Майчинството счетоводно - 101

• 26 347
  • 635
  •   1
Отговори
# 465
Аз също ще чакам отговор на горния въпрос + още един. Майчинството за първата година се запазва изцяло, ако при породените деца няма по-голяма разлика от 45 дни, нали така? Става въпрос за 45 дни преди термин, че не трябва да започват след навършване на 2 години на първото дете, а преди това или най-късно на рождения ден на първото.
Може ли да се пусне болничен по време на втората година майчинство или по този начин се води прекъсване и сумата за гледане на чаканото дете за 1-вата година ще падне?

# 466
След раждането, освен болничния от болницата и после от личния на детето, какви документи трябват после и как се процедира?

# 467
След раждането, освен болничния от болницата и после от личния на детето, какви документи трябват после и как се процедира?
Работодателя ще Ви даде декларация, която трябва да попълните 😊
Никой не отговори на горните въпроси....
Ако по време на втората година майчинство майката излезе в болничен, ще получава ли 50% от майчинството? Също и дали това ще се отрази на майчинството за първата година на второто дете? Говорим за деца с точно две години разлика +/- 1 месец.

# 468
  • София-Младост
Скрит текст:
Сигурно за стотен път ще бъде зададен този въпрос, но не получавам никакво съдействие от работодателя:
1) При породени деца, освен болничния лист за 45 дни преди датата на термина, кои приложения трябва да предам, за да получавам също и 50% от остатъка за първото майчинство заедно със съответната сума за второто майчинство? Четох, че трябва да попълня приложение 7 и 8, но на няколко места срещах, че трябвало и прил. 10, та се обърках.
2) Също, този документ за промяна в обстоятелствата със същата дата ли трябва да бъде като болничния лист за 45 дни преди термин?

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

Този болничен лист ще ми бъде издаден с днешна дата (13.09) в понеделник (15.09) и още същия ден ще го изпратя на работодателя. От вторник пък (16.09) първото ми дете започва да посещава ясла. Много ми се бавят с отговорите от работа и се притеснявам да не се окаже накрая, че първото майчинство ми се прекъсва със започването на яслата и да се направи преизчисление за второто майчинство.

3) Има ли нужда да попълвам два пъти приложение за промяна в обстоятелствата (веднъж за започване на второто майчинство и после за започване на яслата)?
4) Изобщо полагат ли ми се 50% от остатъка за първото майчинство в случай на застъпени майчинства и посещаване на ясла от първото дете?
[/quote]
1. 7 и 8, прил. 10 не се подава от вас.
2. Да, от тази дата влизате в 45 дневен за второ дете и прекратявате отпуска за първото, от тази дата имате право и на 50% от обезщетението за първото дете.
3. Не. Веднъж се прави, за яслата вие обстоятелство не променяте.
4. Да, полага ви се.

Kactus
Не сме на хонорар тук, и ние ползваме почивни дни...всеки отговаря на добра воля, когато може.

Азара, ето тук пише за всеки етап.
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

# 469
Здравейте! Наскоро (седмица) подписах постоянен договор със срок на изпитание. Днес обаче разбрах,че съм бременна. Въпросът ми е ,ако изчакам два или три месеца и кажа,че съм бременна ще ми прекратят ли договора и имам ли някаква защита? Около март се пада да не съм в изпитателен срок вече,а до тогава най-вероятно ще ми личи и ще се наложи да кажа. Имам 3 години осигуровки преди това. 1 и половина на 5 часа седмично и още толкова на 1 час седмично. (Знам,че това е нищо и затова искам да работя колкото се може повече,а и позицията е държавна добре ще е ако запазя мястото си.)

# 470
Не сте защитени от освобождаване по време на тестови период. Вече вие ще прецените доколко ви харесват, доколко се справяте и съответно дали имат причина да ви махнат веднага щом разберат, че сте бременна. Предвид, че е държавна работа, на мен не ми звучи като да имат зор да махат бременни, в частния сектор е друго. Но само вие можете да прецените конкретната ситуация и обстановка след месец-два.

# 471
  • В полите на Пирин планина
Изчакайте 2-3 месеца, едва ли ще проличи бременността толкова бързо. Като се ориентирате - ще прецените, а и не е лошо да натрупате няколко месеца осигурителен стаж.
Освен ако няма нещо екстремно, щом е в държавния сектор, не ми се вярва да бързат да Ви освобождават от работа.

# 472
Здравейте! Наскоро (седмица) подписах постоянен договор със срок на изпитание. Днес обаче разбрах,че съм бременна. Въпросът ми е ,ако изчакам два или три месеца и кажа,че съм бременна ще ми прекратят ли договора и имам ли някаква защита? Около март се пада да не съм в изпитателен срок вече,а до тогава най-вероятно ще ми личи и ще се наложи да кажа. Имам 3 години осигуровки преди това. 1 и половина на 5 часа седмично и още толкова на 1 час седмично. (Знам,че това е нищо и затова искам да работя колкото се може повече,а и позицията е държавна добре ще е ако запазя мястото си.)

Занеси бележка от лекар около третия месец, когато ги издават, пък те, ако решат, ще те задържат. Да криеш 6 месеца няма да можеш, пък и изглежда непочтено.

# 473
Разбирам, аз също не съм на хонорар и отговарям на всеки един въпрос в моите сфери, когато мога.
Благодаря за информацията 😊 Само не ми стана ясно дали при ползване на болничен/преди тези 45 дни/ пак може да се получава 50% от майчинството.

# 474
  • София-Младост
Разбирам, аз също не съм на хонорар и отговарям на всеки един въпрос в моите сфери, когато мога.
Благодаря за информацията 😊 Само не ми стана ясно дали при ползване на болничен/преди тези 45 дни/ пак може да се получава 50% от майчинството.
Да, може, но ако е за кратък болничен бумащината е много.
Подава се първо прил. за промяна в обстоятелствата, другото прил. за 50%. После за връщане отново се подават всички документи.

# 475
Ала-Бала, много благодаря за информацията и отделеното време 😊

# 476
Разгледай статията , много добре е описано всичко -  https://maikomila.bg/maychinstvoto-dela-i-dokumenti/

# 477
Здравейте. Имам следния проблем.  45 дни преди термина ми започват да текат на 03.08.25г. Имам пуснат договор, който е активен от 08.08.25г. Таа въпросът е  проблем ли е, че договорът е пуснат 5 дни след постъпването в 45 дни преди термина и, ако е проблем дали е за цялото майчинство или само за тези 45 дни? И също, може ли нещо да се направи или няма какво? Уточнявам, че болничният ми ще бъде с дата след пускането на договора. Примерно 10.08 или 15.08 или 20.08... Ще видим как ще е най-добре.

# 478
Габриела666, според мен/без да съм специалист/ е проблем и може да предизвика проверка дали договорът не е фиктивен, съответно да се стигне до отказ да се изплаща майчинство. Дано се включат и други, които са компетентни.

# 479
Ала-Бала, много благодаря за отговорите!

Последен въпрос от мен - забавяне от няколко дни могат ли да бъдат проблем при подаването на документите? Днес разбрах, че счетоводителя е в отпуск и чак на 17.09 ще могат да ми обърнат внимание. По спомен при промяна в обстоятелствата трябваше в доста кратък срок да се подадат документите, а моя болничен за втората бременност е с начална дата 13.09.

Общи условия

Активация на акаунт