Инвитро Център към MK "Доверие" - тема 2

• 24 350
  • 594
  •   2
Отговори
# 585
  • София
Нямам идея колко се плаща, но знам, че има изследвания, които се правят. Да не би да калкулират тази цена, едва ли минават и без надценка. Друг вариант е да имат цена за ембриони от чужбина, както Я могат да се купят.

# 586
Ако наистина има цена към 10 Хил- едва ли е само заради изследвания. Възможно е да е купен от чужбина наистина. Иначе ако е дарен от двойка, която няма да ги използва- не могат да ги продават.

# 587

За това говоря

# 588
Уау, това ме изненада вече. Много странно, дори и дарените имат цена, 4500 за един бластоцист, който е дарен си е сериозна цена. Но явно си има ценоразпис

# 589
Ако наистина има цена към 10 Хил- едва ли е само заради изследвания. Възможно е да е купен от чужбина наистина. Иначе ако е дарен от двойка, която няма да ги използва- не могат да ги продават.

Не само ембриони, сперматозоиди, яйцеклетки по принцип на повечето места по закон не може да се продават. За ембрионите наистина не знам как е, но за яйцеклетки бях гледала (не в България) и имаше законов лимит колко може да се плати на донорката и как общо взето може да се плащат само разходи по процедурата.

Но не си правете илюзии, клиниката после се обръща и им лепва доста сериозна цена, която включва и печалба, а не само себестойност на процедури. Продават си ги и още как. Ако не печелеха от това, нямаше да го правят.

# 590
Тоест, ако аз ДАРЯ ембрион, клиниката ще таксува реципиента, така ли?

Сериозно ли?😱

# 591
Както казах, за ембрионите не знам и не съм се интересувала. За даряване на яйцеклетки съм гледала, но не за България така или иначе, но предполагам, че се кара по една и съща законова рамка за генетичен материал. На теория, при даряването на яйцеклетки трябва на дарителката да се възстановят разходите по процедурата, а реципиентите да поемат допълнително тези разходи плюс съхранение. Всеки сам може да си сметне, че има доста сериозна заложена печалба спрямо цените на пакетите.

# 592
Излиза че за всичко се плаща, а уж дарени се водят

# 593
Разбира се, че за всичко се плаща. Това е една от основните етични дискусии около дарителския материал, точно защото жените, които се подлагат на тези процедури, за да помогнат на други семейства получават само разходите си обратно, т.е.  Не печелят от това (където гледах аз сумата беше доста скромна, която получаваха, ПЪТИ под цената на пакетите), но за сметка на това клиниките го правят. Аз честно казано бих предпочела да платя разликата на дарителката отколкото на клиниката, след като така или иначе някой е на печалба от цялата история.

# 594
Възможно ли е това да не е цена за самия дарен материал, а по-скоро вид 'пакет' за цялата процедура - изследвания, прегледи, оплождане и т.н.?

Общи условия

Активация на акаунт