Най-често срещаните правоговорни грешки

• 9 999
  • 274
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Аз лично нямам проблем с "панихида", така си го казвам и пиша, доколкото изобщо го, но имам проблем с "отвертка". На що думи им промениха правописа, тая не я мърдат.

# 256
Според мен грешно е обратното - да се натъртва Я - "поседЯ".
Като е на Я ударението кое му е грешното и натъртването?

# 257
  • София
По телевизията: "...тези, които се борят срещу злоупотребата с властта."

# 258
По телевизията: "...тези, които се борят срещу злоупотребата с властта."

Къде е грешката?

# 259
  • София
Бориш се "с", а не "срещу".

# 260
Аз, като видна слухарка, ги усещам допустими и двете. А AI го формулира доста добре:

И двете форми са правилни, но се използват в различни контексти.
„Боря се с“ се използва за физическа борба или борба с трудности, чувства и желания. „Боря се срещу“ се използва за борба срещу някакъв противник или за постигане на определена цел.

Боря се срещу неправдата, срещу несправедливостта и прочее.

# 261
Бориш се "с", а не "срещу".
И срещу става.

PS: На македонски дали е "срещо" думата? Важното да има някаква промяна.

# 262
Според мен грешно е обратното - да се натъртва Я - "поседЯ".
Като е на Я ударението кое му е грешното и натъртването?
Мисля, че във Варненско и около Стара Загора много натъртват на това окончание и го казват с отворено А и не звучи много добре, примерно "почетА" (за книга), вместо "почета(ъ)", някакво средно отворено "а", не знам как да го обясня.
Гледам тази "Нели в Корея" в ютуб, та тя ги изговаря така и казва също "дена/Ъ", вместо "деня".

# 263
  • Варна
 От тема за козметика ,,...хидратацията и овлажняването са..."Ами, синоними са.

# 264
Това не е ли за темата с изразите и думите, използвани погрешно?

На въпроса – според козметиците има разлика.

Цитат
Обща цел

И хидратацията и овлажняването имат една общ цел, а тя е да осигурят на кожата оптимална грижа, като ѝ осигурят достатъчно количество вода, необходима за онзи зашеметяващ и здрав вид, който я превръща в красива и пълноценна. Постигайки тази обща цел, обаче, хидратацията и овлажняването се случват по различен начин и използват различни способи за доставяне на нужното количество вода до недрата на кожните клетки.

Хидратиране

Хидратирането в най-общи линии означава увеличаване на водното съдържание в кожните клетки. Тоест при него естествените водни запаси на кожата се допълват до нива, които са необходими за нейния отличен вид. Най- добрите хидратиращи съставки за козметични продукти са хиалуроновата киселина, пропилен гликолът, алфахидрокси киселините, уреата, глецеринът и алоето. Всички те действат като магнити, които буквално придърпват влагата от горните към долните слоеве на кожата и я разпределят разновмерно в кожните клетки.

Овлажняване

Овлажняването способства за предотвратяване на загубата на вода на транс-епидермално ниво, тоест изпаряването и извеждането на вода от кожните клетки. Овлажняването просто заключва водните молекули в кожата. По този начин се запазват и дори подсилват защитните функциите на кожата. Сред най-добрите овлажняващи съставки в козметичните продукти са серамидите, диметиконът, маслото ший, ланолинът, жожобата и кокосовото масло. Те блокират успешно влагата и действат като стопер тя да не бъде изведена извън кожните клетки.

# 265
  • Варна
Ауу, изложих се...Моля, модератор да ме изтрий. Поста ми, не мен.

# 266
  • Mediterraneo
Слушам книга и попаднах на много калпава четяща. Това ударенията за нищо ги няма.
Героинята сподавила кикОта си и облякла бархЕтната пижама.
Доколкото се сещам, на руски ударението в кикот е на последната сричка, освен да си мисли, че чете на руски. Ама за бархЕтната пижама какво й е извинението Simple Smile

# 267
  • Пловдив
Мисля, че в руския език няма дума "кикот".

Сефте чувам да се прави разлика между хидратация и овлажняване

# 268
няма, да

# 269
Сефте чувам да се прави разлика между хидратация и овлажняване

За козметиката не знам, обаче в техниката има разлика. Овлажняването винаги е повърхностно, докато хидратацията е насищане на материята.

Общи условия

Активация на акаунт