Майчинството счетоводно - 101

• 25 738
  • 615
  •   2
Отговори
# 510
След изтичане на майчинството работодател ли трябва да ме потърси или аз и в какъв срок? Каква е практиката?

# 511
А проблем ли е чисто административно ако нямам амбулаторна карта и никъде не са ми искали? Дори мислех, че са отпаднали като документ, докато не разбрах тук от форума, че на места още ги ползват. Следя си болничните и знам кога свършват 180-те, понеже на всеки преглед бебето е или напред, или назад и термина ми все се променя.
Амбулаторната карта или ‘картона’ както му казват може да си го купите от книжарница, да си го попълните и само личния лекар пише някакъв номер. Искат го за болничен след болничен престой, както и при ЛКК.
Мисля, че вече не се изисква за болничните, които се издават от личен лекар, например за диагнози като вирусна инфекция и разни такива.

# 512
Моят не е стигал и до ЛЛ, оправиха го в болницата с печат и ни попълниха дните.

# 513
А проблем ли е чисто административно ако нямам амбулаторна карта и никъде не са ми искали? Дори мислех, че са отпаднали като документ, докато не разбрах тук от форума, че на места още ги ползват. Следя си болничните и знам кога свършват 180-те, понеже на всеки преглед бебето е или напред, или назад и термина ми все се променя.

Аз наскоро питах в болницата, където се следя за издаване на 45-дневен болничен трябва ли да нося амбулаторната карта, но ми казаха, че вече всичко е електронно.. и все пак доколкото знам в Токуда, например, ти я искат за вписване на болнични.

Иначе за изместването на термина, аз имах същата дилема. Когато бях на третата ФМ, докторката ми каза, че дори и да се измести термина на първата, много от АГ-тата не го признават и си карат по този, който е изчислен спрямо последната менструация. Та и при мен така се получи.

# 514
Благодаря ви за отговорите! И аз съм на ясно с тези неща, просто от самото начало поради късна овулация бебето "изостава" с около седмица. Само че на последния преглед се появиха още 3 дни изоставане и така стават около 10 според датата на последната менструация. Иначе още на първата фетална си ми написаха една дата, но на документите от ехографа си ми изкарва всеки път нов термин според размерите на бебето.
Вече взимам 4-ти болничен от ЛКК и не са ми искали картон, личния ми е в друг град, а ми е забранено пътуването, дано не ми поискат и до края.
Интересува ме чисто административно ако например термина ми според датата на последната менструация е 1 януари, тази дата е вписана всеки път в амбулаторните листове на прегледите, а лекарите изчисляват, че бебето изостава и реалната дата ще е 7 януари, това отразява ли се в документацията (защото засега не се) и преди коя от двете дати ще ми влезе 45-дневното майчинство?

# 515
За 45 дневен се взема официалната дата 1.01 в случая.

# 516
  • В полите на Пирин планина
Термин за болничните листове за бременност и раждане се определя на база последна менструация и няма проблем, че на ехограф се вижда изоставане или избързване, спрямо него. Да не говорим, че тия измервания не винаги отговарят на реалността след раждане.

# 517
След изтичане на майчинството работодател ли трябва да ме потърси или аз и в какъв срок? Каква е практиката?
Няма някакво строго правило, но е във ваш интерес вие да се обадите. Само ви поправям, че "потърсването" трябва да стане ПРЕДИ изтичане на майчинството, а не след като вече е изтекло. Законово, от първия ден след втория рожден ден на детето вие трябва да сте на работа или да сте се договорили предварително за някакъв друг вид отпуск. При неизяснени обстоятелства т.е. ако не сте се уговорили предвалително - не сте си пуснали отпуск след майчинството и не сте се явили на работа 3 поредни дни, теоретично работодателя може да започне дисциплинарна процедура за освобождаване от работа. Така че да, не чакайте СЛЕД като свърши майчинството. Обадете се ПРЕДИ и се разберете ще се връщате ли, няма ли.

# 518
На мен  не ми стигаха 3 дни болнични...тоест използвах 180 дни и ми трябваха още 3 и тогава 45 дни преди раждане(само да вметна ,че използвах 14 дни от личен и после продължих с болнични  от АГ,но 14те дни от личен се броят към общите 180...ако използвате 14 от личен и се върнете на работа за 2-3 дни , тогава използвате още 180 от АГ)  ...имах 3 опций да минавам ТЕЛК,да се върна на работа за 3 дни и тогава да пуснем 45 дни и да изместим термина...АГ ми измести термина напред и така ми стигнаха дните.А за амбулаторната карта...понеже аз родих в 34+4 г.с.,а АГ при която се следях по ЗК каза,че ще ми даде Амбулаторната карта,когато вляза в 9ти месец...та когато ме приеха за спешно секцио докато мъжа ми не отиде да я вземе,не искаха да започнем секциото...търсиха си я,поне в болницата където раждах аз
Момичета сега декември детето ми става на 2 г и искам да си ползвам първо всичкия натрупан платен отпуск и после и неплатения за отглеждане на дете...та въпроса ми е мен ме осигуряват на минимална работна заплата...а минималната през 2023,когато забременях беше 780 лв,ако не се лъжа...сега платения отпуск ще ми го плащат на тази МРЗ ли...защото не са ме викали да подписвам никакви анекси при вдигане на минималната...

# 519
Няма как да се получава по-ниска от настоящата МРЗ, не се притеснявай 🤗

# 520
  • В полите на Пирин планина
Да, автоматично се увеличава основното възнаграждение, щом е МРЗ.

# 521
Здравейте! Записах дъщеря ми в ясла на определена дата, но поисках тръгването ѝ да се отложи с 1 седмица - казаха да им донеса медицинска извинителна бележка за тази седмица + заявление за отлагане на постъпване. Въпросът ми е, майчинството ми ще бъде прекъснато на реалната дата, на която тръгне детето на ясла, нали? Съответно на счетоводителката трябва да кажа реалната дата, на която детето ще постъпи?

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 14:12 от n.97

# 522
  • Пловдив
Попълвам декларация за детските.
В НОИ имам причина майчинство, изплатена от работодател от раждането през август до една част на ноември 2024г.
Имам поле майчинство в декларацията там ще впиша сумата.
А обезщетенията по чл. 50-51 и чл. 53 вписвам ли ги някъде?

# 523
Имам болничен от 27.08 до 25.09. Даден е на работодателя на 03.09. Към момента той все още не го в подал към НОИ, проверявам в сайта с ПИК на секция "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО". Нов работодател ми е и се притеснявам дали всичко ще е коректно. Докога се очаква да изчакам да го подаде, преди да попитам дали няма пропуск?

# 524
Имам болничен от 27.08 до 25.09. Даден е на работодателя на 03.09. Към момента той все още не го в подал към НОИ, проверявам в сайта с ПИК на секция "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО". Нов работодател ми е и се притеснявам дали всичко ще е коректно. Докога се очаква да изчакам да го подаде, преди да попитам дали няма пропуск?
До 10.10.2025г.

Общи условия

Активация на акаунт