Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 2 940
  • 100
  •   1
Отговори
# 15
Бебка е вече на един месец и аз давам чай на Blevit с копър и лайка, по препоръка от друга мама и попитах педиатъра и каза, че може!за коремче. След хапване или ако има болки, общо по 5-6 пъти на ден примерно. Следвам инструкциите на самия чай как се прави. Започнах го още на втората седмица.
За активности: слагам по коремче, гледаме черно-бели и контрастни карти, има и люлка с люлеене и песнички, но не се харесва за момента. Поръчала съм активна гимнастика и ще започна там да я слагам след седмица.

# 16
Здравейте мами, много благодаря и се радвам, че има нова тема! ❤

При мен е чудо с коликите, започнаха го около 16-17 ден.
До тогава беше супер само с пробиотика био гая, акаше си, хапваше си и изведнъж като го настъпиха тия колики и до момента е чудо, кажете, че не съм сама…
Започнах с еспумизан - беше страшна истерия.
Спрях и започнах с био амика - два/три дни супер, след това същата история.
Сега започнах и с Лефакс, продължавам да давам и био гая и био амика… но много газове, много рев, само на ръце и едвам заспива. Не знам за деня колко часа сън има, но са малко.
Поръчах този сироп “grape water” много жени го хвалят, та ще пробвам и него.
Отделно мисля да взема и този пробиотик панда, някои казват, че запичал, други били доволни.
Вече не знам как да процедирам и като за първи път майка, направо ми се обръща всичко като дойде време да го вдигам за хранене ако е заспал или пък ако чуя и едно скрибуцане.
Вие как сте? Борите ли колики? Има ли магия?

# 17
Моето мъниче е на 27 дни, слагам го по коремче, върху гърдите ми (а аз на лакти), за да се оригва. Газове има, свива крачета, не знам още колики ли са, не са ли...

Давам биогая, пъпчици по бузките излязоха още в болницата, нормално е, за няколко дни минаха. Кожата по тялото и е много суха, цялото се обели, хидратирам с крем.

И аз имам драма с кърменето - не знам как да премина от смесено изцяло на кърмене. За сега нощно време суче, но 2-3 пъти през деня започва да суче и след 30 секунди започва да бута гърдата, рита, шава, върти глава, реве, недоволства ,  не иска да суче, а е гладно зверски в същото време... Тогава давам АМ и за целият ден му се събират около 100-150 мл АМ, останалото ядене е кърма.

Но като види колко е лесно с шише, не иска после да суче.. а гладно не мога да го оставя като се разбеснее...
Кърма имам в гърдите, но защо понякога не иска, не знам ..

Дайте съвет как да го махна напълно това АМ? На консултантите се чудя да звъня ли, може би ще опитам...

# 18
Пробвай с консултация.
Доколкото знам начина да преминеш е да намалиш и изключиш ам и да даваш колкото често иска гърда.
В моя случай си мисля, че това трябваше да е още от неонатология, ама като ме караха да я напъвам с адаптирано допълнително..

Да не би да й е много силна струята или да са много напълнени гърдите и за това да се дърпа?
Или да в освирепяла от глад и това да я напряга?

Като се дава АМ, мозъка не получава сигнали тип ‘произвеждай още мляко, нуждите на бебето растат’, а като се сложи малко на гърда и после се даде добавка е като ‘явно това му стига, не е нужно повече’
Поне така си го обяснявам и аз.

# 19
Някой има ли опит с млечница?
Днес бяхме при педиатъра, всичко му е наред, освен тази гадина, плаче с часове, вероятно е силно болезнена, въпреки че било рядкост уж. Започнахме лечение с антибиотик и аз си третирам гърдите със сребърна вода. Трябва са му бъркам в устата с марля и да обирам налепите, не ми се мисли просто какъв рев ще е….

# 20
Охх, аз с какво ли нямам опит вече. И на антибиотик бяхме заради бактерия около пъпчето.

Та..прозяваше се детето преди две седмици и забелязах някакво натрупване като от кърма на горните венци и небце.
Веднага отидохме на преглед и ми изписаха Nystatin за детето.
Измивам си ръцете и със спринцовка слагам няколко капки на кутрето си и обтривам венците и небцето му, по 4 пъти на ден след хранене.
За две седмици се оправи.
Аз се мажа с някакво кремче, след като го накърмя, измивам гърдите и мажа.

Някой има ли опит с млечница?
Днес бяхме при педиатъра, всичко му е наред, освен тази гадина, плаче с часове, вероятно е силно болезнена, въпреки че било рядкост уж. Започнахме лечение с антибиотик и аз си третирам гърдите със сребърна вода. Трябва са му бъркам в устата с марля и да обирам налепите, не ми се мисли просто какъв рев ще е….

# 21
Защо антибиотик при млечница? Млечницага е гъбична инфекция? Или млечницата е след антибиотика?

# 22
Бактерия, имаше възпаление около пъпчето! Не е за млечницата. Просто споделих и за него.

Защо антибиотик при млечница? Млечницага е гъбична инфекция? Или млечницата е след антибиотика?

# 23
За дамата преди вас питам.Вие сте си била на Нистатин, което е антимикотик

# 24

Фунгостатин приема, който според листовката е противогъбичен антибиотик.

Michelle, благодаря за инфото. Гърдите мия със сребърна вода аз. Случайно да забеляза да плаче неистово с часове или като цяло да има някаква болка?

# 25
Не, не и от млечницата.
Но миличкия бе може да спи от болки в коремчето, много газове има и само се напъва, мърмори, пъшка...
И така цяла вечер.

Фунгостатин приема, който според листовката е противогъбичен антибиотик.

Michelle, благодаря за инфото. Гърдите мия със сребърна вода аз. Случайно да забеляза да плаче неистово с часове или като цяло да има някаква болка?

# 26
И ние бяхме така.
Превъзбудена беше май, не знам. Едва заспа през нощта :/

# 27
И моя мъник е с колики 🥲 Разбрах, че са колики, защото цял ден почти не спираше да плаче и бяха едни жестоки напъни пък изобщо не успяваше да се изака. Допреди това бяхме на биогайа само, но аз имах и лефакс и педиатърката беше казала да го включим като му дойде времето, та така и направих. В началото не знаех дали му действа, уж не било с натрупване ама май не е точно така, защото след 2-3 значително понамаляха, а той се изхожда и много по-често от колкото преди. Така че за моето дете комбинацията лефакс + биогайа помага. Мисля да взема един път да пробвам този омнибиотик панда дето всички го хвалят да видя ще има ли някаква осезаема разлика спрямо биогайата 😃 БиоАмика също пробвах и детето веднага тръгна да се запича след първия прием, та спрях да ползвам. Колийф също ползвах един път, но не ми харесва че трябва да се разтваря поне 30мин преди ядене.
Слагам го и аз по коремче било то на спалнята със и без възглавничка, на гърдите ми също го слагам. Карти му показваме и вече започна да ги следи 😄

MayGodBless видях, че си питала за ротавирус ваксината и колко са наддали бебчетата - моето за 1 месец е качило 1.5кг 😳 Педиатърката ме пита на какво е и аз ѝ казах на АМ, защото с кърменето не ни се получи. Направо се изненадах. Изписаха го 2.450, а сега беше 3.900 😁
А за ваксината аз казах на педиатърката, че я искам и ще я слагаме. Но на консултацията бях с една друга мама, на която бебчето беше може би на 5 месеца, имаше някакви проблеми и майката си мислеше че може и от рота ваксината да е, но си нямам и на представа.

# 28
  • Бургас
Аз имам опит с ротавирусната ваксина.Явно съм пропуснала, че сте питали.На баткото поставихме.Тя е два пъти през устата.Роден е април следователно юни сме сложили първата доза.Тази година ходихме на море и изненада хвана го ротавирус.За два дена с малко повече течности и ентерол му мина.Но нямаше някакви особени промени просто имаше по-силно разстройство.До този момент никога не е имал разстройство и това ме усъмни и накара да го заведа до педи.Та според мен заради ваксината го изкара така леко но може и да не съм права но това е моят личен опит.

# 29
То това им е казуса на ваксините дори за ковид, който си сложи и изкара въпреки това вируса, казва "благодарение на.. го изкарах по леко "
Ама реално няма как да знаем. Мен малко ме е страх. Имаме доста доверие на педи и тя намекна, че ако питаме нея, да се придържаме към задължителния имунизационен календар. 🫣🤔
SanyaM_ сега видях, че вашия бебок и нашата бебка са на една и съща много красива дата🫶🤗

Общи условия

Активация на акаунт