Майчинството счетоводно - 101

• 26 638
  • 638
  •   3
Отговори
# 435
Здравейте, имам един сигурно изкючително глупав въпрос. Второ дете ми е, но с първото бяха различни обстоятелства и сега нещо се огелпих.
Ако синът ми тръгне на ясла преди да е навършил 2 годинки, ще ми спрат месечното обезщетение. Това го знам.
Относно работата обаче, мога ли да продължа да ползвам отпуска по майчинство до навършване 2 годинки на детето или трябва да се върна на работа и вече ако искам да си остана в къщи да си пускам платен и неплатен отпуск?

# 436
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам един сигурно изкючително глупав въпрос. Второ дете ми е, но с първото бяха различни обстоятелства и сега нещо се огелпих.
Ако синът ми тръгне на ясла преди да е навършил 2 годинки, ще ми спрат месечното обезщетение. Това го знам.
Относно работата обаче, мога ли да продължа да ползвам отпуска по майчинство до навършване 2 годинки на детето или трябва да се върна на работа и вече ако искам да си остана в къщи да си пускам платен и неплатен отпуск?

Ако детето посещава ясла няма как да продължите да ползвате майчинство. Трябва да се прекъсне, като се подаде декларация за промяна на обстоятелствата при работодателя. Може да се ползва натрупан платен отпуск и след като детето навърши 2 години - неплатен за гледане на дете до 8 годишна възраст. Или си ходите на работа.

# 437
Пожелавам ви всичко да мине добре с операцията. След болничен престой обикновенно от болницата издават болнични за домашно лечение, можете да използвате и отпуската, която се е натрупала.  Обикновенно повечето работодатели държат да се използва преди връщане на работа, въпреки че при мен с голямото дете се наложи да се върна малко по рано. После я използвах, когато боледуваше. Хубаво е да споделите с работодателя си какво ви предстои, така ще се разберете предварително за отпуската.
Защо ще си ползвате отпуска? Взимате си болничен от престоя в болницата и от комисия за престоя вкъщи.

Ще ни изпишат от болницата на 12.09
А майчинството ми е до 15.09 включително.
Не знам могат ли да ми издадат болничен в моята ситуация.
И все пак имам отпуски за 4 г.
Като гледам.май ще се разделим
Но очаквах да ми кажат по-рано за да започна до търся работа
И ако ползвам отпуск,да знам до кога,за са е ясно от  кога ще съм свободно да нови ангажименти

Благодаря.
Говорих с НОИ и за да ми се издаде болничен,трябва първо да прекратя майчинството си.
Да подаде работодателя декларация за промяна на обстоятелствата към НОИ.
Ние трябва да бъдем в болница от 10 до 12 септември.
Последният ден от майчинството ми е 15 септември.
Болничен за гледане на болен от 12 септември и ли трябва са се издаде и от тогава ли да прекратя майчинството?
Мога ли просто да подам молба към счетоводството/локализирано е в друг град/за платен отпуск за периода ,през който съм била в майчинство,който да започне да тече от първият ден след приключване на майчинството и имат ли право да ми откажат?
Имам неизползван отпуск за 3 пълни години-2022,2023,2024 и до средата на септември 2025г.
Работодателя ми знае за това ,което ми предстои.

# 438
Здравейте
За изчисляване на майчинството чета в темата че се гледат 18месеца назад.
На сайта на НОИ пише 24?
Бихте ли ми дали ли к към някой от калкулаторите които ползвате
Вземете си ПИК за НОИ ако нямате, на техния сайт има директно справка с прогнозно изчисленото майчинство.

# 439
Здравейте
За изчисляване на майчинството чета в темата че се гледат 18месеца назад.
На сайта на НОИ пише 24?
Бихте ли ми дали ли к към някой от калкулаторите които ползвате
Вземете си ПИК за НОИ ако нямате, на техния сайт има директно справка с прогнозно изчисленото майчинство.

Здравейте, аз правих справката за прогнозно майчинство, но последните месеци съм в болничен. Не мога да разбера аз ръчно ли трябва да въведа получените суми от болничния за да ми се изчислят последните месеци или как става. Всичко в сайта на НОИ е много объркващо.

# 440
  • Melmak
А ПИК само лично ли се вади?

# 441
  • В полите на Пирин планина
Да, само лично или с пълномощно.

# 442
Може и с Евротръст.

# 443
Според мен няма нужда да прекратяваш майчинство за 2-3 дни, пусни си молба за отпуск или си вземи болничен от личния лекар, ако е допустимо разбира се, след изтичане на майчинството. Аз бих звъннала на счетоводство и бих поставила директно, не вярвам да ти откажат информация.
Пожелавам ви всичко да мине добре с операцията. След болничен престой обикновенно от болницата издават болнични за домашно лечение, можете да използвате и отпуската, която се е натрупала.  Обикновенно повечето работодатели държат да се използва преди връщане на работа, въпреки че при мен с голямото дете се наложи да се върна малко по рано. После я използвах, когато боледуваше. Хубаво е да споделите с работодателя си какво ви предстои, така ще се разберете предварително за отпуската.
Защо ще си ползвате отпуска? Взимате си болничен от престоя в болницата и от комисия за престоя вкъщи.

Ще ни изпишат от болницата на 12.09
А майчинството ми е до 15.09 включително.
Не знам могат ли да ми издадат болничен в моята ситуация.
И все пак имам отпуски за 4 г.
Като гледам.май ще се разделим
Но очаквах да ми кажат по-рано за да започна до търся работа
И ако ползвам отпуск,да знам до кога,за са е ясно от  кога ще съм свободно да нови ангажименти

Благодаря.
Говорих с НОИ и за да ми се издаде болничен,трябва първо да прекратя майчинството си.
Да подаде работодателя декларация за промяна на обстоятелствата към НОИ.
Ние трябва да бъдем в болница от 10 до 12 септември.
Последният ден от майчинството ми е 15 септември.
Болничен за гледане на болен от 12 септември и ли трябва са се издаде и от тогава ли да прекратя майчинството?
Мога ли просто да подам молба към счетоводството/локализирано е в друг град/за платен отпуск за периода ,през който съм била в майчинство,който да започне да тече от първият ден след приключване на майчинството и имат ли право да ми откажат?
Имам неизползван отпуск за 3 пълни години-2022,2023,2024 и до средата на септември 2025г.
Работодателя ми знае за това ,което ми предстои.

# 444
  • Пловдив
С Евротръст не успях да си изкарам ПИК от НАП.

# 445
  • София-Младост
Sun… можете.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 09:06 от Ала-Бала

# 446
А ПИК само лично ли се вади?

За НОИ може онлайн, с Евротръст. За 5 минути работа е, аз така си го извадих. За НАП май е само лично.

# 447
Здравейте,
45-дневният ми болничен е за дните 02.08-15.09. За август ми беше изплатен още преди приключването на месеца (на 25.08), съответно беше изчислен още седмица преди това. За септември обаче към ден днешен не е изчислено нищо. Преводът дали ще е другата седмица или ще отиде за октомври?

# 448
Здравейте,
45-дневният ми болничен е за дните 02.08-15.09. За август ми беше изплатен още преди приключването на месеца (на 25.08), съответно беше изчислен още седмица преди това. За септември обаче към ден днешен не е изчислено нищо. Преводът дали ще е другата седмица или ще отиде за октомври?

Или на 16.09, или на 18.09. би трябвало да изплатят частта за септември.

# 449
Здравейте, какъв е срока, в който сметоводството на фирмата в която работя трябва да предостави болничния ми в НОИ?
В 45-дневния болнични съм от 2.09-17.10 и съм го дала на 03.09, но все още не е отразен в сайта на НОИ!

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт