Майчинството счетоводно - 101

• 25 331
  • 610
  •   1
Отговори
# 540
Отпуската се изплаща в размер, базиран на последния месец с поне 10 отработени дни.

Пиша това с презумпцията, че сумата, която получавате чисто е надлежно декларирана и цялата ви е осигурителен доход. Ако върху тези 3700 нето (т.е. около 4700 бруто, а не само 1200 и другите недекларирани (макар че не ми се вярва с изплащане по банка, но все пак)) са ви удържани и внесени осигуровки, то важи следното:

Отпуска е най-изгодно да се ползва в голям месец (примерно с 22-23 работни дни), с предхождащ го малък месец (19-20 работни дни). Например както се получава септември-октомври.

Септември е малък месец с 19 р.д., с два официални празника т.е. потенциално начисления за празничен труд, извънреден труд и/или големи бонуси. Ако за септември имате бруто 4700 и нето 3700, то дневната база за изчисление е 4700:19=247 лева на ден. Октомври има 23 дни и смятаме по базата от септември - 247х23=5681 бруто, което след удръжки ще е грубо 4600 лева нето.

Обратно, база за отпуск от голям месец като октомври (23д) с ползване в малък като ноември (20д) не ви е много изгодно. Същите суми - 4700 бруто за октомври - 4700/23=204 лева на ден. Отпуск в ноември - 204х20=4080 бруто и 3170 нето, без да се ангажирам за прецизност в сметките.

Освен това важно уточнение е какви точно са бонусите. В НСОРЗ е дефинирана разликата между допълнителни начисления с постоянен характер и такива с непостоянен характер.
Гореописаното от мен важи само, ако вашите бонуси попадат в категорията "постоянен характер".

Има и други настройки на програмните продукти, като например вземане на база от текущ месец и т.н., но това вече са частни случаи и фирмени решения и не мога да кажа как ще се отрази.

За болничните се гледа сумата, върху която са внесени осигуровки 18 месеца назад, а от 45-двевния нататък - за 24 месеца назад и се изчислява пак среднодневно.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 16:14 от HoneyBee33

# 541
От счетоводството ми беше обяснено, че отпуската ще ми се изплати на база трудовия договор-1200 лв., а не на това , което реално ми се превежда. Следователно за мен по- добър вариант е болничния.

# 542
  • 🌊
Здравейте, говорих с моята ТЛ-ка, но нито тя, нито аз сме имали деца досега, нямало е бременни в екипа и двете сме насляпо за кое как за 45-дневния болничен.
Термин на 10.02, вчера потвърдих прясно с АГ, че няма да се сменя. Сметнах, че тогава първия ден се пада на 27 декември, но заради почивните дни АГ ще може да го издаде на 29ти, което е първия работен ден. Изобщо правилно ли го смятам по календарни дни или се смята и нещо друго предвид?

В началото на бременността нещaта не вървяха добре и трябваше да си вземам болнични от ЛЛ, както и престой в болница (оцветен в жълто)
Скрит текст:
Тук ми трябва помощ. Общо дните са 26, но тези от ЛЛ са 16, тоест все още имам 24 дни от ЛЛ на разположение или тези 10 издадени от болницата се закачат към неговите?

# 543
  • В полите на Пирин планина
От счетоводството ми беше обяснено, че отпуската ще ми се изплати на база трудовия договор-1200 лв., а не на това , което реално ми се превежда. Следователно за мен по- добър вариант е болничния.

Много странно. А видя ли какъв е осигурителният ти доход в НАП или в НОИ?

Чебурашка

45-те дни преди термин са календарни. И трябва да започнат от 27.12.2025 - точно така. Няма проблем този болничен да се издаде в понеделника, който е работен ден.

Ако 16 календарни дни болничен за общо заболяване са от ЛЛ / или лекар-специалист, то наистина имаш още 24 дни.

# 544
  • 🌊
Благодаря много Heart Вече имам повече яснота и ще обсъдя с ЧР как ще става предаването на техника, че ще е страшно отпускарско точно между два празника.
Иначе сега се хванах да проверя сканираните болнични и "стандартните" са от ЛЛ, този от болницата е от ЛКК. В такъв случай имам 16/40 от ЛЛ и 10/180 от ЛКК? Не знам защо имах чувството, че съм била в болнични векове и дните няма да ми стигнат. Grinning

# 545
Постоянен характер означава, че начислението се полага по презумпция според вътрешните правила и зависи единствено от отработеното време. Например допълнително възнаграждение за нощен труд е с постоянен характер за фирми, при които е постоянна практика или имат непрекъсваем процес - получават го всички, работили нощни смени в месеца. Допълнително възнаграждение за стаж в предприятието, отделно от законоустановеното за стаж по специалността също е с постоянен характер. Добавка за магистърска степен - също с постоянен. Бонус по усмотрение на шефа - когато и колкото прецени не е с постоянен характер. Затова написах по-горе, че е важно точно за какво се добавя бонуса (за постигнат таргет ли, за нещо друго ли е), както и на база какво на вас е Х сума за месеца, а на колега на същата длъжност е У сума примерно.

За съжаление много шефове прилагат схемата с бонусите и така ощетяват работниците, а много работници, от незнание, се връзват на това.

Фиш са длъжни да ви дадат. Поискайте си.

# 546
Здравейте , имам един вероятно глуповат въпрос, извинете ме ако е така !!!
При майчинство влезнало в сила 2025г минималното 1077лв, ако от 01.01.2026 увеличат МРЗ на 1213лв , запазва ли се  като заварено положение или се изравнява с МРЗ ?

# 547
  • София
За остатъка от първата година ще ви се вдигне майчинството до размера на новата МРЗ.

# 548
Момичета, теоретично… мога ли да се върна в майчинство, ако съм си го прекъснала и съм започнала работа на ново място (и съм в изпитателен срок и т.н.)?

# 549
# 550
Здравейте,

В болничен 45 дни преди раждане съм и днес видях, че статуса се е сменил на Изплатен с дата на ведомост днешна. Това означава ли, че ще има превод днес?
Като цяло на кои дати се изплащат болнични, майчинства и т.н. Благодаря!

# 551
Принципно, във вторник и четвъртък, т.е. утре ще имате пари по сметката.

# 552
  • Пловдив
Във втора година майчинство съм, подала съм декларация, преди изтичането на първата година, през август имах превод на два транша. Септемврийското майчинство през октомври трябва да получа, нали така?

# 553
Във втора година майчинство съм, подала съм декларация, преди изтичането на първата година, през август имах превод на два транша. Септемврийското майчинство през октомври трябва да получа, нали така?

Да, в началото на октомври.

# 554
Здравейтец въпросът ми е свързан с изплащането на втора година майчинство при връщане на работа. Доколкото прочетох, за да се взима 50% от полагащото се майчинство, детето не трябва да е записано на ясла на “пълна държавна издръжка”. Значи ли това, че ако детето е в частна ясла, ще мога да взимам това майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт