Страхово-избягващ стил на привързаност - опит, препоръки?

• 732
  • 54
  •   7
Отговори
В последно време попаднах на човек, показваш т. нар. избягващ / страхово-избягващ стил на привъразност.
Теорията на привързаността (Bowlby; Bartholomew & Horowitz) описва възрастни, които искат връзка, но деактивират близостта: държат контрол над времето/ достъпа, дават минимални сигнали, избягват конкретни ангажименти, стават „топло–студени“, особено след по-интимни моменти. Това е защитен механизъм срещу уязвимост и емоционална зависимост.

Изглежда, имаме желание и дори търсене на близост - напр. поради страх от самота и/ или желание за харесване, за привличане, а от друга страна силен страх от близост/ уязвимост. За такъв човек страхът от близостта е по-силен от страха от изоставянето/ раздялата. Доколкото разбирам, това е така, защото ако болката/ изоставянето настъпят - а те се считат за почти сигурни, вероятно на база предишни травми или болка от изоставяне/ раздели - то по-добре е да е без влагане на чувства, а с поддържане на хлад и дистанция - така няма да боли.

Такива хора включват силни защитни реакции/ механизми при опит за по-голямо сближаване или за повече взаимност, реципрочност и т.н.

Срещали ли сте такива хора и какво мислите - колко може да се общува с тях, има ли шансове да свалят защитната си маска и при какви обстоятелства, колко търпение изискват и заслужава ли си, има ли реални успехи/ нормализация в отношенията с хората със страхово-избягващ стил на привъразност?

Благодаря!

# 1
Да, срещала съм.Като с типичен женски импулс съм искала да спасявам, без да имамопит аз самата.На този ми акъл сега мога да кажа, че ако
човекът не желае да чуе, разбере, проумее, че
има проблем и да намери начин да го реши, аз не се наемам вече да гоня вятъра.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 10:07 от ДХ3

# 2
  • София
Ако имаш нерви - занимавай се.
Аз не бих имала, подобни връзки биха ме изцедили емоционално.

Ако мислиш под черупката има нещо необикновено - ще те разочаровам. Просто възрастен с неотработени проблеми, червеева дупка.

# 3
И накрая, когато наистина се влюбят, забравят и страхове, и всичко. Simple Smile
Слез от този умрял кон, не си заслужава...

# 4
Много добре ви разбирам, благодаря! Но понякога става дума за привлекателен, умен човек, успял в кариерата (акцент в работохолизма - може би компенсация на дефицити?). Аз до скоро не знаех за този абсурд - желание за близост, но и силен страх от нея.

# 5
  • Далечният изток
При всички положения, когато имаш работа с хора с емоционални травми и разстройства, влизаш в едни много, мнооого неприятни въртележки. Ако обаче те влекат игричките и имаш ти самият нужда от подобни изживявания, занимавай се.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 15:34 от AIDA_N

# 6
  • Be realistic - plan for a miracle.
И накрая, когато наистина се влюбят, забравят и страхове, и всичко. Simple Smile

Hands Point Up Toва е истината.
Най-голямата ми тръпка в живота беше с такъв стил на привързаност. Не се получи, аз, разбира се, накрая избягах (и опит не съм правила да спасявам, ама си поседях да се поизмъча, признавам си).
После за 8 месеца се ожени и направи бебе без НИКАКЪВ СТРАХ.
Връзката им е крайно съзависима, детинска, обсебваща и токсична, но това не знам дали има някаква връзка с решението му да се гмурне там. Аз отдавна се отдалечих на еони разстояние и вече нямам преки наблюдения, но това видях последно - беше напоителен криндж в социалните мрежи.
Та... авторката може да очаква подобно развитие с описания човек - според мен така се случва в 99% от случаите.

# 7
Много добре ви разбирам, благодаря! Но понякога става дума за привлекателен, умен човек, успял в кариерата (акцент в работохолизма - може би компенсация на дефицити?). Аз до скоро не знаех за този абсурд - желание за близост, но и силен страх от нея.
Да, често няма зависимост между интелект и успешен професионален живот и проблемът, за който питате.Работата е на емоционално ниво.И трябва осъзнатост от този човек, за да отработва травмите.Иначе е кауза пердута в голяма степен.

# 8
Ако харесваш наистина този човек, потърси варианти за разговор, от който да разбереш възможните причини за това поведение.
Човекът (предполагам жената) може дори несъзнателно да дава подобни реакции.Помисли какво я кара да се отпуска, поговори искрено с нея и ѝ заяви, сподели спокойно и искрено своите очаквания и нагласи. Както и какво забелязваш от нейна страна.
Ако тя е решила да се затвори и да пусне емоционалната бариера, нищо няма да я помръдне.
Но, ако усети, че с теб би могла да се отпусне и да ти има доверие, вероятно ще го направи с времето. Не веднага.

Извън това, ако е просто невротичка, която иска само да бачка и така се чувства добре, обслужвайки неврозата си – забрави. Такива хора не са за връзка с любов, наслада, грижа, романтика.

Трети вариант – може би не те харесва достатъчно затова стои настрани.

# 9
Всички тези думи, с които се търси обяснение, оправдание и евентуално надежда за промяна, просто прикриват грозната истина, която е, че този човек на практика няма интерес към теб. Да, може да имате връзка, да правите секс, дори да живеете заедно, но ти за него ще си компромис, просто да не стои сам. И в момента, в който се появи тази, която ще го подпали, набързо ще се отърве от теб. Това е.
Ако те устройва да си временен заместник, губи си времето. Ако не те устройва, продължавай нататък, това не е твоят човек, колкото и добра партия да изглежда. Добра, но за някоя друга, не за теб.

# 10

Hands Point Up Toва е истината.
Най-голямата ми тръпка в живота беше с такъв стил на привързаност. Не се получи, аз, разбира се, накрая избягах (и опит не съм правила да спасявам, ама си поседях да се поизмъча, признавам си).
После за 8 месеца се ожени и направи бебе без НИКАКЪВ СТРАХ.
Връзката им е крайно съзависима, детинска, обсебваща и токсична, но това не знам дали има някаква връзка с решението му да се гмурне там. Аз отдавна се отдалечих на еони разстояние и вече нямам преки наблюдения, но това видях последно - беше напоителен криндж в социалните мрежи.
Та... авторката може да очаква подобно развитие с описания човек - според мен така се случва в 99% от случаите.

Благодаря! Да разбирам, че такъв тип избягваща привързаност може да прерастне в някаква обсебваща/ токсична връзка, но е интересно с какъв партньор? Как са се "напаснали"? И какво значи криндж, просто не зная?

# 11
Нда, добре го обобщи кака Сийка

Докато няма дълбоки чувства в подобен, той си остава страхливец, шикалкави, подвежда, мълчи - не се занимаваш с такъв. Трябва да си много зле или много млад и неопитен, че да се изявяваш като спасител.

Когато се влюби и той като всички е вътре с двата крака, дава време, ресурси и всичко. Но не се променя, дори да му се родят пет деца. Щом премине тревожния момент с влюбването, върви го търси по села и паланки, пак зает, пак неспособен да се сподели.

Ако има спокоен партньор може и да им се получат нещата за една декада време; ако е част от по-широка семейна общност (рода, роднини наоколо, родители и внуци) също. Но няма да се промени...

# 12
Всички тези думи, с които се търси обяснение, оправдание и евентуално надежда за промяна, просто прикриват грозната истина, която е, че този човек на практика няма интерес към теб. Да, може да имате връзка, да правите секс, дори да живеете заедно, но ти за него ще си компромис, просто да не стои сам. И в момента, в който се появи тази, която ще го подпали, набързо ще се отърве от теб. Това е.
Ако те устройва да си временен заместник, губи си времето. Ако не те устройва, продължавай нататък, това не е твоят човек, колкото и добра партия да изглежда. Добра, но за някоя друга, не за теб.

Благодаря! Този човек, който ще го/ я подпали, поне за известно време трябва да е доста търпелив и т.н. Може би от типа "бащинска" ("майчинска", "сестринска" и т.н.) фигура, даваща почти или напълно безусловна любов, но с ясни и конкретни граници. Това би било дисбаланс.

Апропо - сексът изглежда служи като компенсаторен механизъм, защото в него имам отдаване и интензивност, но в рамките именно на секса, т.е. отново под контрола на човека с избягваща привързаност и за кратки моменти. В ежедневието е контрол и дистанция - страх от сближаване.

Как/ кой може да разчупи защитната черупка? Може би човекът, който ще предизвика истинска любов или силен страх да не бъде изгубен - страх, по-силен от страха от уязвимост?

# 13
  • Be realistic - plan for a miracle.
Kаква е причината да искате толкова детайли за човека, който "ще разчупи защитната черупка"?
Интересува ли ви, след като не сте Вие?

# 14
За мен това е вид използване.
В секса пускам фандъци, но иначе съм пън.
Не бих чакала, а бих конфронтирала и директно питала.
Не бих си губила времето да чакам.
Ако не ми е ок отношението и общуването, бих поставила срок или граница за развитието на отношенията.
Ако в един момент повече ви тежи, не се чувствате удовлетворен, не ви устройва, каквито и да са причините ѝ – адиос.

Общи условия

Активация на акаунт