Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 11 130
  • 551
  •   2
Отговори
Добре дошли на всички мами родили през юли и август 2025 г.!

НАШИТЕ БЕБЕТА

miminka_12 - 21.07 🩵 Даниел 4,200 кг.
Flower_94 - 22.07 🩵 Мартин 3,430 кг.
ХрисиС - 24.07 🩷 Александра 3,280 кг.
Cassiopea88 - 24.07 🩵 Симеон
ivsile96 - 25.07 🩷Росица 2,280 кг.
NM94 - 27.07 🩵 Димитър 2,850 кг.
babydollmexx - 28.07 🩷 Яна
Idlegirl - 1.08 🩵 Георги
Aglaonike - 3.08 🩵 Матео 3,610 кг.
Smiley88 - 5.08 Биляна 2,810 кг.
SanyaM_ - 8.08 🩵 Филип
Steli_yankee - 10.08 🩵 Адриан
Boyana6 - 14.08 🩵 Раян 3,600 кг.
mamabear14 - 15.08 🩵 Андрей
Michelle Simple Smile - 15.08 🩵 Мартин 3,210 кг.
FBID10213355054383755 - 18.08 🩵 Николай
Анонимна321 - 25.08 🩷 Габриела

КАНАЛИ В ЮТЮБ, КОИТО СЛЕДЯ И НАМИРАМ ЗА ПОЛЕЗНИ

Канал на двама педиатри, женени с няколко деца, в който споделят полезни съвети свързани с отглеждането на детето: https://www.youtube.com/@TheDoctorsBjorkman

Канал относно кърменето: https://www.youtube.com/@mauibreastfeedingsupport

Канал с интересни упражнения за възстановяване след раждане: https://www.youtube.com/@PregnancyandPostpartumTV

КЪРМЕНЕ

Приложение за кърмене/ хранене с адаптирано, което използвам. Направено е от акушери и можете да си записвате кърменията, изхождането на бебето и пр. Има много опции за това коя гърда сте дали, боляло ли е, каква е консистенцията и пр. и има много статии свързани с най-често задавани въпроси относно развитието на бебето по седмици. Има опция и за вписване на храненията с адапирано мляко. Самото приложение е на английски. На мен ми го препоръча акушеркаа с която се чувам по програма Здраво бебе, която застраховката ми тук покрива. Надявам се да ви е полезно: https://lactapp.es/

Митовете около кърменето - https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/
Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Фейсбук група "Всичко за кърменето" (поддържаща се от доброволните консултанти на НАПК) - https://www.facebook.com/groups/1616734225258479/?ref=share
Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство) - http://www.e-lactancia.org/

Оригване на бебе

https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Ранни знаци, че бебето е гладно

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 15:03 от Aglaonike

# 1
С риск да нахейтя националната асоциация, ще кажа, че не срещнах дори емоционална подкрепа след като звъннах вече плачейки, не знаех как да подходя и как да продължа.
Изобщо не останах доволна от начина, по който ми се говореше.

# 2
Аз съм изпуснала, Азара, какво се е случило?

Отделно искам да попитам какво давате на вашите бебчета за колики (газове)?
Много го мъчат, свива се целият, почервенява му личицето, опитва се да напъва, издава звуци, които ми късат сърцето.
Днес поръчах Lefax, има ли доволни мами от него?

Иначе си го приспивам върху мен и това до някъде помага, в момента, в който го оставя да спи сам и започва гърч и агония. Може да продължи и два часа в просъница.

Опитах с упражнения, колело, сгъване на крачетата и притискане към коремчето му, няма..не действа.

Иначе не съм давала и капка адаптирано мляко, изцяло е кърмаче и пак е пълен с газове. Не ям нищо, което да ги предизвиква. Даже съм предимно на банани, вода, ябълков сок и домашно приготвена храна. Нищо пържено, никакви бобови, зеле и подобни дето да влияят.

В четвъртък сме на преглед, най-вероятно ще кажат, че е напълно нормално и толкова. 😮‍💨

# 3
Ами срещнах пренебрежително отношение, отговаряше ми се с : и квооо и кво искаш ся да напрайш? А аз плача, опитвам се да кърмя, имах огромен натиск и стрес от раждането още и накрая ми вика ми то бебето ти е недохранено, давай му адаптирано и после ще мислиш за кърмата.
А просто ме пита колко се е родило, не колко е спаднало и колко е качило от спада. Както и да е. Очаквах поне малко емоционална подкрепа. Имаше и други начини да ми каже, че кърмата не стига (явно).
Аз и без това бях на границата и като затворих телефона направо казах, че повече няма да се тормозя с кърменето и така.

За колики давам абоколикен на всяко хранене и 1 път пробиотик.
Три са вариантите- симетикон, билкови продукти или лактазни. Плюс нали пробиотик.
При нас еспумизан (симетикон) беше зле, запече се (може и да е от някоя друга свързваша съставка, не знам). Други дават лефакс, инфакол..
Лактазните са напр абоколикен, колийф (той се чака да се активира, за абоколикена ми казаха,че няма нужда)
Аз давам газ бимби, доволна съм, билково е.
Понякога ако усетя, че ще има зор вечерта, привечер давам една доза камилия колик.
Пробиотик има пак на колийф, биогайя, омнибиотик панда, биобаланс и др
Всеки може да ти каже различни продукти, питай лекар какво ще ти предложи.
Аз поръчах и чай против колики, може да се слага в АМ, може в кърма, може и чисто да се дава между храненията по малко, а може и майката да го пие щом кърмиш.
Скоро открих и масажни масла притив колики, може и тях да видиш.
Като цяло не знам дали има истински ‘лек’.
Гушкане, топло на корема (онези коланчета)…
Всяка може да ти каже какво действа при нея, ти си прецени. За мен повечето капки са пт тези три групи и почти не се различават освен по фирмата..
омнибиотик много го хвалят че и майката и бебето може да го приемат ама засега ми идва прекалено много като цена.

# 4
Много благодаря за новата тема, ще пробвам приложението за кърмене🤗
Ние днес минахме консултация и сме качили 660гр за месец🫶

Момичета, какво решихте за ваксината срещу рота вирус, ще я слагате ли?

# 5
Благодаря за новата темичка Heart Eyes

# 6
За отношението към кърменето и аз срещнах странни коментари от жените в неонатологията от болницата, където раждах. Бебо ми гризеше зърното като биберон и нищо не ставаше. Молех за помощ всяка жена, която ни носеше АМ. Четири се изредиха, като само с една от тях постигнахме лек напредък. Казваха ми да не съм си мислела, че е лесно, какво съм очаквала, колко трудно било майчинството и т.н. В този момент психиката на родилката е много чувствителна, отделно бебетата ги оставиха за постоянно при нас, а аз идея си нямах какво са правя и се бях шашнала. Звам, че не са целели да ме обидят, но в такъв момент е много лесно да се обидиш, не случайно има следродилни депресии, а много малко хора (особено баби и дядовци)  си съобразяват коментарите.

Нас също ни побъркват коликите и то от първите седмици. В момента сменям няколко тактики и ако нещо проработи ще пиша. Lefax откъде поръчвате? Гледам, че го няма по аптеките, което ме навежда на мисълта, че не го внасят официално в България и е малко странно, че го има в един онлайн магазин, който не е аптека или дрогерия. Grape water  също търсих, но и него го няма, освен пак в един сайт.

# 7
С какво занимавате бебетата си? Бебето ни е вече на месец, чудя се с какво да я занимавам, започна да фокусира за кратко. Ама хич не ме бива в това да измислям занимания😆 като напиша в нета играчки за новородено сякаш ми се струват за по-натам

В неонатология и аз срещнах странни изказвания. Да не се цедя и да се мъча да давам на бебето, било много малко количество.
Нямало смисъл.
Какво се занимавам, ако искам най мн да се цедя, че вкъщи като се приберем да кърмя.. 😀
Закърмянето беше перфектно от първия път, бебето захвана страхотно, на мен и гърдите и зърната бяха перфектни за бебето. Не беше това проблема. Аз исках да си я направя да е само на кърмене, дори накрая си казах, че ще се въоръжа с търпение, тъй като знам, че може и често да иска да суче. Оставях им бебето само за визитация и пак си я взимах, дори последния ден не отидох на свиждане, за да не я оставям там, а да я накърмя.. но тя беше супер спокойна и на кърма според мен беше супер. Гърдите ми капеха бая. Накрая искаха да правим пробно кърмене, излезе, че е яла 30 и ме накараха да я връщам да дояжда АМ ( голяма грешка, 10мл и повърна).
Тогава беше момента да си я кърмя само и на поискване, но накрая дойде последния ден лекарката на визитация, ден преди изписването да ми каже, че бебето ми МНОГО СПАДА, НИЩО НЕ КАЧВА. (Предния ден беше окей).
Тя наистина беше свалила 150 гр и започна да ги възстановява вкъщи, след 10-тия ден. Но по правило до 14-ти ден се чака да си възстанови теглото, което си се случи тогава.
Вкъщи се мъчих още - кърмене, дохранване. Цедене, дохранване. С това дохранване я обърквах още повече.
Абе всеки ти говори колко е красиво и полезно и всичко уау за кърменето, ама понякога не всичко е както ни се иска и както го описват, а точно пък за тия трудните моменти не те подготвят за кърменето.

# 8
  • Бургас
И аз имам негативен опит с консултантите по кърмене.Тук в темата за кърмене повече помощ получих.Не знам само защо като питам нещо конкретно ми се отговаря “защо мислиш така” или “ от къде знаеш” .Приемете, че съм Ванга и толкоз.Тъй като на прегледа АГ забеляза нещо и каза, че до 1-2 месеца ще имам и цикъл се заинтересувах как ще е с кърменето.С първото ми дете доста намаля деня преди да ми дойде и след това и ми беше интересно дали пак ще е така.Опитвам се психически да се настроя и за косопада след това но имам време.От сега съм започнала с маски и витамини.Някоя беше казала, че не е задължително да е така драстично като предишния път.А дано ☺
Аз имам от тези черно-белите карти от 0 до 3 месеца, люлка и други пособия но все още в нищо не съм го слагала или пробвала.В Германия като живеех златната техника беше Лефакс и Панда аз лично от тази комбинация съм много доволна.За България си ги поръчвам през Амазон.Ако не успея да се прибира до Германия и да си ги взема от там.

# 9
Чудесно! ❤️
Да ни е честита новата тема с новите бебчета!
Благодарим ти!🎈🍀🎈

# 10
Здравейте момичета, аз ви благодаря, че се включихте и че оново си имаме тема Blush Heart

Азара., много съжалявам за негативния опит, който си имала с тях. Аз, честно казано, нямам опит и взех тези линкове от темата за кърменето, защото предположих, че може да са полезни. Но е хубаво, че сподели, за да си има всеки едно на ум.

За занимаването на бебчетата, сестра ми му подари тази книга: https://www.ciela.com/sledvashtata-tochna-knizhka-0-3-mesetsa.html Много му е интересна и си задържа вниманието. Другото, което ползваме е подобно на книгата, но е за кошара и количка и е от плат. И то върши чудесна работа. https://www.elcorteingles.es/juguetes/A49454806-libro-de-activid … &color=Multicolor Педиатърката ни каза да показваме книжката и да движим, за да видим дали следи с поглед. Това го правим по няколко пъти на ден. Иначе му пеем песнички, ходим из апартамента и му обясняваме кое какво е Simple Smile Четох някъде подобен съвет и затова решихме да пробваме. Харесва му мисля, гледа с интерес. Също го слагаме по корем да постои по няколко пъти на ден, също по препоръка на педиатъра.

Michelle Simple Smile, Матео се напъва от известно време. Иска да се изака, но все едно не може и са страшни напъни. Много пръцка при напъните. Беше почти по цял ден и цяла нощ. Не плаче, но хленчи и иска да яде, за да се успокоява. Питах педиатърката и тя ми каза, че това не са колики, просто се учи да храносмила и да се изхожда, което до сега е било като рефлекс, но сега тепърва се налага сам да го прави. Каза, че коликите били непрестанен плач в продължение на часове. Изписа ни капки на биогая - пробиотик. Мисля че с тях положението драстично се подобри, но това с напъването си остана към 5 сутринта като започне до към 10:00. Като се изходи и се успокоява. Също му масажирам леко коремчето, колкото да го стопля и после си оставям ръката върху него. Успокоява го. А относно храненето при кърмене, акушерка ми каза, че няма пряко въздействие върху бебето. Така че малко съм объркана трябва ли да внимаваме какво ядем или не. Някъде пише, че рябва да се избягват определени храни, на други места пише, че трябва да се избягват само отровни гъби.. Grinning

Ужасно е това с консултациите по кърмене. Вместо да окуражават майката... Аз тук (Испания) срещнах само разбиране, но не съм и имала особени проблеми освен болка в зърната за известно време. Чувам се с една акушерка по програма "Здраво бебе" и тя всеки път ме пита аз как съм, как върви кърменето, имам ли проблеми, въпроси и пр. В болницата постоянно ме питаха как е кърменето, има ли проблеми, има ли нужда от консулация. 

И аз да попитам нещо: Вашите бебчета белят ли се? На Матео му се бели кожата на места. Основно около веждите, на ушлетата и по стъпалата в горната част. Също му излязоха пъпчици по лицето и вратлето. Педиатърката каза, че е нормано за възрастта му, но доста време се задържаха.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 13:14 от Aglaonike

# 11
Aglaonike, Да, абсолютно същото прави и моят Мартин! Обаче го прави цял вечер, голямо напъване пада. 🥹
През деня е много по-добре!
Явно просто ще чакам да отмине този период...

А относно дали храната влияе на кърмата, не съм сигурна и аз, но майка ми все ми разказва, че докато ме кърмела изяла един шоколадов бонбон и цялата съм се обринала. Та затова предпочитам да внимавам.

И аз нямах никакви проблеми с акушерките в болницата! Само, че и ние сме в чужбина (Англия).
Даже една от акушерките стоя с мен 1 час да събираме коластра от зърната със спринцовка.
Постоянно ме съветваха да не давам АМ щом искам да кърмя, да не му давам биберони-залагалки..
Отделно след секциото веднага го сложиха на гърдите ми и си бяхме заедно от ден 1!

Марти също се бели тук таме, казаха че е нормално за бебета родени на термин или след.
Пъпчици си имаме на бузките, също е нещо нормално. Адаптира се към средата.

# 12
Съвременните консултантки по кърмене обясняват, че нямало значение какво ядеш и пиеш. Не минавало през кърмата. Не знам.
Аз не съм напълно съгласна с всичко, което казват.

# 13
За мен това вече е маркетинг трик. Малко като фитнес инструкторите дето продават режими с обещанието, че няма значение дали ядеш бургер или пиле с броколи, важни са калориите. Продават това, което клиента иска да чуе и като са по ларж се надяват на повече клиенти.

# 14
Много неща има, които са ми странни, но..
много неща казват, противно на нещата, които казват лекарите например. Та не знам. Доколко може да им се вярва. Аз приключих😅 някой ден ако имам второ ще се опитам да вслушам само в себе си, а не в други хора.

Общи условия

Активация на акаунт