Дупчици около опашната кост

• 627
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, момиченцето ми на 2месеца от раждането си има тези вдлъбнатини около опашната кост. От болницата където раждах, не ми казаха нищо за тях и реших, че не е притеснително. Напоследък започнах да се притеснявам защото не изчезват, утре имаме час при педиатър-неонатолог, но ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, ще се радвам да разбера какво се е оказало.
Скрит текст:
⚠️ Снимка в линка –
https://i.postimg.cc/Sst39G0H/20250528-122438.jpg

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 17:13 от AnMary

# 1
  • София
Може ли да сложите снимката в скрит текст?

# 2
Трябва да се види от лекар и да се прецени дали е нужно нещо повече. Тук можем само да гадаем.

# 3
До сега не сте ли ходили на педиатър? Наистина е странно, аз не бях виждала такова нещо. Хубаво е да отидете на специалист. След като от болницата не са ви казали нищо, значи не е нещо страшно, може прото да си е нещо вродено. Не се притеснявайте, а потърсете лекар. Тук не мисля, че ще намерите отговор, защото това не е нещо, което се среща често.

# 4
Пишете в темата на проф. Бранков, ще ви даде съвет:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1193874

# 5
Може да е симптом на киста на опашната кост. Но не е задължителен симптом. Покажете детето на хирург да провери за това.
https://hirurg.bg/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D … 0%BB%D0%B5%D0%BC/

# 6
Не искам да те шашкам, и съм сигурна че не е това.

Но имах подобна история, която бих искала да споделя. Моето бебе се роди с 1 или 2 подобни дупчици и не чак толкова дълбоки като вашите.
Още преди изписването на 2-рия ден от раждането ми заявиха, че такива дупки били симптом на спина бифида.
Направиха изследвания още тогава - ултразвук мисля или подобни образни. Резултатът не излезе веднага, и тяхната убеденост ме хвърли в ужасна следродилна депресия.
Резултатите излязоха нормални, слава богу. Но много бяхме ядосани, че така говорят без да са направили изследванията, особено на току-що родила жена. Тогава ми казаха, че ако не били направили изследването и се окажело наистина спина бифида, щели сме да разберем, когато дойде време за прохождане и не проходи.

Препоръчвам детски невролог, за да се отхлърлят проблеми с невралната тръба. Не си мислете че има някакъв проблем изобщо, но по-добре да проверите.

С тази форма, по-скоро бих се зачудила дали не са ползвали някакъв инструмент и не се е получило това при раждането. Не ми прилича да показва проблеми с невралната тръба, по-скоро особеност на кожата, като бенки или трапчинки.

Трапчинките, показващи неврални проблеми са малко по-различни. Те са в средата, а вашите не са.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacral-dimple/sym … uses/syc-20377353

# 7
Бих казала че са кисти. Майка ми получава от време на време, изтича нещо и после се затварят. Но толкова много наведнъж не бях виждала.

# 8
Утре сме на преглед. Консултирала съм се с двама педиатри по Вайбър, според които не е нещо притеснително, не отговарят на симптомите на спина бифида, но все пак препоръчват да се направи преглед при специалист.

# 9
  • София
Може да е симптом на киста на опашната кост. Но не е задължителен симптом. Покажете детето на хирург да провери за това.

Кисти на опашката при бебетата има, но те са вродени и не се представят с такива отвори (фистули). Това, което е актуално при това бебе наистина не е често срещано, но във всички случаи е свързано с гръбначния стълб, а донякъде и с гръбначния мозък. Трябва консултация с детски неврохирург.
По правило се прави ЯМР. Но не и на тази възраст на бебето. Не е проблем да се изчака, защото неврологичните прояви при една евентуална гръбначно-мозъчна патология биха се проявили най-рано след прохождане или при ранните периоди на растежа на детето. Може единствено да се следи за нарушения в резервоарната функция - нарушено уриниране или дефекация.

# 10
Мисля, че няма проблем да се направи поне ултразвук на тази възраст.

# 11
  • София
Мисля, че няма проблем да се направи поне ултразвук на тази възраст.

Може, това се прави по света. Колегите от образната диагностика го правят, но нямат голям опит поради оскъдните случаи, които им се представят.

# 12
Здравейте отново, включвам се с ъпдейт по нашия случай. Бяхме на консултация при двама неонатолози, които са категорични, че няма абсолютно нищо притеснително. Вдлъбнатините са много плитки, дъната им се виждат ясно. Това е кожно образувание от сорта на родилно петно.

# 13
  • София
Това е успокоително. Тези дупчици (sacral dimple), които наричаме още сакрален синус, напълно възможно е да бъдат съвсем безобидни, въпреки че изглеждат странни.
Все пак, диагнозата се базира на доказателства - в случая образни изследвания (ехография, ЯМР). Това наричаме медицина на доказателствата - Evidenced Based Medicine. Нищо не пречи като детето навърши 1 година да се консултирате с детски неврохирург.

# 14
На ехограф ли гледаха?

Общи условия

Активация на акаунт