Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 16 969
  • 386
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Зависи как ги смятате парите. Ако детето ще почва след първата година майчинство, както VaniaK  казва имате 580лв компенсации+390 лв майчинство от втората година,т.е сумата която ще отделяте е 230 лв от на двамата родители заплатата, т.е 115лв на месец до навършване на втората година. Да, хората чийто деца са на държавна ясла спестятват тези 390+115 лв, но е въпрос на гледна точка.

# 361
Да, половин майчинство до 2-рата година го забравих. Приеха ли от Януари да стане 75%? Плюс, че и майчинството се вдига. Лошото е, че детето като се разболее и изскачат едни непредвидени разходи, но те може и на държавна да ги има. Другото неприятно е, че компенсациите ги бавят, но все пак ги изплащат. Както и да го смятаме, по-добре е да се работи, от колкото да си гледаме детето без никакви доходи (след 2-рата година). Ако пускате детето половин ден, то ще взимате заплата и за половин ден. Отделно на това не знам как стои въпроса с компенсацията за половин ден. Дали дават такава.

# 362
  • София
Не го приеха май вдигането. Да, има компенсации и за половин ден на ясла но не знам каква е сумата.

За лекарствата да, но тук и лекарите са виновни, изписват разни безполезни спрейчета сиропчета без ефект... Ей го моето е болно в момента, заведох си го при ЛЛ. Един Нурофен сме взели че беше свършил, правим инхалации и това е, вече не се хвърлям на всеки 50левов спрей с чудотворни действия или да го водя на частни прегледи за поредно мнение... Ама това с времето се научава

# 363
  • София
То ми трябва бележка иначе на лекар не бих стъпила ама и когато нещата се усложнят - аз лекар не съм да си правя експерименти. Иначе сиропчетата са ясни те се изписват на килограм без ясна причина.

# 364
Нещо за отпуските май не приеха. За майчинството и процента не съм сигурна. Дано не е вярно.

И нашия педиатър не се изхвърля със скъпи неща, а и аз не смятам да блъскам детето с всичко. Единствено може би ще й направя ДЗО към фирмата, защото може да се случи някой частен преглед в почивен ден и ето ти едни 100+ лв. Както и да е. Изместихме темата. Идеята беше, че с компенсацията и половин майчинство до 2-рата година, нещата не изглеждат много зле финансово. Зависи всеки какво работи и какви пари получава, де. Отделно на това и за детето е по-хубаво да е сред връстници и да се занимава с най-различни неща, които аз често вкъщи не мога да й осигуря. Особено като вали и не излизаме, направо е мъка.

# 365
  • София
Приеха 31-ви и 2-ри да са почивни дни ако това имате предивид под отпуските.

# 366
  • София
Имайте предвид че и в момента се взима половин майчинство ако детето е на ясла, без значение държавна или частна. Това беше някакво недоразумение че не се взима в момента

# 367
Приеха 31-ви и 2-ри да са почивни дни ако това имате предивид под отпуските.

Не, друго беше, но сега не ми се търси статията.

# 368
  • СОФИЯ
ЗАКОН за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2026 г. все още не е приет. Според медиите днес го обсъждат на първо четене.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-obsyzhdat-biudz … -na-zhivo-2437441

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се увеличава от 1 януари 2026 г. от 398,81 евро (780 лв.) на 460,17 евро. Предвидено е размерите на обезщетенията при неизползване на отпуските за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 1 януари 2026 г. да се повишат от 50 на 75 на сто от получаваното през време на отпуска обезщетение.

В закона за 2025 г. е в чл. 12 Чл. 12. Определя се размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по чл. 53ж от същия кодекс за 2025 г. - 780 лв.

# 369
  • София
А супер, че ми се беше мернала една новина че са го отхвърлили предложението

# 370
  • СОФИЯ
Разпоредбата в законопроекта за 2026 г.
Чл. 12. Определя се размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по чл. 53ж от същия кодекс за 2026 г. – 460,17 евро.

от тук https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/166730

• Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и периодът от два месеца на изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на дете до
8-годишна възраст от бащата (осиновителя).
• Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до
2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се увеличава от 1 януари 2026 г. от 398,81 евро (780 лв.) на 460,17 евро.
• Предвидено е размерите на обезщетенията при неизползване на отпуските за бременност и раждане, при осиновяване на дете до
5-годишна възраст и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от
1 януари 2026 г. да се повишат от 50 на 75 на сто от получаваното през време на отпуска обезщетение.

• Обезщетения за бременност и раждане – 444,5 млн. евро. Планирани са обезщетения за 9 685,1 хиляди дни за временна неработоспособност поради бременност и раждане при среднодневно обезщетение от 45,90 евро;

# 371
Правилно ли разбирам, че компенсации се полагат на деца до навършване на 3 години? Т.е. за посещение на детска ясла. А за ДГ?

# 372
Зависи как ги смятате парите. Ако детето ще почва след първата година майчинство, както VaniaK  казва имате 580лв компенсации+390 лв майчинство от втората година,т.е сумата която ще отделяте е 230 лв от на двамата родители заплатата, т.е 115лв на месец до навършване на втората година. Да, хората чийто деца са на държавна ясла спестятват тези 390+115 лв, но е въпрос на гледна точка.
О ,с тези добавки ще е съвсем поносимо
Благодаря!

Иначе по възможност мисля да пробвам в началото да я гледам докато работя, защото ме притеснява това , което всички споделят за постоянните болести ако тръгне много малка Sad

# 373
  • СОФИЯ
Правилно ли разбирам, че компенсации се полагат на деца до навършване на 3 години? Т.е. за посещение на детска ясла. А за ДГ?
Има линк на първа страница от темата.

# 374
  • София

И за ДГ и за ясла са компенсациите ако детето не е прието

О ,с тези добавки ще е съвсем поносимо
Благодаря!

Иначе по възможност мисля да пробвам в началото да я гледам докато работя, защото ме притеснява това , което всички споделят за постоянните болести ако тръгне много малка Sad

В момента го гледам че е болен и работя и съм на ръба да си тегля... Хем и двамата с ММ сме от вкъщи и крайния резултат е и детето не е гледано и ние не сме си свършили работата...

Общи условия

Активация на акаунт