Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 23 570
  • 559
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Близнаците получават допълнителни точки. Но ако в опашката се наредят три двойки близнаци и още няколко деца с повече точки, пак можете да стигнете до томбола или дори до нея да не стигнете. Зависи колко деца има на опашката за вашата ДГ и с какви точки са.

Ако стигнете до томбола и се класира само единия близнак, тогава ще приемат и другия. Но ако сте на жребий и не се класира нито единия от близнаците - няма как да ви приемат.

Ние с точки за многодетно семейство стигнахме до жребий.
За успокоение - в повечето случаи близнаците се класират само с точки, някои стигат до жребий, но други не ги приемат.

# 541
  • Sofia
Като гледам списъците за набор 2024 пак са се наредили толкова много ʼкандидатиʼ с 17-18 точки чак се чудя всички ли са с толкова проблеми или си върви корупцията с директорките на градините. Една градина която наблюдавам и имам много съмнения при последното класиране имаше 0 свободни места и едно за хронични което си седеше. Според посредния прием няма приети деца, а въпросното място изчезна.

# 542
Кандидатите с много точки на тези (междинните) класирания са тези със социалните критерии. Само отначало са в отделна опашка, после попадат с всичките си точки в общата опашка и изместват обичайните 15 т.
Местата за хронични заболявания уж трябва да стоят винаги свободни, ТЕЛК излиза през цялата година. Една моя позната подаде заявление в градината (или да е било общината, нямам спомен за подробностите) за такова място, въпреки че нямаше обявено свободно, и откриха бройка, за да приемат детето.

# 543
  • София
По-миналата година, ако не бъркам, за втора ясла за Приказна Калина (ДГ 80) дори деца с 16т не влязоха. Иначе за първа ясла се влизаше с 16т. Може и да редуват броя деца, но за 15т за ясла там ми се струва почти невъзможно.

# 544
А как е бизнеса с директорите на градините, на мен ми казаха, че преди години, за да приемат детето ти в градината в квартала пред блока се плаща дарение 10000 лв, сега колко е 10 000 евро ли?
Има градини, в които деца с под 16 т не влизат ...

Като гледам списъците за набор 2024 пак са се наредили толкова много ʼкандидатиʼ с 17-18 точки чак се чудя всички ли са с толкова проблеми или си върви корупцията с директорките на градините. Една градина която наблюдавам и имам много съмнения при последното класиране имаше 0 свободни места и едно за хронични което си седеше. Според посредния прием няма приети деца, а въпросното място изчезна.

# 545
Сега уж няма такива неща. И са много затегнати нещата. Преди е ставало с връзки, сега много трудно.

# 546
  • Sofia
Сега уж няма такива неща. И са много затегнати нещата. Преди е ставало с връзки, сега много трудно.
Не знам...
При нас се появи едно детенце със сменен набор, обаче като погледнах предишните три класирания, няма нито едно класирано дете...
Явно е било в яслена група в същата ДГ, но въпреки това си мислех, че трябва пак да си мине през системата и класиране.
Странна работа.

# 547
  • Sofia
Преди 7 години една колежка направи въпросното дарение от 10000 лв за ясла в Младост… Така че да не ми обясняват как го няма това. Всички видяхме скрийншот-а на едни родители как на някой устройства излизат флагнати определени ИД-та на част от децата…

# 548
Знаем, че преди години са ставали нещата по този начин. Сега все по-малко директори на градини ще си сложат главата в торбата. Сигурно има някакви начини, но едва ли ще го направят за всеки. Преди е било: съседката ми е директорка, ще я помоля да ми вкара детето в градината й.
Още повече, че аз ако имам излишни 10к за дарение, то ще ги дам за частна ясла. Като махна компенсацията, излиза 500/600 лв (зависи и от таксата на самата ясла). После вече за градина има по-големи шансове. А и щом с лека ръка даряваш 10к, едва ли ти е проблем таксата в частно заведение. Не знам, размишлявам си просто.

# 549
  • София
А как е бизнеса с директорите на градините, на мен ми казаха, че преди години, за да приемат детето ти в градината в квартала пред блока се плаща дарение 10000 лв, сега колко е 10 000 евро ли?
Има градини, в които деца с под 16 т не влизат ...

Не, по 5к искаха, но не се дава директно на тях. Правеше се през други хора. На съседката ибяха предложили и тя им отказа. Приеха и детето в съседен квартал след 2 години. Тя така и до училище не го измести обаче…
Сега не знам има ли такива неща ама защо не…

# 550
Наскоро чух, че начин има. Зависи кого познаваш, той кого познава и какъв е. Абе... Батак.

# 551
Преди 10-ина години го е имало това с връзките и спонсорството, знам го на 100% от опит в моето семейство. Сега уж няма такива неща, дано.

# 552
Набор 2023г не влезнаха в ясла миналата година близначките ми-16т

# 553
Преди 7 години една колежка направи въпросното дарение от 10000 лв за ясла в Младост… Така че да не ми обясняват как го няма това. Всички видяхме скрийншот-а на едни родители как на някой устройства излизат флагнати определени ИД-та на част от децата…

Е това вече са пълни глупости. 10К... за ДГ в Младост... много е преувеличила тази колежка...

# 554
  • София
5К беше в Младост🤣

Общи условия

Активация на акаунт