Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 278
  • 242
  •   1
Отговори
# 15
Най-набиващата се "на уши" в София е мекането - ходиме, пишеме, ядеме...

Мислих, че това е типично за Пловдивчани, а не за Софиянци.
Иначе до тук колкотo пъти съм видяла да питат за обезщетения за майчинство толкова пъти са объркали думата Grinning
Мисля че имаше предвид, че който е софиянец и говори правилно, такива диалекти и като цяло неправилния говор се забелязва веднага от него. Все пак в София не живеят само софиянци.
 Само че ходиме, пишеме и т.н. не е мекане. Те могат да го кажат без е накрая и пак да мекат. Много добре знам, защото родителите ми, както и някои други мои роднини са от провинцията и са точно от такъв край с меко говорене.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 12:35 от Borqna Sto 771419

# 16
Ай, сетих се за една позната, която казваше нокта. Едната нокта на ръката...
Това ме подсети за моя позната педикюристка, която казва "клеща, клещата" вместо "клещи".

Май "мекане" е прието да се използва за неправилното добавяне на "е" в мн.ч., характерно за западните говори, а за източните си е "меко говорене".

# 17
Ами явно значи някои бъркат мекане с меко говорене като понятия. Защото повечето хора, които познавам на мекото говорене казват мекане и мечане.

# 18

Това е равностойно на полЮлей и грЪмофон Simple Smile

# 19

Това е равностойно на полЮлей и грЪмофон Simple Smile
Ха- ха, хвана ме. И аз казвам полюлей

# 20
Пълен член в мъжки род не се изговаря. Никой не го спазва. Това помня от един курс в журналистически факултет.
(Освен ако не са променили нормата последните 10+ години).

# 21
Както и "червисвам".

Моето чаве покрай ДГ започна да говори на особено странен диалект: "КУту" вместо "като", "САмеон" вместо "Симеон", явно масово се говори така, за да го възприеме малкото папагалче и много ме е яд, и всеки път го поправям.

# 22
  • София
- Множественото число на думи от рода на паркинг-паркинЗи,
- неправилно поставени ударения от типа училище-училищА, летище-летищА,
- бисквиДа,
- една бонбонА
- хвалА се,
- селО, млекО, ходиИх и пр.

Не ме дразнят, но правят впечатление.

Точно тези примери щях да напиша.
Дразнят ме изключително много.

АнцуНг ме вбесява.

# 23
"Напримерно" Sweat Smile

# 24
Влезнах и излезнах. Любими и масови!

# 25
Или "влазям" и "слазям".

# 26
Grinning Забавна темичка Grinning Аз обичайно гледам да не се заслушвам много, че се вбесявам, пък масовката даже не разбират защо. Но например:

"Имам НАпредвид/Впредвид"

"От/на/към който" когато става дума за човек, м.род ед.ч, вместо "от/на/към когото". Изобщо "когото" рядко вече чувам, за "комуто" пък хич.

# 27
"Ни мъй Истрах!"

# 28

"От/на/към който" когато става дума за човек, м.род ед.ч, вместо "от/на/към когото". Изобщо "когото" рядко вече чувам, за "комуто" пък хич.

Правилното използване на "когото" и още няколко подобни примера вече са ми в графата висок език. Дават информация за човека отсреща, както всичко останало.

# 29
"Научи правилата. После може да си позволиш да нарушиш някои от тях". Stuck Out Tongue

Това ми е максимата в живота.
Приложено към темата - ако безупречно владееш езика, може да си позволиш волности.
Важи за много малък процент от населението Wink

Общи условия

Активация на акаунт