Майчинството счетоводно - 101

• 26 513
  • 637
  •   3
Отговори
# 450
  • София-Младост
Здравейте, какъв е срока, в който сметоводството на фирмата в която работя трябва да предостави болничния ми в НОИ?
В 45-дневния болнични съм от 2.09-17.10 и съм го дала на 03.09, но все още не е отразен в сайта на НОИ!

Благодаря!
Краен срок 10.10.2025 г. !

# 451
  • В полите на Пирин планина
Срокът, както са писали колегите по-горе, е 10.10.2025 г. за предаване на информация за този болничен в НОИ. И ден-два след това ще се вижда с ПИК.

Неколкократно вече се писа, че няма как счетоводител или ТРЗ да подава всеки болничен лист или декларация по отделно. Към края на календарния месец или първите дни на следващия се изготвя ведомост за заплати и се представят и всички документи към НОИ. Затова е такъв срокът - има технологично време за обработка.

# 452
Срокът, както са писали колегите по-горе, е 10.10.2025 г. за предаване на информация за този болничен в НОИ. И ден-два след това ще се вижда с ПИК.

Неколкократно вече се писа, че няма как счетоводител или ТРЗ да подава всеки болничен лист или декларация по отделно. Към края на календарния месец или първите дни на следващия се изготвя ведомост за заплати и се представят и всички документи към НОИ. Затова е такъв срокът - има технологично време за обработка.
Жалко, изтрили са ми мненията. Едни и същи 5 човека отговаряме на едни и същи 5 въпроса през 5 страници. Ама кой да чете...

# 453
Здравейте отново,
платената отпуската, която натрупвам по време на двете години майчинството е на база 20те дена задължителни по закон или на база индивидуалния ми договор (25 в моят случай)?
Правилно ли смятам, че ако се върна на работа след 2 години майчинство, ще мога да ползвам 50 дена платен отпуск или някъде бъркам в сметките?

# 454
  • София-Младост
На база индивидуалният ви договор. Ще имате 50 дни за пълни две календарни години.

# 455
Тези 5 дни, обаче, които са допълнителни е важно как са уредени. При мен, например, се дават 5 дни, ако си изразходил 20-те. Може бе те не се прехвърлят при такова условие?

Абсолютно не съм запозната на 100% дали е така.

# 456
Rocket, зависи от договора. При мен също станаха 25 дни и ще са общо 50 😊 Даваха ми по 1 ден допълнителна отпуска за всяка година натрупан стаж, докато станат макс 25 дни.

# 457
Момичета, от кога мога да изляза в болничен?

# 458
Момичета, от кога мога да изляза в болничен?

От момента, в който има причина за това.

# 459
Здравейте, детето (на 1г. и 7м.) предстои да започне да посещава частен детски център (не е ясла лицензира от МОН). Имам сключен договор за целодневна грижа, но детето постепенно ще се адаптира и ще посещава центъра по няколко часа на ден. Въпросите ми са:
1. Трябва ли да се прекрати майчинството със започването на посещаването в центъра?
2. Ако се върна на работа, трябва ли да попълвам приложение № 7 за промяна на обстоятелствата, което да се подаде към НОИ или само приложение № 8 за обезщетение за неизползвания отпуск по майчинство?

# 460
  • София-Младост
1. Да.
2. Да, подават се  и двете приложения.

ПП Аз писах Да на 1., обаче...какъв точно е този детски център? От къде има лиценз?

# 461
И аз се замислих, но реално детето ще посещава детско заведение, а майката няма да го гледа и ако трябва да гледаме формално на въпроса би следвало да прекрати отпуска за гледане на дете до 2 год. възраст.

Скрит текст:
Сайт на НОИ – често задавани въпроси.

Въпрос: Детето ми е записано и ще тръгва на детска ясла. Считано от коя дата трябва да се прекрати отпускът ми за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и какви са редът и сроковете да се направи това?
Отговор: По време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) на майката се изплаща обезщетение при условия, определени в чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В ал. 4 на чл. 53 са изброени обстоятелствата, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, включително детска ясла, е едно от тези обстоятелства. Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ – чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето.
При подаване на заявление-декларация по образец /Приложение № 3 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като тези обстоятелства са се променили, тя има задължение в срок 3 работни дни от промяната да подаде при осигурителя/работодателя си декларация по образец, приложение № 12 към НИИПОПДОО, а той в срок 3 работни дни от получаването й следва да я представи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт

Въпрос: Детето ми ще посещава частна детска ясла – трябва ли да уведомя НОИ, за да бъде прекратено изплащането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?
Отговор: По време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) на майката се изплаща обезщетение при условия, определени в чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В случай, че майката не ползва допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете и не е дала съгласие отпускът да се ползва от друго лице (баща, баба или дядо на детето), на майката се изплаща обезщетение при условията, определени в чл. 54 от КСО. Размерът на обезщетението по чл. 54 е половината от обезщетението по чл. 53.
В ал. 4 на чл. 53 от КСО са изброени обстоятелствата, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, включително детска ясла, е едно от тези обстоятелства. Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ – чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. В заявление-декларация по образец /Приложение № 3 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като тези обстоятелства са се променили, тя има задължение в срок 3 работни дни от промяната да подаде при осигурителя/работодателя си декларация по образец, приложение № 12 към НИИПОПДОО, а той в срок 3 работни от получаването й следва да я представи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.
Обстоятелствата, при които не се изплаща паричното обезщетение по чл. 54 от КСО, са изброени в ал. 3 на същия член. Едно от тези обстоятелства е настаняването на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка. В заявление-декларация по образец /Приложение № 4 към НИИПОПДОО за изплащане на обезщетението по чл. 54 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Промяна в обстоятелствата, която да изисква подаване от майката на декларация по образец приложение № 12 към НИИПОПДОО, е налице, ако детето е настанено в заведение, в което му се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса. Ако детето не е настанено в такова заведение, няма промяна в обстоятелствата, която да води до прекратяване на изплащането на обезщетението по чл. 54 от КСО, и майката няма задължение да уведомява Националния осигурителен институт.
Въпрос: Кои заведения попадат в групата на тези, в които настаняването на детето прекратява изплащането на обезщетение за отглеждане на малко дете?
Отговор: Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - през време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164 от Кодекса на труда – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, вкл. детска ясла (вж чл. 53, ал. 4 от КСО). Имат се предвид всички видове детски заведения – целодневни и седмични детски градини, в т. ч. и такива, в които има яслени групи, и детските ясли – независимо дали отглеждането на детето в тях е на пълна държавна издръжка или не.
Паричното обезщетение по чл. 54 от КСО – когато майката не ползва допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164 от КТ и не е дала съгласие отпускът да се ползва от друго лице (баща, баба или дядо на детето) – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка (вж чл. 54, ал. 3 от КСО). По смисъла на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейните помощи за деца специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

# 462
  • Пловдив
Тук водещото не е ли, че не е по МОН?
Това го приемам като да си наема детегледачка иле да стои примерно в платен детски кът...защо трябва да си прекратява майчинството, след като за държавата това дете никога няма да е посещавало ясла.

# 463
Презумпцията на закона е, че ако майката е свободна и НЕ гледа детето си през деня, то на нея отпуск и обезщетение от НОИ не й се полага (защото обезщетение се изплаща за полагане на грижи за детето) и следва да си декларира това обстоятелство. За яслите е ясно - подават всеки месец информация за посещаващите деца и веднага се разбира, ако някоя майка е "пропуснала" да си прекрати майчинството. За такива частни центрове обаче и аз не съм наясно дали НОИ ще разбере, че детето е записано и че майката получава пари, а друг гледа детето й. Дано някой се включи с достоверна информация.

# 464
Сигурно за стотен път ще бъде зададен този въпрос, но не получавам никакво съдействие от работодателя:
1) При породени деца, освен болничния лист за 45 дни преди датата на термина, кои приложения трябва да предам, за да получавам също и 50% от остатъка за първото майчинство заедно със съответната сума за второто майчинство? Четох, че трябва да попълня приложение 7 и 8, но на няколко места срещах, че трябвало и прил. 10, та се обърках.
2) Също, този документ за промяна в обстоятелствата със същата дата ли трябва да бъде като болничния лист за 45 дни преди термин?

Този болничен лист ще ми бъде издаден с днешна дата (13.09) в понеделник (15.09) и още същия ден ще го изпратя на работодателя. От вторник пък (16.09) първото ми дете започва да посещава ясла. Много ми се бавят с отговорите от работа и се притеснявам да не се окаже накрая, че първото майчинство ми се прекъсва със започването на яслата и да се направи преизчисление за второто майчинство.

3) Има ли нужда да попълвам два пъти приложение за промяна в обстоятелствата (веднъж за започване на второто майчинство и после за започване на яслата)?
4) Изобщо полагат ли ми се 50% от остатъка за първото майчинство в случай на застъпени майчинства и посещаване на ясла от първото дете?

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 08:16 от zoya.

Общи условия

Активация на акаунт