Майчинството счетоводно - 101

• 26 083
  • 628
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,искам да попитам при осигуряване на максималния доход 24 месеца назад,какво би било майчинството ми 1вата година,какъв е тавана ,който мога да вземам чисто?Кога най рано мога да се върна на работа и да имам право на 50 процента от това майчинство през първата година,135 дни трябва да са минали със сигурност и след това мисля?

# 616
  • София-Младост
Вафличка, декл.7 раздел 2 за промяна на обстоятелствата и декл.8 за 50% обезщетение.
Невияна, има калкулатор в сайта на НОИ. Нанесете данните и ще видите какво ви изчислява. За връщане, да, след като минат трите болнични, чл.50а КСО.

# 617
Зависи в кой месец ви започва майчинството, защото 24 месеца назад максимума се е изменял - сега е 4130, преди това - 3750, а още по-назад - 3400. Та зависи колко месеца от коя сума хващате. Има калкулатор в сайта на НОИ, нанесете данните там и ще се ориентирате за сумата. Освен това нетната сума, която ще получавате зависи от броя работни дни в месеца. Определя ви се фиксиран дневен размер на база тези 24 месеца назад и след това този дневен размер де умножава по работвите дви в месеца. Ако получавате 150 лева на ден то в месец с 19 дни са 2850, а в месец с 23 дни са 3450. Така че няма точен отговор.

Иначе можете да се върнете на работа и веднага след като излезете от болница, ако искате. Но 50-те % са след 135 ден.
Здравейте,искам да попитам при осигуряване на максималния доход 24 месеца назад,какво би било майчинството ми 1вата година,какъв е тавана ,който мога да вземам чисто?Кога най рано мога да се върна на работа и да имам право на 50 процента от това майчинство през първата година,135 дни трябва да са минали със сигурност и след това мисля?

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 12:48 от HoneyBee33

# 618
може да ползвате калкулатора с сайта на НОИ. Има 160-170 лв дневно беше.
можете да се върнете на работа кажи речи веднага. тези 135 дни ене са задължителни, но докато не добиете право на майчинство, т.е. след тях, не можете да ползвате отпуски.
затова може да си ги ползвате и след тях да подадете декларация , мисля приложение 2 -50А и се връщате наработа. така получавате 50 % от предвиденото ви майчинство и вече заплатата ви.

аз предния път ползвах 42 от болницата + остатъка до 135(45 дневен не бях ползвала) и се върнах.

# 619
Здравейте! Много се извинявам ако въпросът вече е обсъждан, но от четене съвсем се обърках 😅
В болничен съм за рискова бременност (30 дни) от 22.08 като ми изплатиха през август 4 дена и на 24.09 останалите 14 дни. Болничния беше удължен с още 30 дни до 20.10. Кога да очаквам превод по втория болничен (за останалите дни от септември)? И като един болничен ли се разглеждат с продължителност над месец или всеки за себе си 😅
Благодаря предварително за отделеното време и енергия да отговаряте на въпроси като този за стотен път ♥

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 11:57 от Зефир

# 620
Според мен ще е отделно, в началото на ноември.

И аз пък с въпрос. От болницата издадоха 42 дневен като вторичен. Предишен не сйм имала. За тях е ок, но според работодателя трябва да е първичен и искат да се преиздаде. Не са го плащали още в нои. От 22.09 е. Така ,че нямам оспорване, но се чудя кой е прав. Болницата отказват а и са на 50 км и не ми се разказва напразно с бебето

# 621
  • Sofia
Здравейте отново днес влязох в сайта на НОИ и виждам огромна промяна. Не намирам справките за ведомости и изчислено майчинство -може ли някой да направи скрийншот или да напише откъде излива справката в новия дизайн?

# 622
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Много се извинявам ако въпросът вече е обсъждан, но от четене съвсем се обърках 😅
В болничен съм за рискова бременност (30 дни) от 22.08 като ми изплатиха през август 4 дена и на 24.09 останалите 14 дни. Болничния беше удължен с още 30 дни до 20.10. Кога да очаквам превод по втория болничен (за останалите дни от септември)? И като един болничен ли се разглеждат с продължителност над месец или всеки за себе си 😅
Благодаря предварително за отделеното време и енергия да отговаряте на въпроси като този за стотен път ♥

Вторият болничен (продължението) има срок за подаване в НОИ от работодателя до 10.10.2025 г. След това има законов срок от 10 работни дни за плащането.
Вземете си ПИК от НОИ и си проверявайте в справките там кога е подаден и кога се очаква плащането.

Според мен ще е отделно, в началото на ноември.

И аз пък с въпрос. От болницата издадоха 42 дневен като вторичен. Предишен не сйм имала. За тях е ок, но според работодателя трябва да е първичен и искат да се преиздаде. Не са го плащали още в нои. От 22.09 е. Така ,че нямам оспорване, но се чудя кой е прав. Болницата отказват а и са на 50 км и не ми се разказва напразно с бебето

Няма никакво значение, предвид че този болничен се изплаща изцяло от НОИ, защото е за раждане. Излишно се "втилясват" от счетоводството на работодателя Ви.

Здравейте отново днес влязох в сайта на НОИ и виждам огромна промяна. Не намирам справките за ведомости и изчислено майчинство -може ли някой да направи скрийншот или да напише откъде излива справката в новия дизайн?

Ето линк за справката за представените болнични от работодател и на какъв етап са до плащане: https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 623
Здравейте, може ли да ми бъде отказан неплатен отпуск по чл. 167а за гледане на дете до 8г. възраст, ако не съм използвала преди това 6 месеца неплатен? Какви са условията за този отпуск?

# 624
  • София-Младост
Не може да бъде отказан.

# 625
А този вид отпуск може ли да се ползва разпокъсано или трябва наведнъж всички месеци?
Не може да бъде отказан.

# 626
  • В полите на Пирин планина
Може и на части. Но трябва да се подаде заявление поне 10 дни по-рано.

# 627
Здравейте. Имам спешен въпрос, моля, някой наистина добре запознат да помогне. Казусът е следният: По принцип съм по майчинство с второто до декември, защото е записан на ясла и тогава ще го прекратят. В момента имам предложение за работа, което трябва да обмисля. Натрупаната отпуска от предишната работа ще ми бъде изплатена ли, и могат ли да откажат, или законово си е уредено това и ако напусна, със сигурност ще ми я изплатят? Трябва ли някакво предизвестие, когато в момента все още се водя майчинство?
Новата работа няма да е на пълен ден и ще обсъдим вариант за граждански договор или половин щат. Въпросът е каква е разликата за мен? И при двете ли си върви трудов стаж и осигуровки? Какви са + и - на гражданския договор като цяло? Като плюс ми е, че си оставям вратичка след време , ако попадна на хубаво предложение за пълен работен ден, да го приема, защото гражданския не пречи, нали така? ( имам нужда около година да работя нещо по - лежерно като време, тъй като големия и малкия тепърва ще се адаптират в детската и е трудно).. моля за съвети..

Пс. Имам останал отпуск от 2022г още, защпто си слях двете майчинства, дали се губи по давност?

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 15:06 от Yan25

# 628
  • София-Младост
1. Необходимо е предизвестие, пише ви го в ТД. Натрупаната отпуска се изплаща, задължително трябва да  е вписана в заповедта за прекратяване. Сигурност няма никъде, но поне така може да ги осъдите, ако се стигне до там.
2. При ТД на 4 чака, един отработен ден се зачита за 1 ден трудов стаж и 4 часа осигурителен стаж.
При ГД трудов стаж не се зачита. Признава се само осигурителен стаж. Не зная за каква работа става въпрос, но ГД се сключва за определен срок, определена работа  и т.н. Няма определено работно място и време, иначе може да се сметне за прикрит ТД.

Общи условия

Активация на акаунт