Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 23 683
  • 564
  •   3
Отговори
# 555
След всичко това което изписахте, замислям се да сложа яслата 31 палавници. Тя дава ли точка за после за градина. И имате ли наблюдения приемат ли 15 точки?

# 556
  • София
Къде?

# 557
  • Sofia
След всичко това което изписахте, замислям се да сложа яслата 31 палавници. Тя дава ли точка за после за градина. И имате ли наблюдения приемат ли 15 точки?

Точно тази следя и подозирам за разни странни приеми. Мога доста неща да пиша които бяха странни през годината. И в две други в района още преди години са искали фалшив телк + закупуване на скъп хладилник и други неща за директорката.

За тези 10к за Младост - за градина с ясла кандидатстваш веднъж и не мислиш до първи клас така че и спестиха пари от частни, но телефон за контакт ли сиочаква да дам (няма да го направя разбира се) за да го докажа?

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 18:05 от vaflichka

# 558
10К в частна градина не стигат и за 1 година, така че за много хора това е оправдан разход, даже инвестиция с възвращаемост.
Който иска ма де убеждава как всичко е прозрачно и няма влизане "по втория начин" никога няма да се съглася. Живеем в държава, в която корупцията е като "Добър ден", точно пък детските ясли и градини да са някакъв остров на честността, айде бе...

# 559
С компенсацията стигат. По принцип. Възможно е да има корупция, но все пак смятам, че е трудно да намериш връзка и начин на кой да дадеш тия пари.
И тук говорим за преди 7 години. Сега подобно “дарение” би струвало 10к, но в евро. Вероятно. Ако си готов да дадеш такива пари на куп (без значение лв или евро) за прием в ясла/градина, може би изкараваш доста и едва ли ще те събори таксата в частна ясла. Съмнява ме скромно семейство на МРЗ ще може и иска да даде тези пари. Ама хора всякакви. Сигурно има и такива.

# 560
  • СОФИЯ
Ако имате някаква сериозна информация подайте сигнал. Само с приказки тук във форума няма да има никакъв резултат. За уреди, като споменатия скъп хладилник, се пазят документи и касова бележка заради гаранцията. Т.е. възможна е някаква проследимост. Фалшив ТЕЛК си е неистински подправен документ, изготвянето и употребата му са престъпление и се носи наказателна отговорност. Също е проследимо дали е истински или не, просто трябва да се провери ако има информация кое е детското заведение и поне възраст и имена на детето.
Интересно ми е какъв е предполагаемият способ за прием през системата. В работната група за прием има заявления за съвсем различни случаи. Протоколите са достъпни на сайта на ИСОДЗ.

# 561
Е, кой ще подаде сигнал, като си мисли, че може да се възползва от врътката при нужда...

# 562
  • София
Е, хората просто споделят как е... Тях ги е страх да подадът сигнал детето им като е удряно и си мълчат ама ще подадът за чуждо, защото видиш ли не било с Телк или влезнало нелегално.
Недуказуемо е по принцип. За да са влизали така деца някой бая си е затварял очите и какво? Живеем в подкупна държава. Какво толкова се учудвате? Всеки е човек на всеки.

# 563
Аз пък не знам как може да си приписваш болести на собственото си дете, за да влезе в държавна градина. Все едно в космоса ще го изпращам. И по този начин взимаш мястото на друго нуждаещо се (може би) дете. Както преди няколко страници една госпожа си призна, че взима бележки, за да си пази мястото, защото не иска още да си пуска детето на ясла, а е прието. То тия бележки пак са някаква “болест”, та общо взето случаите им са идентични.

# 564
  • СОФИЯ
Подкупи и редица нередности има не от днес или вчера. Ако се предприемат някакви действия и се положат определени усилия може и да има резултат, да се прекрати съответната практика. Ако сте пас, поне не пълнете темата с излишно мрънкане.
Та как точно директорката въвежда детето като прието в системата след като й се подари или предостави нещо? Това не ми е ясно. Ако е толкова немислимо да застанете с името си, може да изпратите информация на СНБМ bg_maiki@abv.bg
Ако информацията е конкретна и сериозна, аз като член на РГ поемам ангажимент да поставя съответните въпроси за обсъждане и проверка на следващото заседание.

Общи условия

Активация на акаунт