Отчаяна съм от косата си – къдрава, но бухнала и без форма… помощ!

• 621
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте!

Искам да ви попитам – как се справяте с чупливата или къдравата си коса?

Моята коса като дете беше права, ама наистина права. После с пубертета започна да се накъдря, но не по онзи красив начин… а да бухва и да се издува ужасно. Косата ми е гъста, заплита се много лесно и с годините се мъча как да я укротя.

Ползвам шампоани и балсами за къдрава коса, пяна, дифузер – какво ли не съм пробвала. Резултатите обаче не са това, което очаквам. Когато е мокра, къдриците изглеждат добре, но след като изсъхне, се изправя и става огромна – направо като ръмнал бойлер 🤯

Пяната я прави на твърди клечки, пробвала съм различни начини с дифузера – пак бухва. Сешоар не ползвам често, спя на сатенени калъфки, не я реша, освен преди баня. И пак нищо… Долната част на косата (близо до скалпа) изобщо не е толкова къдрава като останалата и стои странно. Пробвала съм и да я реша след баня – още по-зле става, изправя се.

Имам ген за къдрава коса – баща ми е бил с къдрици, но и неговата с годините се е раздула като моята.

Просто вече съм отчаяна. Знам, че може би няма да имам перфектните, стегнати къдрици, но поне да мога да ги оформя така, че да изглеждат добре и да не хвърчи всичко като глухарче. Ако някоя от вас се е сблъсквала с такъв тип коса и е намерила начин да я укроти – моля ви, споделете.

Препоръчайте ми продукти, методи, трикове, как точно ги ползвате – всичко ще ми е от полза. 🙏

Благодаря предварително!

# 1
  • USA
Здравей, Мила! Аз също съм с къдрава и бухнала коса по природа, доста повече от твоята. Вече рядко я нося в естественият й вид, точно заради подобни нерви. Но все пак, когато реша да я нося използвам продукти, които я омазняват и я изолират от влагата. Къдравата коса по принцип е винаги по-суха, и често това води до "бухване". Предполагам, че вече си се пробвала, но ако не - инвестирай в качествено олио за коса, мои любими са тези на Kerastase и Color WOW. Най-важното за мен - с две ръце ти препоръчвам също така и Color Wow Dream Coat - по-принцип е продукт за изправяне на коса, но работи уникално и на къдрава коса. Това, което прави е да сложи бариера между косъма и влагата във въздуха(също огромна причина косата ти е стои "бухнала"). Имай предвид, че специално Dream Coat-а винаги трябва да е термично обработен за да проработи, така че дефузера не може да бъде избегнат в този случай. Стискам ти палци и не се отказвай, просто трябва да намериш правилните продукти за твоята коса.

ПП. Също така, след като си нанесла пяната и е изсъхнала, можеш да размачкаш внимателно къдриците, за да не не стоят клечести. Wink

# 2
На мен косата ти си ми изглежда добре. Съвет не мога да дам, аз съм с къдрава коса, обаче различна, с къдрици съм си, нищо не ги правя, никакви стилизиращи продукти не използвам, имат си форма и си стоят така.
Сега се сещам за една колежка, която е със същата като твоята коса. Веднъж седмично ходи на фризьор и я стилизира (обикновено изправя), това е нейното решение. Ако можеш да си го позволиш...

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 13:12 от Мила Атова

# 3
Поддръжката за къдрава коса е индивидуала и малко на проба - грешка.
Къдравите коси условно делим на 2 типа - твърди и меки. Твърдите се омекотяват с балсам и маска при къпане.
Меката коса, за да има къдрици не се ползват балсами. Значи миеш с шампуан, който я прави по-твърда /проба - грешка е докато улучиш такъв/, някой слагат крем за бръснене като Каро /прави косата доста твърда и бухнала. Измиваш я и докато е много мокра в банята слагаш на ръчете си балсам без отмиване или крем за къдрици. и почваш да го разнасяш с пръсти по косата без да влизат много в корените. Ресането е ПРЕДИ къпане. Никога не претриваш или усукваш косата за цедене.
Подсушаването е с наведена надолу глава и мачкане на къдриците с кърпа.
Никога не сушим директно с сешоар - духнеш ли и всичко става на облак. Някой ползват дифузер. Някой пак навеждат глава и сушш само в корените, като той въздуха си облухва и краищата, но никога  не ги духаш директно.  Не се суши на един път. Значи - навеждаш, обдухваш корените, изключваш сешоара. След 15 мин пак така.
Косата става добре бухнала. Ако има разбухани и ненакъдрени къдрици отново минаваш кичур по кичур с балсама без отмиване или крема за къдрици.
Бретона се наглася с четка или маша и ако се налага се пръсва с фиксатор/лак.
Спиш с вързана горе коса. Като станеш положението е страховито. Леко намокряш ръце, пак балсам без отмиване и почваш кичур по кичур. Ако е много за оправяне пак сешоара и става БИЖУ - веки кичур е дефиниран и долу има къдрица или направо пружинка. Simple Smile Не бива да е твърда /само в началото докато изсъхне напълно/ и не бива да седи мазна или като мокра.

Повечето продкти за къдрава коса са за твърди къдрави коси /тип негърски/ и омекотяват много.

# 4
Аз също съм с бухнала коса, която хвърчи навсякъре!!! Ужас съм просто. Пробвах какво ли не на пазара. Не се опитвам да я начупвам с продукти, защото съм между права и къдрава, но не къдрава. Единсвеното нещо, което ми се отразява добре е крема без измиване на brave new hair. Те си имат серия за къдрици. Отделно често се подстригвам до раменете. Винаги се опитва да я пусна по-дълга, но в някакъв момент ме вбесява. Решила съм да пробвам трайно изправяне, защото пише, че е подходящо точно за такива коси, но чакам да поизрасте.

# 5
  • USA
Пастелка, може би тук не е мястото да те разубеждавам, но не бих ти го препоръчала. Най-малкото е страшната воня, която се вее от косата ти със седмици след това, другото, че в повечето случай няма почти никакъв ефект.

# 6
  • София
Като за начало изпробвай продукти с протеини, вместо с повече хидратация. Може би косъмът има нужда от повече протеин, който да го запечата и направи по-твърд.
Ако пяната не е твоя стилизант - опитай с гел или крем за къдрици.
Когато тръгнеш да сушиш с дифузера, не го вкарвай веднага в къдриците, а първо обиколи около косата и, когато усетиш, че започват да се оформят, тогава започни да сушиш и тях.
Не на последно място - потърси фризьор, който разбира от къдрави коси, който да ти направи прическа, подходяща за твоя тип коса, и да ти даде съвети.

# 7
Това с продуктите с протеини звучи интересно. Дали има такива, от които си доволна?

# 8
  • София
Това с продуктите с протеини звучи интересно. Дали има такива, от които си доволна?

Напоследък съм с кератиновите на Syoss - на на моята коса много добре ми действат.

# 9
  • над кукувичето гнездо
Аз пък харесвам косата ми да е като разплетена дамаджана. Суша я с дифузер с главата надолу, като първо прихващам цялата дължина, а след това в корените по зони. Ако сешоарът духа отдалече, става като перушина и не ми харесва. Отблизо като я суша, стои на някакви си кичури там. Даже ѝ придавам обем в основата, за да не съм като карфиол. Отделно смених прическата - от черта на филирана или на етажи, не знам, фризьорката и знае и обемът ѝ е някак равномерен по дължина, а не само в определени зони.
Даже ползвам шампоан за обем, някакъв на нивеа + балсам diamond-нещо-си пак на нивеа. Реша я преди миене, след това - не.

Общи условия

Активация на акаунт