Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 17 067
  • 387
  •   2
Отговори
# 120
Тоест да разбирам, че дори и да чака някой с хронично заболяване, може мястото да бъде пуснато по общ ред?

# 121
Вижте дали въпросното дете с ХЗ влиза по своетопърво и по долно желание, ако не ще се класира при вас. (Ако правило разбирам въпроса). Също ако е само едно място, то може и да не мине изобщо към общ ред, защото са длъжни да има обявени места целогодишно, защото телк се взима през цялата година.

# 122
Ами то само в 1 ясла са 2 местата и има дете със 17 точки по първо желание . Във всички други градини в района има по 1 място. Значи шансът за свободни места по общ ред клони към 0. Blush

# 123
Ако детето ми кандидатства в детска градина в друг район на София (близо до работното ми място), освен за местоживеене в Столична община 5т., получава ли някакви точки за друг административен район? От четенето на  наредбата разбирам, че не. Така ли е?

# 124
  • Sofia
Дават се точки ако живеете в адм. район на ДГ. Ако местоработата Ви е в друг адм. район - не, не получавате точки.

# 125
Здравейте, иска ми се да използвам отложеното започване на детска ясла до 4.11, но се опасявам да не изпуснем точката, понеже след 6 месеца е 04.05 и не се знае кога ще се кандидатсва следващата година. Някой наясно ли е в тази ситуация кой е най- добрия вариант?

# 126
Здравейте, иска ми се да използвам отложеното започване на детска ясла до 4.11, но се опасявам да не изпуснем точката, понеже след 6 месеца е 04.05 и не се знае кога ще се кандидатсва следващата година. Някой наясно ли е в тази ситуация кой е най- добрия вариант?

Голямото класиране, ще е или на 8.05 или на 14.05.2026г. Та малко преди класирането ще ви се начисли точката (това ако детето ви е 2023г родено). Аз би посъветвала да пуснете малко по - рано, за всеки случай, защото редовно се разболяват в този сезон точно преди започването, аз бях предвидила 23.10.2023, разболя се, отложих за 26.10.2023г удари се главата, отложих пак и реално тръгна на 02.11.2023, като ,мен не ме притискаше срока за точка, защото започваше 1 яслена група.

# 127
Гмуркам се и аз в тези яслени страсти и моля, не ме съдете за тъпите си въпроси, че това си е цяла наука, а съм много боса 🤣
Планирам да пусна детето на частна ясла през пролетта (родена е Юни 2024). Не съм кандидатствала за държавна ясла, когато бяха класиранията през тази пролет, защото нямам намерения да я пускам от тази есен и изобщо тази тема не беше на дневен ред у дома. Обаче се заговорихме в отчетната тема ииии възможно ли е сега да пусна документи за класирането, което излиза на 29.08, за да мога да получа компенсация, когато тръгне на частна ясла през пролетта? Логично е да не мога да участвам за класиране, при положение, че не съм се включила при редовните, но все пак…?

# 128
Като ще пускате детето на пролет в частна ясла, участвайте в класиранията през м януари/м февруари.

Сега по-добре не се бутайте в списъците. Има деца, чиито родители влагат последни надежди в това класиране, за да тръгнат децата на държавна ясла в най-скоро време.

Направете си профил в платформата, безплатно е, но ако имате желание да редите кандидатури за спорта, редете ги поне по-нататък, м ноември, м дек или направо догодина.

За да кандидатствате за компенсация ще ви трябват договор, платежен документ...ще ги имате догодина, когато детето тръгне на частна ясла.

Гмуркам се и аз в тези яслени страсти и моля, не ме съдете за тъпите си въпроси, че това си е цяла наука, а съм много боса 🤣
Планирам да пусна детето на частна ясла през пролетта (родена е Юни 2024). Не съм кандидатствала за държавна ясла, когато бяха класиранията през тази пролет, защото нямам намерения да я пускам от тази есен и изобщо тази тема не беше на дневен ред у дома. Обаче се заговорихме в отчетната тема ииии възможно ли е сега да пусна документи за класирането, което излиза на 29.08, за да мога да получа компенсация, когато тръгне на частна ясла през пролетта? Логично е да не мога да участвам за класиране, при положение, че не съм се включила при редовните, но все пак…?

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 00:01 от kukli4ka456 ❤️

# 129
Не знаех, че има Януари/Февруари кандидатствания. Мислех, че това е последния прием и следващите вече са за Септември 2026 г.
Да, знам, че ще ми трябват фактури, които ще имам, когато детето тръгне на ясла.
Сигурна съм, че няма да ни приемат, за това, че няма да взема мястото на някое дете, което искат да го пуснат Септември тази година.

# 130
Не знаех, че има Януари/Февруари кандидатствания. Мислех, че това е последния прием и следващите вече са за Септември 2026 г.
Да, знам, че ще ми трябват фактури, които ще имам, когато детето тръгне на ясла.
Сигурна съм, че няма да ни приемат, за това, че няма да взема мястото на някое дете, което искат да го пуснат Септември тази година.

Изобщо не слушайте, не заемате място дори да ви приемат,  защото вие ще го откажете,  щом сте си избрала частна ясла. Но изберете и капарирайте ясла пт сега, защото по - натам дали места ще има е доста съмнително.
Направете си регистрация в системата попълнете си нещата и прочетете наредбата за компенсации, условията и реда. По принцип трябва да има активни кандидатури за всички класирания за учебната година те да от май до февруари,  без първите 3 нз дали ще имате право на компенсация,  но може да опитате, поне 1 кандидатура по НАСТОЯЩ АДРЕС НА ДЕТЕТО това е много важно, няма значение къде живеете и къде искате да кандидатствате, но искате ли компенсация това е важно условие, няма нужда да е 1, 2 или 3то желание, също и да следите да не се освободят места, или да пуснат нови места.

# 131
  • София
Ще има право на компенсации и сега да почне да го реди. Просто да се нареди където нямат шанс по настоящ адрес.Ако ги приемат и се откажат няма да имат право на компенсации. Моето дете тръгна февруари на частна ясла, бях го наредила някъде септември октомври в градина където нямаше шанс, имаше 0 свободни места,получаваме компенсации още от първия месец на посещаване. Но наистина за частна ясла/градина трябва много от рано да се запази място

# 132
Благодаря. Да, още днес ще се чуя с яслата, за да запазя място, ако има.
Ако има шанс Февруари да я приемат в държавна, бих я пуснала и тогава. Просто сега Септември ми се вижда малка и за това не кандидатствах, но не съобразих за компенсацията, която няма да е зле да я получа, когато я пусна на частна.
Ще се регистрирам още днес и влизам в боя 🤣

# 133
  • София
няма как февруари, имате право на 60 дни отлагане от 15ти септември, трябва 1 ден присъствие и автоматично ви се прекъсва втората година майчинство с 1я ден присъствие,та варианта ви е пускате детето сега ноември ако ви приемат в държавната или кандидатствате където няма места и си тръгва в частната. Проверявайте редовно местата че се появяват места и ако имате шанс за прием местете в друга че тогава може "случайно" да ви приемат.

# 134
Нали имало класирания Януари/Февруари. Дамата по-горе така писа. Обърках се съвсем. Ще прочета повече и пак ще пиша с въпроси. Просто не искам сега да я приемат, но когато я пусна на ясла (частна, защото знам, че няма друг прием от следващия Септември) да се възползвам от компенсират, за която пък трябва да имам отказ от прием в държавна.

Общи условия

Активация на акаунт