Майчинството счетоводно - 101

• 31 346
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте, отново! Може ли да ми помогнете с разчитането на забележката в края на снимката. И също така датата 18.01.2026. Пише, че е начална дата на обещетението. Това ли е датата, от която ще се издаде 45-дневния болничен. Благодаря много!

# 721
  • Пловдив
Ако от 1.01.2026 МРЗ стане 605€, ще се увеличи ли сумата през втората година майчинство?

# 722
Не, трябва да решат отделно за това. Много се надявам да решат до края на 2026г.

# 723
Ако от 1.01.2026 МРЗ стане 605€, ще се увеличи ли сумата през втората година майчинство?
Сега като е 1077лв МРЗ да не би втората година да се вдигна автоматично? Пак си е 780. Това са си две отделни неща и се решават отделно. Въпреки че преди 2-3 години като вдигнаха МРЗ от 710 на 780, не вдигнаха майчинството началото на годината, а посредата на годината се сетиха да изравняват и изплатиха разликата за месеците назад. Сега нищо не се знае.

# 724
Преди една година направих фирма и отворих магазинче в едно село.Осигурявам се като управител на тази фирма.Магазинчето изкарва по 100 лева месечно,изобщо не върви.Не искам да го затварям,но искам да излезна в болнични до раждането,няколко пъти лежа в болница за задържане,с рискова бременност съм.Започва сезонът на вирусите и не си заслужава да седя и да рискувам да се заразя.Как да го направя ,че всичко да е законно.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 10:28 от kotebg

# 725
Преди една година направих фирма и отворих Изипей в едно село.Осигурявам се като управител на тази фирма.Изипея изкарва по 100 лева месечно,изобщо не върви.Не искам да го затварям,но искам да излезна в болнични до раждането.Как да го направя ,че всичко да е законно.

За да е законно, трябва да имате медицинска причина за болничните, което от сърце не ви желая.

# 726
За съжаление е рискова бременност и трябва да лежа.

# 727
  • В полите на Пирин планина
За съжаление е рискова бременност и трябва да лежа.

Тогава ще се издават болнични листове за общо заболяване по време на бременността.
За да може да оперира фирмата е нужно в един момент да се назначи прокурист и лице на трудов договор, което да работи в самия пункт, но ако няма достатъчно постъпления, едва ли ще е финансово оправдано да се прави.

# 728
Здравейте! Мога ли да намеря някъде образец на декларация за прехвърляне не отпуск?
Мъжа ми трябва да напише декларация за да ми прехвърли неплатетия си отпуск за отглеждане на дете до 8г - 5 месеца.
Ще изкара и удостоверението , че договорът му не е прекратен от фирмата.
Нещо друго трябва ли да се подава?

# 729
Здравейте! Колко време е необходимо, за да се издаде болничен с комисия? Налага се да удължа болничния лист за заплашващ аборт и се чудя кога е необходимо да се подаде искането.

# 730
Здравейте! Колко време е необходимо, за да се издаде болничен с комисия? Налага се да удължа болничния лист за заплашващ аборт и се чудя кога е необходимо да се подаде искането.
Аз отивам на комисия и ме викат след 3 дни, за да взема болничния.

# 731
Следящата АГ ми удължава болничния всеки път и след 1-2 дни е готов. Но от предишното място, където съм взимала първия болничен комисията отне около седмица, което беше проблем, понеже беше края на месеца и от работа ми звъняха всеки ден да питат какво става.

# 732
Имам въпрос за отпуска по бащинство - 15 дни от изписването на бебето - от НОИ ли се заплаща или от работодателя и на какъв процент?
Какви документи се изискват - четох за заявление до работодателя и епикриза от болницата, друго нещо трябва ли? Учудих се, че в Майчин дом за този документ искат 50 лв.

# 733
  • София
Имам въпрос за отпуска по бащинство - 15 дни от изписването на бебето - от НОИ ли се заплаща или от работодателя и на какъв процент?
Какви документи се изискват - четох за заявление до работодателя и епикриза от болницата, друго нещо трябва ли? Учудих се, че в Майчин дом за този документ искат 50 лв.
От НОИ се изплащат, на 90%. Не се представя епикриза, а документ, издаден от болничното заведение и удостоверяващ датата на изписване на бебето.

# 734
А дните бащинство са отделни от майчинството нали?

Общи условия

Активация на акаунт