Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 273
  • 242
  •   1
Отговори
# 45
Оф, аз съм от тези - пили със зели, сирини, моЙто, зели зели/ в превод - взе ли зеле/, мисо. Ама те всички така си говорят тука - югоизточна Бг. Даже, някой като поживее в столицата му казваме, че има софийски акцент.
Е, как в югоизточна, аз повечето думи, които изреди, също ги произнасям така, а съм от централна България.
И ай съм излязла от района, веднага почват да ме питат случайни хора, да не съм била рускиня. Ха-ха, някъде бях чела, че съществувал такъв синдром, при който човек говори с акцент на родния си език..и вече се чудя дали не страдам от този синдром Grinning

# 46
Аз не мога да разбера как публичните личности не се научиха , че думата е  "афектиран", а не "ефектиран". Всеки ден чувам някой да го обърква.

# 47
"Ходиме, вървиме" и т.н. добавяне на "е" на края на глагола, е типично за София. Доколкото знам, идва от шопския диалект.

Тук възниква въпросът, ако е диалект, дали се води грешка.

Правилно е да се пише без "e"-то, но ако столичани си говорят на шопски диалект,  то не е грешка. Просто така си говорят/говорим (или да го кажа по софийски: говориме)
Само дето някои си пишат, както си говорят. Тогава вече е проблем.

# 48
  • София
Когато вземах децата ми от детска градина, доста често се засичахме с една баба, която вземаше внучето си. Тя му говореше така: - ПапкАхте ли, бабе? РисувАхте ли? (и любимото ми -) ПеЯхте ли? (но пък с ударение на И - ) Играхте ли?

# 49
Едно дънки или дънкито ми е много любимо
Ще слазате ли?
И всяко изказване на министъра на образованието. Страшен диалект има този човек

# 50
  • Пловдив
Министърът всъщност няма никакъв страшен диалект, просто говори меко.

# 51
За мекането вече сте споменали.
Ще ходимЕ, првимЕ,..
Мисля, че това мекане е най - разпространено около и в София.
Дразни ме и  ще пеЧа питка, кекс...
И финНа изрботка

# 52
  • София
СъжЕлявам. КорЕгирам.

# 53
  • Los Angeles CA
Едно от любимите ми е “креМвирш“.
При това го срещам от хора с претенции за безгрешност и при правоговор, и при правопис.

КреМвирш е чуждица и идва от месо смляно на крем.  Преди думата е била записана по този начин в правоговорният речник, след това са го променили на креНвирш.

Коя година е последното издание на правоговорния речник, някой да ми каже?

# 54
КреМвирш е чуждица и идва от месо смляно на крем.  Преди думата е била записана по този начин в правоговорният речник, след това са го променили на креНвирш.

Нищо подобно. Думата произлиза от Kren (хрян) и wurst – Krenwürstchen. На български – креНвирш.

# 55
Ай, сетих се за една позната, която казваше нокта. Едната нокта на ръката...
Това ме подсети за моя позната педикюристка, която казва "клеща, клещата" вместо "клещи".
......
Клеща е правилното произнасяне. Клеща е вид инструмент - ж.р. ед.ч. Клещи е в множествено число, няколко клещи. Няма как да е в м.р. - един клещ. Grinning Отвертка, пинцета....В техническата литература се изписват така.

# 56
  • Пловдив
Не знаех откъде идва, обаче откак се помня, има-няма почти половин век, се пише с Н и се греши.
Като млада се бях снимала пред надпис - траен, върху стъкло - "КРЕМВЕРШИ". На улица "Гладстон" в Пловдив беше. Жалко, че снимките ми от този период се изгубиха.

Колкото до клещата, и аз съм чувала версия, че оригиналното единствено е било "клеща", но не съм чула някой да го употребява така в значение "чифт" клещи.

ОтверТка. От руски. Демек, отврътка. Wink

# 57
Няма дума „клеща“, поне не и в официалния език. В разговорния може да има.

Цитат
КЛЀЩЍ само мн. 1. Вид железни щипци, с които се вадят гвоздеи, хващат се предмети и др. В стаята на обущаря има само едно таблено легло .. Отпред стои малка ниска масичка, върху която има кутия с шила и клещи. Ο. Бояджиев, П, 61. Момъкът с лявата си ръка бе прищипнал с железни клещи къс желязо, а в дясната държеше чук. Д. Спространов, С, 90. Гледаше [Стоян Глаушев] унесен как изкусният майстор, .. извиваше и заплиташе лъскави сребърни нишки с още по-мънички чукчета, клещи и щипци. Д. Талев, ЖС, 24. ● Обр. Студени железни клещи стиснаха сърцето ми. Р, 1926, бр. 208, 4. // Зъболекарски инструмент за вадене на зъбя. В това време той извади от чекмеджето едни криви клещи и каза: — Зяпни! .. После стисна зъба с клещите си и почна да клати. Г. Белев, ПЕМ, 37.

2. Щипци на рак или насекомо. Има клещи [скорпионът] като рака, опашката му е заострена и отровна. Д. Мутев, ЕИ, 78,3. Прен. Обикн. в съчет. с предл. в. Положение, при което противникова част или територия е обградена от двете страни. Два дни се укриват на сигурно място, макар целият град да е обхванат в клещи. А. Станоев, П, 63. Позицията, която заели батальоните, била дълга около три километра, а разположението ѝ предотвратявало обхващане на билото с височината в клещи. Сл. Трънски, Н, 462. Германците бяха приели военните предложения на българите: Моравия ще се окаже в клещи и изолирана. Й. Вълчев, СКН, 354. „Москва, кай, е в клещи, душа бере, кай.“ Пък в кръчмата народ — яйце да хвърлиш, няма къде да падне. Ст. Марков, ДБ, 197.

4. Прен. Книж. С несъгл. опред. Потисничество, гнет на социално явление или сила, създаващи затруднено или безизходно положение. Учените хора именно са отървали человечеството от клещите на тиранина. З. Стоянов, ЗБВ I, 19. Задава [Басърет ефенди] въпросът: „Кой може отказа, че славянете са по-диви от африканските бедуини?“ Никой, никой не може отказа там, дето клещите на турският печат владеят. НБ, 1876, бр. 26, 103.

◊ Като в клещи съм (намирам се и под.). В безизходно положение, състояние, притиснат от обстоятелствата съм (намирам се и под.). Из града хода все с гавазин, .. Ала, право да Ви кажа, като в клещи съм. АНГ I, 234. Като клещи як (силен и под.). Извънредно много як (силен и под.). Буцата сняг, която несъзнателно беше стиснал в юмрука си, започна бързо да се топи и скоро по яките му като клещи пръсти се образуваха ледени висулки. Ст. Марков, ДБ, 14. Нозете му бяха неуморими, ръцете — като железни клещи. Д. Талев, ГЧ, 140. Като <с (в)> клещи стискам (стягам, хващам и под.). Много здраво, много силно стискам (стягам, хващам и под.). Елена направи безплоден опит да се изтръгне от ръката му, но пръстите му стискаха като клещи лакътя ѝ. В. Геновска, СГ, 139. — Мамо, много ме стискаш — проплака Ружка, чиято ръка майката мачкаше като в клещи. Ем. Коралов, ДП, 71. И в същото време Пикильо усети ръката си стисната като с клещи от ръката на капетанина. Н. Михайловски, ПА (превод), 45. Със нечовешка сила го повлече, / хванала му като с клещи врата. К. Христов, НН, 48.

Източник: Речник на българския език (онлайн)

# 58
Клеща ми звучи малко като очилО.

# 59
И плещи, като клещи, е само в мн. ч. Или някой казва и „една плеща“? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт