Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 17 000
  • 386
  •   3
Отговори
# 90
Здравейте, бъдеща майка живот и здраве Simple Smile с бащата имаме различни адреси (не сме женени), и бих искала да сменя адреса си където е неговия преди да родя тъй като искаме детенцето някой ден там да ходи на ясла/градина. Кой адрес трябва да си сменя (постоянен или временен?) Предполагам на майката се взима адреса на кандидатсване, не на бащата? Благодаря предварително.

# 91
Може да се кандидатства с адреса на бащата. Постоянният носи повече точки. Като влезе в задължителната за обучение възраст, тогава детето кандидатства със свой адрес, който вече би бил Вашият, защото ще го вземе автоматично при раждането си.

# 92
По - добре не сменяйте вашия адрес ,така ще имате по- голям избор в кой от двата района  да кандидатствате .Може да кандидатствате и с вашия и с този на таткото , като ги сменяте на всяко класиране .
Постоянен и настоящ адрес дават еднакакъв брой точки за  ясла и дг  .

# 93
И какво, като приемат детето на адрес, където не живеят? Може да е на другия край на София. Едва ли ще им е удобно.

# 94
А може и да е в съседен квартал ...
Вие не знаете каква е ситуацията ,казвам какви са вариантите .Всеки сам си преценява.

# 95
  • София
Не всичко започва и свършва с кандидатстването за ясла.
Детето при раждане взема адреса на майката, а от втора група и за прием в първи клас се гледа неговата уседналост.

# 96
Постоянен и настоящ адрес дават еднакакъв брой точки за  ясла и дг  .

Еми, не. Чак отворих наредбата, да не би нещо да е променено, но то самата тази промяна не е отдавна. Постоянен адрес на територията на СО носи повече точки, отколкото настоящ, с една и съща уседналост.
Двата адреса вкарват деца в една и съща група за първи клас, спрямо уседналостта, но не и за ДГ.

# 97
  • София
Не всичко започва и свършва с кандидатстването за ясла.
Детето при раждане взема адреса на майката, а от втора група и за прием в първи клас се гледа неговата уседналост.

Не е съвсем вярно, има възможност след раждането да се посочи, че детето ще е на друг адрес - след като е припознато, разбира се, при родители без брак - условието е логично, да е адрес на другия родител. Ние така направихме. Малкият е на адреса на баща си, който е и постоянен и настоящ за него. Още от раждането му така е записан. Моите към момента на раждането бяха различни от този - да в съседен блок, но просто се замотах и не ги оправих преди раждането. В последствие си ги оправих и моите, но на детето си се водеха вече там и двата (проверено).
Та да, ако не се посочи се взима този на майката автоматично, но има вариант и да е на бащата.

# 98
  • София
Извинявам се, че не съм по темата, но бих искала да попитам, ако някой знае, а може да е полезно и за други.
Синът ми посещава вече детска градина, септември живот и здраве ще е 2 група. Днес едната сестра ни е писала при отсъствие какви документи трябва да се носят и се споменава и за контактната бележка при отсъствие за повече от 10 дни. Не отпадна ли тя или аз не съм разбрала? Ако е отпаднала къде е регламентирано?

# 99
  • София
Тя отпадна тая контактна бележка при градинските групи.

# 100
  • София
Така, намерих наредба 3 от 2007 г и последното обнародване от 27.12.2024 г. Пратих го и тя каза - да така е, не се изисква контактна бележка, но било задължително бележка от педиатър, че детето е здраво и може да се посещава градина... А, бе хора, аз ли съм луда, не говорим ли за едно и също...

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 10:55 от sea.sea

# 101
  • София
Не, няма такава бележка! Детето не е било болно, че да се връща с бележка с диагноза, че е здраво. Евентуално се пускат изследвания ако детето не е посещавало 2 месеца и те там са други изследванията.
Има и нещо друго, лятната ваканция за какви неизвинени отсъствия става въпрос? Няма такива да не се правят на интересни!

# 102
  • София
По принцип досега нищо не са ни искали лятото, но сега пишела, за да знаели родителите на децата, които сега тепърва ще се връщат на градина.

# 103
  • София
И ако не и донесете какво ще Ви спре детските ли? Казва се по-рано единствено, за да се планира храната и да не се хвърля тя, което може и да стане като устна договорка. Но да отида при лекар да каже, че детето е здраво - не! Вижте как ще се разберете аз лично не бих занесла.

# 104
  • София
Детски не получаваме. В момента специално моето дете не отсъства, но може и да се наложи, за това исках да изясня нещата. Мисля, ако се наложи отсъствие вместо бележка да принтирам наредбата. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт