата литература се изписват така.
Някои думи имат форма само за мн.ч., и поне засега "клещи" е сред тях, поне в официалните речници. Аз даже не я бях чувала като "клеща", затова ми беше много смешна (не съм коментирала, разбира се). Иначе нищо чудно след време да бъде приета и като официална форма, както се е получило с "врата" например – едно време думата е била само в мн.ч., оттам е останал изразът "при закрити врата". Може ли някакъв източник, че "клеща" се използва/се е използвала като термин? Иначе и аз казвам на шега "очило". "Гащи" също е само в мн ч.
А "пинсети" е думата мечта, тъй като има няколко форми, които са приети за правилни, и както и да я напишеш, вероятно няма да е грешно.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 15:02 от Ditto.

# 71
Дамм, само че сайтовете или търговците на клещи май не са съгласни с нас:

https://www.shop.mipis.com/bg/hirurgichen/5436--135-3805.html

# 72
Виждала съм "клеща" в стар учебник по електротехника. И аз спорих с баща ми по този въпрос, но той ми отвори учебника и ми даде да чета. Най-вероятно вече не се използва тази форма, но нямаше да пиша ако не бях сигурна.
Но едно е да кажем, че в стари учебници думата е била използвана в ед.ч., друго е да заявим, че "това е правилното произнасяне", "защото не може да има "един клещ" и т.н. И аз знам за университетски преподавател, който е казвал "една данна" и вероятно, ако е написал учебник, също я е използвал, но това не я прави правилна. Само "данни" е правилно, поне засега.

# 73
1. СьоНга
2. Когато не се използва правилно винителен падеж за 3л. ж.р. - Нея; Я, заменя се редовно "я" с "е"
и се чува ( и чете) "Няма ми е книгата." ; "Дай ми е тази тетрадка."
3. Доматиту. Например : Туй домати не е узряло.; Подай ми доматиту.
4. Когато не се прави разлика межу звук Л и Уъ. В зоологическата градина една позната ми казва "Виж, уъф уъф!", чудя се на куче ли се прави, тя видяла лъв Laughing в кръга на шегата, обичам да тролвам близките си като сгрешат.

Иначе ний от Варна си говорим меко. Пили със зели и туй онуй, мойто и подобни са си класика:grinn:Grin

# 74
  • Пловдив
Моята дъщеря като малка веднъж точно така каза, че лае кучето: "Лъв! Лъв!". Не знам защо го беше чула по тоя начин.

Общи условия

Активация на акаунт