Майчинството счетоводно - 101

• 26 302
  • 635
  •   3
Отговори
# 480
  • София-Младост
Ала-Бала, много благодаря за отговорите!

Последен въпрос от мен - забавяне от няколко дни могат ли да бъдат проблем при подаването на документите? Днес разбрах, че счетоводителя е в отпуск и чак на 17.09 ще могат да ми обърнат внимание. По спомен при промяна в обстоятелствата трябваше в доста кратък срок да се подадат документите, а моя болничен за втората бременност е с начална дата 13.09.
Вие си ги подайте  в срок 3 работни дни от промяна на обстоятелствата, счетоводството си има задължение в двудневен срок да ги подаде. 17-ти не е късно, според мен.
Здравейте. Имам следния проблем.  45 дни преди термина ми започват да текат на 03.08.25г. Имам пуснат договор, който е активен от 08.08.25г. Таа въпросът е  проблем ли е, че договорът е пуснат 5 дни след постъпването в 45 дни преди термина и, ако е проблем дали е за цялото майчинство или само за тези 45 дни? И също, може ли нещо да се направи или няма какво? Уточнявам, че болничният ми ще бъде с дата след пускането на договора. Примерно 10.08 или 15.08 или 20.08... Ще видим как ще е най-добре.
За да влезе в сила един договор, трябва да имате поне 1 отработен ден. И понеже пишете за август...не сте ли закъснели малко с този болничен. Ако не е издаден, нека е с дата след 12.08., а на 11.08. да сте на работа.
Като цяло винаги могат да се усъмнят, че има нещо фиктивно в този случай.

# 481
Здравейте имам въпрос. Преведоха ми току що болничния. Болничен съм от 4ти август до 2ри септември и после продължение от 3те септември до 2ри октомври. Въпроса ми е тази сума за първия болничен от 30дни ли е или за двата болнични?

# 482
Няма как да ви преведат сума за болничен, който е до 02.10, а сме средата на септември. Поне така мисля.

Най-добре си вземете ПИК от НОИ и вижте ведомостта.

Според мен преводът е за първия болничен - 04.08 до 02.09.

# 483
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам въпрос. Преведоха ми току що болничния. Болничен съм от 4ти август до 2ри септември и после продължение от 3те септември до 2ри октомври. Въпроса ми е тази сума за първия болничен от 30дни ли е или за двата болнични?

Няма как да е за двата БЛ. Само за този, който приключва на 02.09.
Наистина е добре да си извадите ПИК от НОИ и да си следите плащанията там.

# 484

Няма как да е за двата БЛ. Само за този, който приключва на 02.09.
Наистина е добре да си извадите ПИК от НОИ и да си следите плащанията там.

Благодаря Ви, аз съм се свързала с тях имам издаден, но трябва да го взема от място, а това ще стане другата седмица като имам път към града 🫶

# 485
Има някои основни правила в изплащането на болнични/"майчинство", които могат да бъдат извадени от сайта на НОИ и са универсални:
1. Не се изплащат болнични/обезщетения за бъдещ/неминал период. Пример - не може през м. септември да бъде изплатен болничен, който обхваща дни от м. септември и от м.октомври.
2.  Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат до 10 работни дни за първия месец от периода, за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.
Пример - имате издаден 45 дневен болничен, който е от 25 септември до 4 ноември. При условие, че Вие предадете веднага болничния на работодателя и той го подаде веднага в НОИ (за което не е длъжен,) обезщетението щ бъде платено по следния начин  според календара за плащания на НОИ - дните от септември в началото на .октомври, целият м. октомври в началото на ноември и дните от м. ноември до 5 раб, дни лсед изтичане на целия болничен, т.е. до 12 ноември.
3. Т.нар. майчинство започва с три болнични - 45 дни преди термин, 42 дни болничн от родилното отделение и болничен от предиатъра на детето. След изтичане на болничния лист от педиатъра, се подава декларация при работодател и след това започва получаване на обезщетение месец за месец в началото на следващия календарен за вече изминалия период. Пример - болничния лист от педиатъра е до 15 септември. Попълване декларация. До 5 работни дни след 15 септември получавате плащане за дните до 15 септември. В началото на октомври получавате плащане за дните остатък от м. септември.В началото на м. ноември получавате сума за целия месец октомври.

Дано съм била полезна! Simple Smile

# 486
Има някои основни правила в изплащането на болнични/"майчинство", които могат да бъдат извадени от сайта на НОИ и са универсални:
1. Не се изплащат болнични/обезщетения за бъдещ/неминал период. Пример - не може през м. септември да бъде изплатен болничен, който обхваща дни от м. септември и от м.октомври.
По припцип е така и аз винаги натъртвам тук в темата, понеже често питат защото "бързат" да си получат сумите.
Но частен случай от практиката - болничен от август, продължаващ в септември, в месец август се полагат 2 дни обезщетение от работодател + няколко дни от НОИ, на 28.08 НОИ изплати сумата за август, при оставащ още един работен ден - 29.08 т.е. неизтекъл период. Установих го, след като човека получи парите и звънна притеснен да пита какви са тия пари, да не е станала грешка. Проверих нещата - всичко беше точно. Та явно не е напълно невъзможно да се случи и този вариант.

# 487
Така е, действително. Разбира се, на първо място е най-добре да има ПИК и да се проверява, има всякакви случаи и НОИ са абсолютно коректни, понякога предварително. Но в най-общия случай това може да се очаква като срокове.

# 488
Момичета,така ще направя. Ще изчакам няколко месеца и тогава ще кажа. Другото,което искам да попитам е дали ще имам право на майчинство,което не е социално. Имам предишна работа от 2022г.,но осигуровките ми са 2 години на по 5 часа седмично и една година-1 час седмично,сега ще съм на 8 часа 2100 бруто. Ще се опитам да си работя почти до края. (Ако не ме изгонят заради изпитателния срок.)

# 489
Нужен е поне 12 месеца осигурителен стаж, който няма как да се натрупа до излизане в болничен 45 дни преди термин, като гледам колко е предходния такъв.

# 490
Реално аз съм осигурявана от 2022г.,но на абсолютния минимум.

# 491
Момичета,така ще направя. Ще изчакам няколко месеца и тогава ще кажа. Другото,което искам да попитам е дали ще имам право на майчинство,което не е социално. Имам предишна работа от 2022г.,но осигуровките ми са 2 години на по 5 часа седмично и една година-1 час седмично,сега ще съм на 8 часа 2100 бруто. Ще се опитам да си работя почти до края. (Ако не ме изгонят заради изпитателния срок.)

Реално аз съм осигурявана от 2022г.,но на абсолютния минимум.

За три години на 1 час дневно осиг. стаж е 117 дни, което е към 4 месеца...
Но това 1 час на седмица даже не знам дали се зачита за осиг. стаж.

# 492
А ако сега започна да се осигурявам и на втора работа +тази в момента до излизането в болничен? Ще се промени ли нещо? Другият ми въпрос е дали ще мога да запазя работното си място,ако съм на социално майчинство?

# 493
А ако сега започна да се осигурявам и на втора работа +тази в момента до излизането в болничен? Ще се промени ли нещо?

За набиране на осигурителен стаж - не.
Не е лошо да провериш колко реално е той до момента.

# 494
Ще си извадя ПИК и ще проверя. Четох,че е възможно и след това да ги натрупам и да се започне изплащане малко по-късно. Ще става въпрос за 1-2 месеца най-много. Не ми се ще да разчитам на социалното само. Бях студентка редовно обучение до скоро и работех почасово,затова и ми е такова положението.

Общи условия

Активация на акаунт